Anmeldelser af legetøj fra Leggro

Anmeldelser af legetøj

Jeg har skrevet alle nedenstående anbefalinger på baggrund af gaver modtaget af Leggro. Anbefalingerne er skrevet fuldt ud ærligt, og er baseret på min professionelle viden og erfaring.

Igennem flere uger har jeg brugt de forskellige materialer sammen med børn på min vej. Jeg har derigennem testet især de sproglige muligheder med legetøjet, samt dets kvaliteter.

Indhold på siden:

Anmeldelse af køleskabsmagneter

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Anmeldelse af køleskabsmagneter

I materialet medfølger en æske med farveblyanter, samt et ark med køleskabsmagneter. På arket er der i alt 15 figurer med blandt andet katte, fugle og fisk. Man kan enten tegne direkte på arket, eller på den enkelte figur man trykker ud. Og da kun omridset af figuren er fastsat, er der masser af muligheder for kreativ udfoldelse for børnene. Man kan forsøge at gøre dyrene realistiske, men man kan også kaste sig ud i mere abstrakte eller kreative udgaver.

Kvalitet

Det er super nemt at tegne på figurerne, da de har en god og bindende overflade. Farverne kommer nyspidsede, og har et utrolig bredt farvespekter. De ser i øvrigt også super godt ud på figurerne, og børnene kan få lavet nogle virkelig flotte køleskabsmagneter. Selve magneten holder også helt godt, og kan sagtens holde et lag papir også.

Det er virkelig et kvalitetsprodukt, og farverne kan jo sagtens bruges på andre tegninger senere hen. Foruden at farverne er flotte og mangfoldige, så kommer de også i en pæn flad metalæske, som gør dem super nemme at passe på til senere lege. Det eneste lille minus der eventuelt er, er at blyanterne er ret tynde, hvilket kan gøre det svært for de mindste at arbejde med. På den anden side kan man med stor fordel vente med at bruge materialet med børnene før de er store nok til at præcisionstegne.

Tegn selv køleskabsmagneter med dyr

Sprogligt potentiale

Køleskabsmagneterne lægger især op til sprogstimulering inden for farver – fuldstændig ligesom almindelige tegninger. Men materialet adskiller sig faktisk på flere områder. For det første er der virkelig mange farver med i materialet, hvilket giver gode muligheder for at snakke om alle nuancerne. For det andet har vi figurerne, hvor man kan snakke om udseende, farver og dyrenes generelle funktion. For det tredje, så er køleskabsmagneterne faktisk også en virkelig god gaveidé, hvorfor man jo kan argumentere sig vej igennem hvorfor mor skal have den grå kat, far den blå fisk og moster hønen med de mange farver.

Opsamling

Her har vi endnu et fantastisk materiale fra Egmont Toys. Farverne er flotte, og magneterne er både gode og nemme at dekorere – desværre er der bare ikke så mange magnetfigurer med… 15 figurer får garanteret hurtigt ben at gå på hjemme ved køkkenbordet, og i institutionen er der ikke engang nok til hver af børnene. Mig bekendt er der desværre ikke mulighed at købe ekstra figurer, hvilket virkelig er ærgerligt, da man jo så er nød til at købe en ny pakke hver gang. Og der er jo grænser for hvor mange æsker med farver man skal bruge – selvom farveblyanterne virkelig også er rigtig fine. Det sproglige potentiale er der bestemt også, hvis den voksne bruger lidt fantasi og kreativitet. Et godt og anbefalingsværdigt materiale.

Anmeldelse af træpuslespil

D. 28. august 2018

Anmeldelse af træpuslespil

Puslespillene bruges som vi kender dem, hvor brikkerne pilles ud, og efterfølgende skal sættes tilbage på deres rigtige plads. Det svære for børnene kan her så være at få dem til at sidde helt rigtigt, for brikkerne passer ret præcist ned i brættet.

Knopperne på toppen af hver brik gør dog legen lidt nemmere for børnene, da det er nemmere at håndtere brikkerne for de små endnu ikke så finmotoriske hænder. Det er ikke altid at 18 måneder gamle børn kan placere brikkerne korrekt, men bare det at de prøver at få brikkerne til at passe, er rigtig godt skridt i den rigtige retning.

