Anmeldelser af legetøj fra Leggro

Anmeldelser af legetøj

Jeg har skrevet alle nedenstående anbefalinger på baggrund af gaver modtaget af Leggro. Anbefalingerne er skrevet fuldt ud ærligt, og er baseret på min professionelle viden og erfaring.

Igennem flere uger har jeg brugt de forskellige materialer sammen med børn på min vej. Jeg har derigennem testet især de sproglige muligheder med legetøjet, samt dets kvaliteter.

Indhold på siden:

Forhandlerliste:

Baby&I

JMCTRYK

Børnerummet

Anmeldelse af køleskabsmagneter

Anmeldelse af køleskabsmagneter

I materialet medfølger en æske med farveblyanter, samt et ark med køleskabsmagneter. På arket er der i alt 15 figurer med blandt andet katte, fugle og fisk. Man kan enten tegne direkte på arket, eller på den enkelte figur man trykker ud. Og da kun omridset af figuren er fastsat, er der masser af muligheder for kreativ udfoldelse for børnene. Man kan forsøge at gøre dyrene realistiske, men man kan også kaste sig ud i mere abstrakte eller kreative udgaver.

Kvalitet

Det er super nemt at tegne på figurerne, da de har en god og bindende overflade. Farverne kommer nyspidsede, og har et utrolig bredt farvespekter. De ser i øvrigt også super godt ud på figurerne, og børnene kan få lavet nogle virkelig flotte køleskabsmagneter. Selve magneten holder også helt godt, og kan sagtens holde et lag papir også.

Det er virkelig et kvalitetsprodukt, og farverne kan jo sagtens bruges på andre tegninger senere hen. Foruden at farverne er flotte og mangfoldige, så kommer de også i en pæn flad metalæske, som gør dem super nemme at passe på til senere lege. Det eneste lille minus der eventuelt er, er at blyanterne er ret tynde, hvilket kan gøre det svært for de mindste at arbejde med. På den anden side kan man med stor fordel vente med at bruge materialet med børnene før de er store nok til at præcisionstegne.

Tegn selv køleskabsmagneter med dyr

Sprogligt potentiale

Køleskabsmagneterne lægger især op til sprogstimulering inden for farver – fuldstændig ligesom almindelige tegninger. Men materialet adskiller sig faktisk på flere områder. For det første er der virkelig mange farver med i materialet, hvilket giver gode muligheder for at snakke om alle nuancerne. For det andet har vi figurerne, hvor man kan snakke om udseende, farver og dyrenes generelle funktion. For det tredje, så er køleskabsmagneterne faktisk også en virkelig god gaveidé, hvorfor man jo kan argumentere sig vej igennem hvorfor mor skal have den grå kat, far den blå fisk og moster hønen med de mange farver.

Opsamling

Her har vi endnu et fantastisk materiale fra Egmont Toys. Farverne er flotte, og magneterne er både gode og nemme at dekorere – desværre er der bare ikke så mange magnetfigurer med… 15 figurer får garanteret hurtigt ben at gå på hjemme ved køkkenbordet, og i institutionen er der ikke engang nok til hver af børnene. Mig bekendt er der desværre ikke mulighed at købe ekstra figurer, hvilket virkelig er ærgerligt, da man jo så er nød til at købe en ny pakke hver gang. Og der er jo grænser for hvor mange æsker med farver man skal bruge – selvom farveblyanterne virkelig også er rigtig fine. Det sproglige potentiale er der bestemt også, hvis den voksne bruger lidt fantasi og kreativitet. Et godt og anbefalingsværdigt materiale.

Anmeldelse af træpuslespil

Anmeldelse af træpuslespil

Puslespillene bruges som vi kender dem, hvor brikkerne pilles ud, og efterfølgende skal sættes tilbage på deres rigtige plads. Det svære for børnene kan her så være at få dem til at sidde helt rigtigt, for brikkerne passer ret præcist ned i brættet.

Knopperne på toppen af hver brik gør dog legen lidt nemmere for børnene, da det er nemmere at håndtere brikkerne for de små endnu ikke så finmotoriske hænder. Det er ikke altid at 18 måneder gamle børn kan placere brikkerne korrekt, men bare det at de prøver at få brikkerne til at passe, er rigtig godt skridt i den rigtige retning.