Kvalitet

Kvaliteten er fantastisk! Man kan mærke at det er holdbart træ som kan holde til den nogle gange lidt vilde leg børnene indleder. Billederne er også godt lavet, og sat forholdsvist holdbart på brikkerne. Men jeg må indrømme at jeg har blandede følelser når det kommer til de individuelle billeders udseende.

Billederne har nogle flotte farver, og de valgte emner er også rigtig gode til aldersgruppen – køretøjer, farver og dyr. Til gengæld har jeg lidt bekymringer omkring selve motiverne. Motiver til børn behøver ikke nødvendigvis at være virkelighedstro, men de skal altid være genkendelige, hvilket ikke helt er lykkedes på disse puslespil.

Køretøjerne er egentlig okay, men dyrene kan være virkelig svære at gennemskue. Mariehønen har ikke sin klassiske røde farve med sorte pletter, katten er primært blå, og det er også de færreste fugle som er tyrkis (OBS! Puslespillet med dyrene sælges ikke længere). Og så er det ærgerligt at der ved farverne ikke er fokuseret på de fire grundfarver (blå, grøn, gul og rød), da det typisk er de farver vi tilegner os først.

Træpuslespil fra Børnerummet

Sprogligt potentiale

De tre træpuslespil som jeg har fået, er designet ud fra tre emner: Køretøjer, farver og dyr. Ud fra det kan man fokusere sine samtaler på netop disse emner, hvilket kan gøre tilegnelsen nemmere for børnene. Desværre er det ikke alle billeder som er helt genkendelige for børnene, hvilket giver visse udfordringer. Barnet er her nemlig nødsaget til at lagre en ret unik og ikke nødvendigvis generaliserbar repræsentation af blandt andet mariehønen, katten og fuglen.

Børnene får stadig øvet ordene, og mange børn vil højst sandsynligt også genkende dyrene; selvom både farve og form varierer fra prototypen. Derudover kan dette faktisk også udnyttes, da man kan skabe samtaler om hvorfor det er fjollede billeder, da en mariehøne jo normalvis er rød med sorte pletter, osv.

Opsamling

De tre træpuslespil har et helt klassisk design med fem til seks knopbrikker som skal placeres i et emnebaseret puslespil. Kvaliteten er stor, og super velegnet til børn omkring 18 måneder. Billederne er både flotte og farverige, og til trods for at jeg nok synes at producenten er gået lige rigelig på kompromis med det realistiske billede, må vi jo ikke glemme at det henvender sig til børn, hvis fantasi måske sagtens kan gennemskue både farver og former.

Hvis puslespillene bruges sammen med en voksen, kan børnene få rigtig meget sprog ud af spillene – både overbegreber og enkeltord. Og så må vi heller ikke glemme potentialet for finmotorisk finpudsning. Der er tale om tre rigtig gode puslespil.

Anmeldelse af trælegetøj

D. 28. august 2018

Anmeldelse af trælegetøj - Traktor

Traktoren er et dejligt simpelt legetøj, hvor dækkene kan rulle, men ellers har traktoren ingen særlige funktion som åbnende døre, figurer der kan køre traktoren eller lys og lyd. Traktoren er dekoreret i behagelige og simple farver, og har store ligheder med de flestes prototype af en traktor. Der er altså tale om et legetøj, som primært lægger op til at børnene selv er kreative i deres leg.

Brandbilen er egentlig bestående af en bund og fire klodser, som kan sættes på bunden ved hjælp af to pinde. Ligesom en rigtig brandbil, er materialet selvfølgelig rød med malede dekorationer, som en stige og en vandslange. Føreren af brandbilen er godt nok en mus, men ellers er produktet meget passende med den klassiske brandbil. Det er selvfølgelig muligt at sætte klodserne på i en ”forkert” rækkefølge, hvilket giver mulighed for rummelig og visuel tilegnelse hos barnet.

Kvalitet

Begge materialer er som nævnt lavet af træ, hvilket gør dem særdeles holdbare i børnenes hænder. Derudover er både brandbilen og traktoren behagelige i farverne, og virkelig flotte at se på. Da traktoren ligner en traktor, og brandbilen ligner en brandbil, er det også nemt for barnet at trække linjer mellem legetøjet og den virkelige verden. Der er altså tale om materialer af utrolig høj kvalitet.