Kvalitet

Kvaliteten er fantastisk! Man kan mærke at det er holdbart træ som kan holde til den nogle gange lidt vilde leg børnene indleder. Billederne er også godt lavet, og sat forholdsvist holdbart på brikkerne. Men jeg må indrømme at jeg har blandede følelser når det kommer til de individuelle billeders udseende.

Billederne har nogle flotte farver, og de valgte emner er også rigtig gode til aldersgruppen – køretøjer, farver og dyr. Til gengæld har jeg lidt bekymringer omkring selve motiverne. Motiver til børn behøver ikke nødvendigvis at være virkelighedstro, men de skal altid være genkendelige, hvilket ikke helt er lykkedes på disse puslespil.

Køretøjerne er egentlig okay, men dyrene kan være virkelig svære at gennemskue. Mariehønen har ikke sin klassiske røde farve med sorte pletter, katten er primært blå, og det er også de færreste fugle som er tyrkis (OBS! Puslespillet med dyrene sælges ikke længere). Og så er det ærgerligt at der ved farverne ikke er fokuseret på de fire grundfarver (blå, grøn, gul og rød), da det typisk er de farver vi tilegner os først.

Træpuslespil fra Børnerummet

Sprogligt potentiale

De tre træpuslespil som jeg har fået, er designet ud fra tre emner: Køretøjer, farver og dyr. Ud fra det kan man fokusere sine samtaler på netop disse emner, hvilket kan gøre tilegnelsen nemmere for børnene. Desværre er det ikke alle billeder som er helt genkendelige for børnene, hvilket giver visse udfordringer. Barnet er her nemlig nødsaget til at lagre en ret unik og ikke nødvendigvis generaliserbar repræsentation af blandt andet mariehønen, katten og fuglen.

Børnene får stadig øvet ordene, og mange børn vil højst sandsynligt også genkende dyrene; selvom både farve og form varierer fra prototypen. Derudover kan dette faktisk også udnyttes, da man kan skabe samtaler om hvorfor det er fjollede billeder, da en mariehøne jo normalvis er rød med sorte pletter, osv.

Opsamling

De tre træpuslespil har et helt klassisk design med fem til seks knopbrikker som skal placeres i et emnebaseret puslespil. Kvaliteten er stor, og super velegnet til børn omkring 18 måneder. Billederne er både flotte og farverige, og til trods for at jeg nok synes at producenten er gået lige rigelig på kompromis med det realistiske billede, må vi jo ikke glemme at det henvender sig til børn, hvis fantasi måske sagtens kan gennemskue både farver og former.

Hvis puslespillene bruges sammen med en voksen, kan børnene få rigtig meget sprog ud af spillene – både overbegreber og enkeltord. Og så må vi heller ikke glemme potentialet for finmotorisk finpudsning. Der er tale om tre rigtig gode puslespil.

Anmeldelse af trælegetøj

Anmeldelse af trælegetøj - Traktor

Traktoren er et dejligt simpelt legetøj, hvor dækkene kan rulle, men ellers har traktoren ingen særlige funktion som åbnende døre, figurer der kan køre traktoren eller lys og lyd. Traktoren er dekoreret i behagelige og simple farver, og har store ligheder med de flestes prototype af en traktor. Der er altså tale om et legetøj, som primært lægger op til at børnene selv er kreative i deres leg.

Brandbilen er egentlig bestående af en bund og fire klodser, som kan sættes på bunden ved hjælp af to pinde. Ligesom en rigtig brandbil, er materialet selvfølgelig rød med malede dekorationer, som en stige og en vandslange. Føreren af brandbilen er godt nok en mus, men ellers er produktet meget passende med den klassiske brandbil. Det er selvfølgelig muligt at sætte klodserne på i en ”forkert” rækkefølge, hvilket giver mulighed for rummelig og visuel tilegnelse hos barnet.

Kvalitet

Begge materialer er som nævnt lavet af træ, hvilket gør dem særdeles holdbare i børnenes hænder. Derudover er både brandbilen og traktoren behagelige i farverne, og virkelig flotte at se på. Da traktoren ligner en traktor, og brandbilen ligner en brandbil, er det også nemt for barnet at trække linjer mellem legetøjet og den virkelige verden. Der er altså tale om materialer af utrolig høj kvalitet.

Anmeldelse af trælegetøjet Brandbil

Sprogligt potentiale

Traktoren og brandbilen lægger op til omkring lige så meget sproglig udvikling som rigtig meget andet legetøj i børnenes hverdag. Det er jo et spørgsmål om hvordan omgivelserne udnytter de tilgængelige materialer.

Denne traktor og brandbil har den fordel, sammenholdt med lignende materialer på markedet, at de er flotte og holdbare, og ikke allerede passer ind i en etableret kontekst for børnene, som eksempelvis legetøj baseret på tegnefilm gør. Børnene er altså nød til at skabe en ny kontekst til legetøjet, og dermed en selvstændig leg, som de ikke ”bare” overfører fra en kendt tegnefilm. Dette kan de gøre både alene og sammen med enten jævnaldrende eller voksne. Begge udgaver har sine fordele og ulemper, hvorfor begge dele selvfølgelig altid anbefales.

Opsamling

Trælegetøjet er helt klart to anbefalingsværdige materialer til de små førskolebørn. De opfylder på mange måder de samme sproglige og generelle udviklingspotentialer som meget andet legetøj, men der er her tale om legetøj af høj kvalitet, hvor børnene selv skal skabe legen, hvilket kan lægge op til endnu mere udvikling.

Anmeldelse af små magnetbøger

Egmont Toys

Magnetbøger - Robot

Påklædningspigerne har i alt fire sæt tøj, som kan kombineres på alverdens måder. Pigerne inde i selve bogen er selvfølgelig oplagte at klæde på, men de to piger på bogens forside og bagside fungerer også rigtig godt med magneterne. Og mange af pigerne jeg har prøvet bogen med, foretrækker at få brugt alle fire sæt tøj.

Robotfabrikken kommer med i alt tre kroppe, tre sæt ben og tre sæt arme. Blandt børnene har det været mest populært at dekorere de to robotter i bogens indre ved at bruge alle kroppe, arme og ben, hvilket har givet nogle virkelig kreative figurer. Men ligesom ved påklædningsdukkerne, kan bogens både forside og bagside også bruges til skabe spændende robotter.

Kvalitet

Magnetbøgerne er af fantastisk kvalitet. Mere end ti forskellige børn har haft disse to bøger i hænderne – af flere omgange endda. Og de ser stadig ud som nye!

Jeg var bekymret for at jeg ville finde de enkelte magnetdele i bunden af min taske, men til min store glæde bliver alle delene siddende – godt og stabilt. Samtidig er delene dog stadig nemme både at flytte på og gribe fat i for de små glade børnefingre. Så de er både praktiske og bruger-/børnevenlige

Farverne i de to bøger er også skønne. Især robotfabrikken er både farverig og fyldt med dybde. Påklædningspigerne er sødt tegnet, og super nemme at klæde på i det søde sæt.

Lav din egen prinsesse

Sprogligt potentiale

Når børnene sidder og laver robotter, eller klæder pigerne på i det fine tøj, er mulighederne for sprogstimulering nærmest uendelige. Ved påklædningsdukkerne er det oplagt at snakke med de enkelte stykker tøj og tilbehør, og hvornår man har dem på (når man skal sove, til fødselsdag osv.). Man kan selvfølgelig også tilføje flere detaljer som farver, kropsdele, samt hvorfor delene passer eller ikke passer sammen.

Robotten lægger virkelig op til kreativitet med skabelsen, og det samme med den sproglige udvikling. Det mest oplagte er selvfølgelig at få snakket om arme, ben og kroppe, samt hvordan de passer til hinanden på den kreative robot barnet har lavet. Derudover er farverne og alt det robotten kan også fantastiske emner.

På småbøgerne står der at de ikke er velegnede til børn under 3 år. Dette er først og fremmest meget vigtigt at overholde pga. de små dele, som børnene selvfølgelig ikke må sluge. Derudover kan småbørns manglende finmotorik give en begrænset oplevelse med materialerne. Jeg har dog brugt robotfabrikken sammen med en 2-årig dreng, og selvom placeringerne af arme og ben ikke var så præcis, så var dekorationsoplevelsen stadig stor for ham.

Det er dog vigtigt at huske, at børnene får det meste ud af bøgerne – især sprogligt – hvis de sidder sammen med en samtalepartner. Især en voksen samtalepartner vil kunne hjælpe barnet til at få snakket om både kropsdele, farver og alt det andet.

Opsamling

De to små magnetbøger med påklædningsdukkerne og robotterne er simpelthen fantastiske! Børnene elsker at være kreative med de mange kombinationer, og samtalemulighederne er nærmest uendelige; de kan tilpasses stort set alle slags vanskeligheder og behov.