Anmeldelse af trælegetøjet Brandbil

Sprogligt potentiale

Traktoren og brandbilen lægger op til omkring lige så meget sproglig udvikling som rigtig meget andet legetøj i børnenes hverdag. Det er jo et spørgsmål om hvordan omgivelserne udnytter de tilgængelige materialer.

Denne traktor og brandbil har den fordel, sammenholdt med lignende materialer på markedet, at de er flotte og holdbare, og ikke allerede passer ind i en etableret kontekst for børnene, som eksempelvis legetøj baseret på tegnefilm gør. Børnene er altså nød til at skabe en ny kontekst til legetøjet, og dermed en selvstændig leg, som de ikke ”bare” overfører fra en kendt tegnefilm. Dette kan de gøre både alene og sammen med enten jævnaldrende eller voksne. Begge udgaver har sine fordele og ulemper, hvorfor begge dele selvfølgelig altid anbefales.

Opsamling

Trælegetøjet er helt klart to anbefalingsværdige materialer til de små førskolebørn. De opfylder på mange måder de samme sproglige og generelle udviklingspotentialer som meget andet legetøj, men der er her tale om legetøj af høj kvalitet, hvor børnene selv skal skabe legen, hvilket kan lægge op til endnu mere udvikling.

Anmeldelse af små magnetbøger

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Magnetbøger - Robot

Påklædningspigerne har i alt fire sæt tøj, som kan kombineres på alverdens måder. Pigerne inde i selve bogen er selvfølgelig oplagte at klæde på, men de to piger på bogens forside og bagside fungerer også rigtig godt med magneterne. Og mange af pigerne jeg har prøvet bogen med, foretrækker at få brugt alle fire sæt tøj.

Robotfabrikken kommer med i alt tre kroppe, tre sæt ben og tre sæt arme. Blandt børnene har det været mest populært at dekorere de to robotter i bogens indre ved at bruge alle kroppe, arme og ben, hvilket har givet nogle virkelig kreative figurer. Men ligesom ved påklædningsdukkerne, kan bogens både forside og bagside også bruges til skabe spændende robotter.

Kvalitet

Magnetbøgerne er af fantastisk kvalitet. Mere end ti forskellige børn har haft disse to bøger i hænderne – af flere omgange endda. Og de ser stadig ud som nye!

Jeg var bekymret for at jeg ville finde de enkelte magnetdele i bunden af min taske, men til min store glæde bliver alle delene siddende – godt og stabilt. Samtidig er delene dog stadig nemme både at flytte på og gribe fat i for de små glade børnefingre. Så de er både praktiske og bruger-/børnevenlige

Farverne i de to bøger er også skønne. Især robotfabrikken er både farverig og fyldt med dybde. Påklædningspigerne er sødt tegnet, og super nemme at klæde på i det søde sæt.

Lav din egen prinsesse

Sprogligt potentiale

Når børnene sidder og laver robotter, eller klæder pigerne på i det fine tøj, er mulighederne for sprogstimulering nærmest uendelige. Ved påklædningsdukkerne er det oplagt at snakke med de enkelte stykker tøj og tilbehør, og hvornår man har dem på (når man skal sove, til fødselsdag osv.). Man kan selvfølgelig også tilføje flere detaljer som farver, kropsdele, samt hvorfor delene passer eller ikke passer sammen.

Robotten lægger virkelig op til kreativitet med skabelsen, og det samme med den sproglige udvikling. Det mest oplagte er selvfølgelig at få snakket om arme, ben og kroppe, samt hvordan de passer til hinanden på den kreative robot barnet har lavet. Derudover er farverne og alt det robotten kan også fantastiske emner.

På småbøgerne står der at de ikke er velegnede til børn under 3 år. Dette er først og fremmest meget vigtigt at overholde pga. de små dele, som børnene selvfølgelig ikke må sluge. Derudover kan småbørns manglende finmotorik give en begrænset oplevelse med materialerne. Jeg har dog brugt robotfabrikken sammen med en 2-årig dreng, og selvom placeringerne af arme og ben ikke var så præcis, så var dekorationsoplevelsen stadig stor for ham.