Jeg vil særligt anbefale magnetbøgerne til de 3-4-årige børn, og særligt i samtale med forældre eller andre voksne omsorgspersoner, så børnene får det maksimale ud af bøgerne.

Anmeldelse af Bog med fire sæsoner

Egmont Toys

Anmeldelse af bog om fire sæsoner

Bogen er super simpel at bruge. Magneterne har den helt rigtige styrke, så de sidder godt fast, men de er også rimelig nemme at flytte på løbende. At klæde bjørnen på er også en dejlig naturlig måde at arbejde på, som børnene hurtigt fanger – faktisk også uden ret megen instruktion.

Kvalitet

Materialet føles super godt, har nogle virkelig flotte tegninger, og bærer på mange måder de samme kvaliteter som mange af Egmont Toys andre produkter.

Som nævnt er de små magneter rigtig gode – både med farver og form – og bliver siddende når placeret, men samtidig også nemme at flytte på for de små barnehænder.

Der er dog en enkelt lille udfordring med magneterne. Mange børn placerer eksempelvis buksedragten oven på bjørnen, men med magnetbogen og de to magnetbrikker placeret oven på igen, kan det skabe nogle små magnetiske gnidninger, så brikkerne simpelthen ikke kan sidde hvor man placerer dem. Lidt ligesom når man forsøger at sætte to brio-tog sammen med modarbejdende magnetiske sider. Det kunne være undgået ved at man skulle klæde en bjørn på som allerede var tegnet ind i materialet. Eller ved at man bare sætter tøjet ved siden af, men sidstnævnte viste sig at være en løsning meget få børn ville godtage.

De fire sæsoner er et super godt udgangspunkt for leg, men desværre er der faktisk kun tre sæsoner i bogen: Vinter, forår og sommer. Efteråret består af en enkelt side på bagsiden, som oven i købet halvt dækkes af generelle informationer. Det er meget ærgerligt at efteråret ikke får samme fokus som de resterende tre sæsoner.

Magnetbøger til børn

Sprogligt potentiale

Sprogligt er det her oplagt at fokusere på tøj og årstider, når man sidder sammen med barnet. For hver side i bogen kan man snakke om hvad det er for en årstid, hvad man skal huske at have på, samt hvordan vejret tit er om eksempelvis vinteren.

Når jeg har gennemgået bogen sammen med børnene side for side, falder det mig naturligt at samle op på hvad vi har lavet, men da der kun er én bjørn at klæde på, skal det gøres ud fra tøj sat ind løst på siden, eller helt uden tøj. Det besværliggjorde min ide, men andre ideer kan bruges, så her er det ens egen fantasi der sætter grænserne.

Opsamling

Her har vi et super lækkert materiale, som desværre ikke lige lægger så meget vægt på efteråret, men ellers er der virkelig mange muligheder for sproglig leg. Det er meget nemt at knytte bjørnens tøj til børnenes eget tøj i daginstitutionen, hvilket igen gør det super nemt for børnene at overføre det lærte til hverdagen.

Anmeldelse af Modsat vendespil

Anmeldelse af modsat vendespil

Vendespillet tages ud af den lille kuffert og blandes. Kortene lægges med bagsiden opad på bordet mellem deltagerne, og man skiftes herefter til at vende to kort. Hvis man får et stik, skal man vende igen. Altså et helt klassisk vendespil, bortset fra at motiverne danner et stik ved at man finder de to modsætninger. Eksempelvis gående vs. stående, eller liggende vs. siddende.

Da modsætninger er et ret svært koncept for børnene, har man fra Egmont Toys side gjort det en del nemmere, ved at modsætningerne altid vises med samme dyr. Altså at isbjørnen er gående vs. stående, og at katten er motivet til både siddende vs. liggende. Derudover har alle stikkene oven i købet individuelle farver. Der er altså fuld knald på hjælpemidlerne, hvilket indikerer et både børnevenligt og lærerigt materiale. Med alle de hints på kortene, er det nemlig oplagt at udnytte kortene til at lære børnene noget om de forskellige viste modsætninger.

Kvalitet

Kortene er ret tykke, hvilket gør dem utrolig holdbare! Derudover er det dekoreret med de klassiske og genkendelige flotte tegninger som karakteriserer så mange af Egmont Toys’ produkter. Det er både et meget holdbart og et rigtig flot produkt.

Vendespil med modsat-stik til børn

Sprogligt potentiale

At kunne bruge og genkende modsætninger er en fast del af sprogtilegnelsen hos børn, hvilket det her vendespil skal hjælpe med. Inden spillet går i gang, vil jeg helt sikkert anbefale at man gennemgår kortene, så alle er med på hvad kortene forestiller, og hvad der skal til for at få stik. På den måde har man allerede præsenteret børnene for et godt sprogligt input, som børnene faktisk selv kan være med til at sætte ord på – afhængig af deres alder. Under selve spillet er børnene aktive, for hver gang de vender et kort, skal de jo også benævne det. Og når de finder et stik, skal de også sætte ord på hvorfor det er et stik – altså selve modsætningen.

For at få det maksimale ud af materialet, vil jeg helt sikkert anbefale at man spiller sammen med en voksen, men også gerne med flere børn. Man kan aldrig undervurdere værdien for børn at hjælpe og forklare ting for hinanden.

Opsamling

Vendespillet med modsætninger er et fantastisk vendespil til de ældste førskolebørn, som er klar til aktivt at lære om modsætninger i sproget. Det er et materiale af høj kvalitet – både visuelt og af holdbare materialer. Jeg tror vendespil er et fast indslag i en talepædagogs hverdag; det her vendespil er i hvert fald et fast indslag til mine ældste førskolebørn.

Anmeldelse af Magnetbøger

Egmont Toys

Leg med dyr

I Leggro kan man i skrivende stund få otte forskellige motiver på magnetbøgerne, som hver især kan lægge op til forskellige lege og sproglige aktiviteter.

Jeg har i den forgangne tid brugt huset sammen med 3-5-årige børn i min praksis til at øve ord fra hverdagen, rummenes formål og indretning, tingenes forhold til hinanden, samt historier som kan udspille sig i hjemmet. Bondegården har jeg til gengæld brugt sammen med en dreng på halvandet år til at øve dyrenes navne og lyde, samt hvad de spiser og hvor de bor.

For at få det meste ud af kufferterne, vil jeg anbefale at børnene leger med dem sammen med en forælder eller en anden voksen. Man kan enten vælge at lade barnet tage styringen af legen, og se hvad der kommer frem. Man kan også selv tage styringen, og præge legen i den retning man ønsker at øve med barnet. Uanset er det vigtigt at man bevarer det legende element, og bevarer motivationen for at få barnet til at sige noget. Begge dele bliver bakket hundrede procent op af materialet, som straks inviterer til leg og snak.

Kvalitet

Kufferterne er fantastiske at arbejde med for alle børnene. For det første er billederne – både selve kufferten og de enkelte små billeder – rigtig fine og let genkendelige. For det andet har Egmont Toys virkelig ramt den gyldne middelvej mellem at de små billeder skal være lette at placere og flytte på, men samtidig også stærke nok til at blive siddende når man åbner og lukker kufferten.

Derudover er kufferterne med billeder virkelig holdbare. Den lille dreng på halvandet år har selvfølgelig ikke kunne dy sig for at proppe nogle af billederne i munden, men det tog faktisk lang tid før de gik i stykker. Og vi skal jo selvfølgelig holde os for øje at materialet er udviklet til 3 år+, så at det faktisk kan holde til hans lidt grovere håndtering af billederne samt ”smagsprøver” er ganske imponerende.

Magnetkuffert til førskolebørn

I begge kufferter jeg har arbejdet med, er der mange små billeder – eksempelvis et lys og en badeand i huset, og små fugle på bondegården. Disse små billeder kan være en udfordring at holde styr på imens man leger engageret, men til gengæld er der så mange billeder, at der kommer til at gå lang tid inden man kommer til at mangle. De mange billeder giver i øvrigt mulighed for at man kan lægge nogen til side og gemme til senere brug. Det vil jeg i øvrigt anbefale at man gør inden børnene skal lege med kufferterne, da de 100 billeder er alt for meget for børnene at forholde sig til, samt få plads til; uanset om vi snakker om huset og på bondegården.

Opsamling

Magnetbøgerne er vidunderlige og er efterhånden blevet helt uundværlige i min praksis. Mulighederne er jo uendelige med træning af historiefortælling, ordforråd og meget andet.

Jeg vil i særlig grad anbefale magnetbøgerne til børn i alderen 4-7 år, og med de mange muligheder for temaer, kan legene virkelig individualiseres.