Det er dog vigtigt at huske, at børnene får det meste ud af bøgerne – især sprogligt – hvis de sidder sammen med en samtalepartner. Især en voksen samtalepartner vil kunne hjælpe barnet til at få snakket om både kropsdele, farver og alt det andet.

Opsamling

De to små magnetbøger med påklædningsdukkerne og robotterne er simpelthen fantastiske! Børnene elsker at være kreative med de mange kombinationer, og samtalemulighederne er nærmest uendelige; de kan tilpasses stort set alle slags vanskeligheder og behov.

Jeg vil særligt anbefale magnetbøgerne til de 3-4-årige børn, og særligt i samtale med forældre eller andre voksne omsorgspersoner, så børnene får det maksimale ud af bøgerne.

Anmeldelse af Bog med fire sæsoner

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Anmeldelse af bog om fire sæsoner

Bogen er super simpel at bruge. Magneterne har den helt rigtige styrke, så de sidder godt fast, men de er også rimelig nemme at flytte på løbende. At klæde bjørnen på er også en dejlig naturlig måde at arbejde på, som børnene hurtigt fanger – faktisk også uden ret megen instruktion.

Kvalitet

Materialet føles super godt, har nogle virkelig flotte tegninger, og bærer på mange måder de samme kvaliteter som mange af Egmont Toys andre produkter.

Som nævnt er de små magneter rigtig gode – både med farver og form – og bliver siddende når placeret, men samtidig også nemme at flytte på for de små barnehænder.

Der er dog en enkelt lille udfordring med magneterne. Mange børn placerer eksempelvis buksedragten oven på bjørnen, men med magnetbogen og de to magnetbrikker placeret oven på igen, kan det skabe nogle små magnetiske gnidninger, så brikkerne simpelthen ikke kan sidde hvor man placerer dem. Lidt ligesom når man forsøger at sætte to brio-tog sammen med modarbejdende magnetiske sider. Det kunne være undgået ved at man skulle klæde en bjørn på som allerede var tegnet ind i materialet. Eller ved at man bare sætter tøjet ved siden af, men sidstnævnte viste sig at være en løsning meget få børn ville godtage.

De fire sæsoner er et super godt udgangspunkt for leg, men desværre er der faktisk kun tre sæsoner i bogen: Vinter, forår og sommer. Efteråret består af en enkelt side på bagsiden, som oven i købet halvt dækkes af generelle informationer. Det er meget ærgerligt at efteråret ikke får samme fokus som de resterende tre sæsoner.

Magnetbøger til børn

Sprogligt potentiale

Sprogligt er det her oplagt at fokusere på tøj og årstider, når man sidder sammen med barnet. For hver side i bogen kan man snakke om hvad det er for en årstid, hvad man skal huske at have på, samt hvordan vejret tit er om eksempelvis vinteren.

Når jeg har gennemgået bogen sammen med børnene side for side, falder det mig naturligt at samle op på hvad vi har lavet, men da der kun er én bjørn at klæde på, skal det gøres ud fra tøj sat ind løst på siden, eller helt uden tøj. Det besværliggjorde min ide, men andre ideer kan bruges, så her er det ens egen fantasi der sætter grænserne.

Opsamling

Her har vi et super lækkert materiale, som desværre ikke lige lægger så meget vægt på efteråret, men ellers er der virkelig mange muligheder for sproglig leg. Det er meget nemt at knytte bjørnens tøj til børnenes eget tøj i daginstitutionen, hvilket igen gør det super nemt for børnene at overføre det lærte til hverdagen.

Anmeldelse af Modsat vendespil

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Anmeldelse af modsat vendespil

Vendespillet tages ud af den lille kuffert og blandes. Kortene lægges med bagsiden opad på bordet mellem deltagerne, og man skiftes herefter til at vende to kort. Hvis man får et stik, skal man vende igen. Altså et helt klassisk vendespil, bortset fra at motiverne danner et stik ved at man finder de to modsætninger. Eksempelvis gående vs. stående, eller liggende vs. siddende.

Da modsætninger er et ret svært koncept for børnene, har man fra Egmont Toys side gjort det en del nemmere, ved at modsætningerne altid vises med samme dyr. Altså at isbjørnen er gående vs. stående, og at katten er motivet til både siddende vs. liggende. Derudover har alle stikkene oven i købet individuelle farver. Der er altså fuld knald på hjælpemidlerne, hvilket indikerer et både børnevenligt og lærerigt materiale. Med alle de hints på kortene, er det nemlig oplagt at udnytte kortene til at lære børnene noget om de forskellige viste modsætninger.