Anmeldelse af Magnettegnebøger

Egmont Toys

Anmeldelse af magnetisk tegnebog

Bogen lægger op til at barnet får lov til at dekorere henholdsvis skildpaddens skjold, piratens ansigt, mariehønens ryg, kattens ansigt, sneglens hus, og prinsessens ansigt. Som med langt de fleste produkter fra Egmont Toys, er layoutet virkelig godt og tiltalende. Børnene får hurtigt lyst til at tegne og dekorere de forskellige udgaver.

Desværre bliver legen besværliggjort af, at det faktisk er ret svært at få slettet det man har tegnet. Og eftersom at tegnepladen forbliver den samme, selvom rammen ændres med de forskellige sider, mindsker det brugervenligheden voldsomt. På bagsiden af bogen står der hvordan man sletter, hvilket jo er rart så man ikke selv skal finde ud af det, men at slå på bogens bagside for at slette er hverken nemt eller nogen særlig konstruktiv ting at lære børnene – efter min mening.

Opsætningen med tegnepladen som indrammes af forskellige tegninger, er en virkelig sjov ide. Det er super interessant at se hvordan prinsessens udtryk ændres når det er piratens ansigt der pludselig kommer på, samt at se sneglens hus pludselig få skildpaddens udseende. Børnene synes det er super underholdende, og der ligger mange gode stunder i materialet – hvis man altså kan få slettet det man har tegnet.

Kvalitet

Som nævnt er det ret problematisk at slettefunktionen er så besværlig som den er, også fordi det er enormt svært helt at fjerne det tegnede. Til gengæld er resten af materialet af virkelig god kvalitet, indrammet af tiltalende og karakteristiske tegninger. Og der er oven i købet afsat plads til at sætte den magnetiske pen fast på bogen, så den er nemmere at holde styr på.

Tegne i magnetisk bog

Sprogligt potentiale

Tegnebogen har potentiale til at skabe en rig og sprogligt fremmende kommunikation. Både piger og drenge kan finde spændende stunder med billederne, og materialet kan også være meget fremmende når det kommer til den sproglige udfoldelse; enten alene eller sammen med andre.

Hvis børnene sidder sammen med en voksen, kan denne være med til at få det maksimale ud af billederne. Man kan eksempelvis snakke om former, eller om hvad de forskellige elementer i ansigterne hedder. Man kan faktisk også snakke om farverne på tegningerne, samt hvilke farver det man selv tegner kunne have haft. Derudover kan man også tage materialet et skridt længere ud, og snakke om hvad eksempelvis katten spiser og hvor den bor.

Opsamling

Jeg er virkelig glad for ideen med den magnetiske tegnebog, og er også ret imponeret over de valgte tegninger man kan dekorere på tegnepladen. Desværre er slettefunktionen altså bare så besværlig, at det også mindsker den samlede oplevelse med bogen. Jeg kan desværre ikke anbefale dette materiale med den nuværende slettefunktion, men jeg håber at ideen overlever, og bliver reproduceret med en bedre slettefunktion i fremtiden.

Anmeldelse af Træklodser

Egmont Toys

Anmeldelse af træklodser

De fleste af os kender nok konceptet omkring billedklodserne, som danner nye billeder afhængig af hvordan de vender. Det er en super nem tilgang, og børn finder ret hurtigt ud af det, lige så snart de finder ud af at der er billeder at finde.

Sammen med æsken ligger der en lille lap papir med de seks mulige billeder klodserne kan forme. Nogle børn får mest ud af det hvis de kan skabe billedet ud fra billedet, imens andre sagtens selv kan finde billederne.

Kvalitet

Som med mange andre af Egmont Toys produkter, er kvaliteten selvfølgelig i top. Det er faktisk en ret interessant stil de har valgt her, da produktet er lidt grovere. Både klodserne og æsken er lavet af træ, og især på æsken kan man mærke råheden, da træet er ret ubehandlet. Klodserne er lidt ”finere”, og bærer på hver side en fin lidt gammeldagsudseende del af det samlede billede. Og billederne ligner helt godt det de skal, og jeg er ikke stødt på børn som ikke vidste hvad billederne forestillede.

Klodserne henvender sig til de 2-årige, og selvfølgelig også de lidt ældre. Produktet er heldigvis dejligt holdbart, og kan sagtens klare en lidt upræcis håndtering, som de små børn i ny og næ kaster sig ud i.