Kvalitet

Kortene er ret tykke, hvilket gør dem utrolig holdbare! Derudover er det dekoreret med de klassiske og genkendelige flotte tegninger som karakteriserer så mange af Egmont Toys’ produkter. Det er både et meget holdbart og et rigtig flot produkt.

Vendespil med modsat-stik til børn

Sprogligt potentiale

At kunne bruge og genkende modsætninger er en fast del af sprogtilegnelsen hos børn, hvilket det her vendespil skal hjælpe med. Inden spillet går i gang, vil jeg helt sikkert anbefale at man gennemgår kortene, så alle er med på hvad kortene forestiller, og hvad der skal til for at få stik. På den måde har man allerede præsenteret børnene for et godt sprogligt input, som børnene faktisk selv kan være med til at sætte ord på – afhængig af deres alder. Under selve spillet er børnene aktive, for hver gang de vender et kort, skal de jo også benævne det. Og når de finder et stik, skal de også sætte ord på hvorfor det er et stik – altså selve modsætningen.

For at få det maksimale ud af materialet, vil jeg helt sikkert anbefale at man spiller sammen med en voksen, men også gerne med flere børn. Man kan aldrig undervurdere værdien for børn at hjælpe og forklare ting for hinanden.

Opsamling

Vendespillet med modsætninger er et fantastisk vendespil til de ældste førskolebørn, som er klar til aktivt at lære om modsætninger i sproget. Det er et materiale af høj kvalitet – både visuelt og af holdbare materialer. Jeg tror vendespil er et fast indslag i en talepædagogs hverdag; det her vendespil er i hvert fald et fast indslag til mine ældste førskolebørn.

Anmeldelse af Magnetbøger

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Leg med dyr

I Leggro kan man i skrivende stund få otte forskellige motiver på magnetbøgerne, som hver især kan lægge op til forskellige lege og sproglige aktiviteter.

Jeg har i den forgangne tid brugt huset sammen med 3-5-årige børn i min praksis til at øve ord fra hverdagen, rummenes formål og indretning, tingenes forhold til hinanden, samt historier som kan udspille sig i hjemmet. Bondegården har jeg til gengæld brugt sammen med en dreng på halvandet år til at øve dyrenes navne og lyde, samt hvad de spiser og hvor de bor.

For at få det meste ud af magnetbøgerne, vil jeg anbefale at børnene leger med dem sammen med en forælder eller en anden voksen. Man kan enten vælge at lade barnet tage styringen af legen, og se hvad der kommer frem. Man kan også selv tage styringen, og præge legen i den retning man ønsker at øve med barnet. Uanset er det vigtigt at man bevarer det legende element, og bevarer motivationen for at få barnet til at sige noget. Begge dele bliver bakket hundrede procent op af materialet, som straks inviterer til leg og snak.

Kvalitet

Magnetbøgerne er fantastiske at arbejde med for alle børnene. For det første er billederne – både selve bogen og de enkelte små billeder – rigtig fine og let genkendelige. For det andet har Egmont Toys virkelig ramt den gyldne middelvej mellem at de små billeder skal være lette at placere og flytte på, men samtidig også stærke nok til at blive siddende når man åbner og lukker bogen.

Derudover er bøgerne med billeder virkelig holdbare. Den lille dreng på halvandet år har selvfølgelig ikke kunne dy sig for at proppe nogle af billederne i munden, men det tog faktisk lang tid før de gik i stykker. Og vi skal jo selvfølgelig holde os for øje at materialet er udviklet til 3 år+, så at det faktisk kan holde til hans lidt grovere håndtering af billederne samt ”smagsprøver” er ganske imponerende.

Opsamling

Magnetbøgerne er vidunderlige og er efterhånden blevet helt uundværlige i min praksis. Mulighederne er jo uendelige med træning af historiefortælling, ordforråd og meget andet.

Jeg vil i særlig grad anbefale magnetbøgerne til børn i alderen 4-7 år, og med de mange muligheder for temaer, kan legene virkelig individualiseres.

Magnetkuffert til førskolebørn

Bondegård og hus

D. 10. juli 2019

I begge disse magnetbøger er der mange små billeder – eksempelvis et lys og en badeand i huset, og små fugle på bondegården. Disse små billeder kan være en udfordring at holde styr på imens man leger engageret, men til gengæld er der så mange billeder, at der kommer til at gå lang tid inden man kommer til at mangle. De mange billeder giver i øvrigt mulighed for at man kan lægge nogen til side og gemme til senere brug. Det vil jeg i øvrigt anbefale at man gør inden børnene skal lege med bøgerne, da de 100 billeder er alt for meget for børnene at forholde sig til, samt få plads til; uanset om vi snakker om huset og på bondegården.

Som nævnt er bondegården helt fantastisk til at øve dyrelyde, men også til at snakke om de mange dyrs navne, hvad de spiser, hvor de bor og hvad de laver på en bondegård. I huset er der også gode samtalemuligheder med hvilke funktioner de mange rum kan have, samt hvor alle møblerne skal stå i forhånd til hinanden. Jeg har ofte brugt rummet til at øve forholdsord, hvilket først gøres igennem mine instruktioner, og senere prøver børnene selv imens de sætter ord på hvor tingene skal være henne.

Leg med magnetbøger

Dinosaur

D. 10. juli 2019

Dinosaurer har altid interesseret rigtig mange drenge! Store og små dinosaurer, flyvende, svømmende og trampende dinosaurer, planteædende og kødædende, og så videre. Der er virkelig mange forskellige dinosaurer, og børnene kender sjældent dem alle, men de kender altid nogen, og resten kan de altid beskrive et eller andet bekendt ved.

Materialet har vist sig at være rigtig godt til størrelsesforhold og farver, samt også til at fortælle rimelig simple historier med dyrenes gøren og laden. Den største vanskelighed jeg har haft med materialet, er nok den store iver som de flotte figurer hiver frem i børnene. Især dinosaurernes lyde kan være en langvarig og højlydt fornøjelse, men entusiasmen er fantastisk!

Der er virkelig mange individuelle magneter med i bogen! Egentlig er 46 magneter i dinosaurbogen jo ikke meget i forhold til eksempelvis påklædningsdukkebogen, hvor der er hele 73 magneter med. Dinosauerne fylder til gengæld bare rigtig meget – særligt langhalsen – og det kan være svært at finde plads til dem alle sammen i bogen. Jeg har derfor pillet en del fra, som jeg så kan supplere op med en gang imellem.

Leg med gammeldags påklædningsdukker med magneter

Påklædningsdukker

D. 10. juli 2019

Kan I huske de gode gamle påklædningsdukker i papir? Den gode gamle idé er i dette materiale overført til en fin magnetbog, hvor man kan klæde otte piger på i forskellige kontekster. De fire baggrunde giver forskellige kontekster som kan udnyttes, og giver skønne muligheder for at snakke om hvad pigerne skal og i hvilke vejrforhold. Derudover er der også et virkelig stort tøjudvalg med både sko, hatte, halstørklæder, jakker, kjoler, bukser, trøjer, sløjfer og meget mere.

Jeg har brugt påklædningsdukkerne primært sammen med piger i alderen 3-6 år. Jeg er sikker på at lidt ældre børn også vil finde bogen rigtig sjov og en hyggelig lille beskæftigelse. Yngre børn vil muligvis også nyde magnetbogen, men elementer som farver og årstider, samt hele den finmotoriske udfordring, vil de nok ikke få det optimale ud af. Til gengæld har de få 2-årige som har prøvet materialet hos mig, nydt at fortælle mig hvor hatte, sko, bukser m.m. skal sidde henne, og vist det på egen krop, men det har været meget svært for mange af dem at sætte magneterne fast i bogen. Derudover skal man selvfølgelig også være opmærksom på de mange små dele i materialet.

Magnetbogen med påklædningsdukkerne er et hit blandt særligt piger, hvor nogle virkelig tager udfordringen op med at finde spændende tøjkombinationer og baggrundshistorier. Andre tager en mere fjollet tilgang med skidragten på stranden og badedragten ude midt i sneen, men selv her nyder de at fortælle mig om hvorfor at netop skidragten er det helt rigtige valg til en strandtur. Magnetbogen er efterhånden blevet et fast sortiment i min hverdag.