Træklodser til billeder

Sprogligt potentiale

De klassiske klodser har vist sig overvældende gode til at øve forholdsord. Imens børnene har siddet og forsøgt at skabe et billede, kan man hjælpe dem ved at give instruktioner som ”den skal ovenover” eller ”den skal ligge under”. Det kræver selvfølgelig at børnene er ældre end 2 år, da de færreste i den alder har et særlig godt koncept omkring forholdsord, men til de 3-årige har det været meget effektivt!

Foruden forholdsord har man selvfølgelig altid mulighed for at snakke om de biler billederne forestiller. Det kunne eksempelvis være deres farve, funktion eller om de er store.

Opsamling

De klassiske klodser er meget “klassiske”, og er meget nemme at bruge. De har en god størrelse til de yngste, og det kreative aspekt i at skabe billeder kan underholde børnene meget længe. Sprogligt har man fine muligheder for at skabe sprogstimulerende kommunikation, men det er påkrævet at en voksen sidder med for at barnet for det bedste ud af det.

Anmeldelse af Hånd- og fingerdukker

Anmeldelse af fingerdukker

Hånd- og fingerdukker er generelt simple at bruge, og det samme gælder selvfølgelig også dem her. Dinosaurerne, piraten og ulven er hånddukker, hvor man bevæger munden med hænderne. Og fingerdukkerne kan selvsagt sidde på en finger hver. Interessant nok er de tre små grise tilhørende ulven fingerdukker.

Der er masser af legemuligheder i de blandede dukker. Man kan som voksen styre dukkerne og lade dem fortælle en spændende historie, eller man lade dukkerne interagere med børnene. Dukken kan også sendes på omgang mellem børnene, eller man kan deles om eksempelvis de to dinosaurer. Kombinationsmulighederne er stort set endeløse.

Hvad der skal snakkes om med dukkerne er også en nærmest endeløs palet. Med ulven og grisene er det jo oplagt som udgangspunkt til at fortælle om den store stygge ulv som pustede og pustede. Og de fem dukker skabt efter historien om Askepot – oven i købet med balkjolen som tilføjelsesmulighed – er jo nærmest selvskrevne til den klassiske eller lettere omskrevne udgave af historien. Der er fem Askepot-dukker, hvilket selvfølgelig passer med fem fingre, men jeg vil faktisk anbefale at man ikke sætter de fem dukker på samme hånd. Det kan nemlig begrænse udfoldelsesmulighederne, hvorimod en dukke på en finger hos hver af børnene kan åbne op for nogle helt nye muligheder.

Kvalitet

Med hånd- og fingerdukker er der altid nogle grundlæggende ting jeg lægger mærke til, for at sikre oplevelsen hos børnene. Ved hånddukkerne er det eksempelvis vigtigt at munden er nem at bevæge, og ved fingerdukkerne skal de blive siddende på fingeren, og hovedet må heller ikke være for tungt. Heldigvis er Leggros dukker ikke røget i én af disse faldgruber! Dukkerne er flot lavet, nemme at bruge og også ret detaljerede i håndværket.

Fortæl historier med dukkerne

Sprogligt potentiale

Her har vi et materiale hvis sproglige muligheder så godt som ingen ende vil tage! Der kan indledningsvis tales om dukkernes udseende, hvorefter man kan bevæge sig videre til den konkrete sproglige aktivitet man har valgt. Man kan kaste sig ud i dialogisk læsning, klassisk historiefortælling eller blandet dialog. Fordi man sidder med dukker, er det også oplagt at man skal indtage bestemte talemønstre – gammel, ung, sur, glad m.m. Man kan også vælge at den røde dinosaurus eksempelvis ikke kan huske et bestemt ord, og derfor er nød til at beskrive det i stedet for, og så skal de andre gætte det. Som sagt, så er mulighederne uendelige!

Opsamling

Hånd- og fingerdukker er en gammel opfindelse, som findes i alverdens udgaver. Og alle har det til fælles at de kan være rammerne for nogle helt fantastiske sproglige muligheder. Det er især inden for historiefortællingen at dukkerne er kendte – og det er med god grund. Vær kreativ og brug dukkerne på forskellig vis, for at få det meste ud af det! Især fingerdukkerne er fortsat en del af mit sproglige materiale.

Del denne side på sociale medier…