Leg med mange kendte eventyr

Eventyr

D. 10. juli 2019

Denne her magnetbog er en fantastisk gave til alle os som elsker eventyr! Som med mange andre af Egmont Toys’ materialer, så er denne bog også bygget op omkring helt igennem fantastiske illustrationer, som underbygger de skønne eventyr helt vildt godt!

De valgte eventyr er klassiske Grimm-fortællinger om Snehvide, de tre små grise, bønnestagen, Guldlok, de tre stadsmusikanter, den bestøvlede kat, og mange mange flere. Når jeg sidder sammen med børnene kan vi ikke altid blive helt enige om hvilke figurer der hører til hvilke eventyr, hvilket igen giver fantastiske muligheder for samtaler og spændende fortællinger. Hvis jeg ønsker at arbejde med et bestemt eventyr, har jeg gerne taget de nødvendige magneter fra inden undervisningen

Eventyrbogen er virkelig stor, hvilket kan gøre det svært for børnene at overskue det hele på én gang. Jeg bruger den derfor primært kun sammen med de lidt større børn (ca. 4 år og opefter), som bedre kan overskue den store scene. Hvis jeg bruger den sammen med yngre børn, er det typisk kun en enkelt eventyr ad gangen.

Lav dit eget cirkus

Cirkus

D. 10. juli 2019

Er du også fascineret af den næsten magiske verden i cirkus? Det er mange børn i hvert fald! Dyrene, farverne og de mange spændende kunster dyr og mennesker sammen udfører. Det er faktisk en verden som mange børn besøger flere gange i deres liv – både i et rigtigt cirkustelst, samt ude i institutionerne, hvor børnene klæder sig ud og optræder for hinanden. I magnetbogen med cirkus har børnene igen mulighed for at udøve deres indre cirkusdrøm!

Med bogen følger som altid en masse forskellige figurer. Det inkluderer dyr som tiger, løve, bjørn, elefant og heste, og mennesker som gymnaster, trapezdansere, jonglører, klovne, musikanter og tryllekunstnere. Alle disse figurer kan bruges til at lave det ene fantastiske cirkusnummer efter det andet.

Egmont Toys sørger altid for at der er rigeligt med figurer at vælge imellem, og jeg plejer at anbefale at man tager lidt fra – både for at gøre det overskueligt og realistisk for barnet at bruge magnetbogen, men også for at supplere op efterhånden som tingene bliver slidt eller væk. Det er dog ikke helt så nødvendigt i cirkusbogen, for her er det faktisk ret oplagt at skabe storslået nummer med eksempelvis elefanten og bjørnen med dyretæmmeren i midten, hvorefter hele herligheden fjernes for at gøre plads til et latterfyldt klovnenummer. Lad fantasien tage over!

Lav spændende fortællinger med pirater

Pirater

D. 10. juli 2019

Argh! Piraterne er klar til mange former for lege sammen med både voksne og børn. Magnetbogen med pirater er meget populær særligt blandt drenge, som glæder sig til at udøve sin indre piratdrøm! Magnetbogen er dekoreret med en vaskeægte piratscene med det store hav, et flot sørøverskib, et par øde øer og de altid obligatoriske hajer.

Nu gælder det så bare om at fortælle medrivende sørøverhistorier – og med de mange tilhørende piratfigurer, er der mange muligheder. Måske bliver piraterne angrebet af andre pirater, eller måske er sørøverne på jagt efter en fuld af guld med skattekortet i hånden? Det kan også være vi skal redde nogen på en øde i, eller holde en stor piratfest? Uanset hvilken fantastisk eventyr I ønsker at fortælle, så er mulighederne lige her. Derudover er der selvfølgelig også gode muligheder for at snakke om hvor figurerne er henne, hvad de har på med farver og former, samt hvilket humør de er i.

Som vi mange af de andre magnetbøger, er der virkelig mange magnetfigurer med, og det kan være en fordel at tage nogle fra. Det gør det ofte nemmer for børnene, da de så ikke skal overskue så meget, og det giver mulighed for at supplere op efterhånden som figurer bliver slidte eller forsvinder.

Anmeldelse af Magnettegnebøger

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Anmeldelse af magnetisk tegnebog

Bogen lægger op til at barnet får lov til at dekorere henholdsvis skildpaddens skjold, piratens ansigt, mariehønens ryg, kattens ansigt, sneglens hus, og prinsessens ansigt. Som med langt de fleste produkter fra Egmont Toys, er layoutet virkelig godt og tiltalende. Børnene får hurtigt lyst til at tegne og dekorere de forskellige udgaver.

Desværre bliver legen besværliggjort af, at det faktisk er ret svært at få slettet det man har tegnet. Og eftersom at tegnepladen forbliver den samme, selvom rammen ændres med de forskellige sider, mindsker det brugervenligheden voldsomt. På bagsiden af bogen står der hvordan man sletter, hvilket jo er rart så man ikke selv skal finde ud af det, men at slå på bogens bagside for at slette er hverken nemt eller nogen særlig konstruktiv ting at lære børnene – efter min mening.

Opsætningen med tegnepladen som indrammes af forskellige tegninger, er en virkelig sjov ide. Det er super interessant at se hvordan prinsessens udtryk ændres når det er piratens ansigt der pludselig kommer på, samt at se sneglens hus pludselig få skildpaddens udseende. Børnene synes det er super underholdende, og der ligger mange gode stunder i materialet – hvis man altså kan få slettet det man har tegnet.

Kvalitet

Som nævnt er det ret problematisk at slettefunktionen er så besværlig som den er, også fordi det er enormt svært helt at fjerne det tegnede. Til gengæld er resten af materialet af virkelig god kvalitet, indrammet af tiltalende og karakteristiske tegninger. Og der er oven i købet afsat plads til at sætte den magnetiske pen fast på bogen, så den er nemmere at holde styr på.

Tegne i magnetisk bog

Sprogligt potentiale

Tegnebogen har potentiale til at skabe en rig og sprogligt fremmende kommunikation. Både piger og drenge kan finde spændende stunder med billederne, og materialet kan også være meget fremmende når det kommer til den sproglige udfoldelse; enten alene eller sammen med andre.

Hvis børnene sidder sammen med en voksen, kan denne være med til at få det maksimale ud af billederne. Man kan eksempelvis snakke om former, eller om hvad de forskellige elementer i ansigterne hedder. Man kan faktisk også snakke om farverne på tegningerne, samt hvilke farver det man selv tegner kunne have haft. Derudover kan man også tage materialet et skridt længere ud, og snakke om hvad eksempelvis katten spiser og hvor den bor.

Opsamling

Jeg er virkelig glad for ideen med den magnetiske tegnebog, og er også ret imponeret over de valgte tegninger man kan dekorere på tegnepladen. Desværre er slettefunktionen altså bare så besværlig, at det også mindsker den samlede oplevelse med bogen. Jeg kan desværre ikke anbefale dette materiale med den nuværende slettefunktion, men jeg håber at ideen overlever, og bliver reproduceret med en bedre slettefunktion i fremtiden.

Anmeldelse af Træklodser

Egmont Toys – D. 28. august 2018

Anmeldelse af træklodser

De fleste af os kender nok konceptet omkring billedklodserne, som danner nye billeder afhængig af hvordan de vender. Det er en super nem tilgang, og børn finder ret hurtigt ud af det, lige så snart de finder ud af at der er billeder at finde.

Sammen med æsken ligger der en lille lap papir med de seks mulige billeder klodserne kan forme. Nogle børn får mest ud af det hvis de kan skabe billedet ud fra billedet, imens andre sagtens selv kan finde billederne.

Kvalitet

Som med mange andre af Egmont Toys produkter, er kvaliteten selvfølgelig i top. Det er faktisk en ret interessant stil de har valgt her, da produktet er lidt grovere. Både klodserne og æsken er lavet af træ, og især på æsken kan man mærke råheden, da træet er ret ubehandlet. Klodserne er lidt ”finere”, og bærer på hver side en fin lidt gammeldagsudseende del af det samlede billede. Og billederne ligner helt godt det de skal, og jeg er ikke stødt på børn som ikke vidste hvad billederne forestillede.

Klodserne henvender sig til de 2-årige, og selvfølgelig også de lidt ældre. Produktet er heldigvis dejligt holdbart, og kan sagtens klare en lidt upræcis håndtering, som de små børn i ny og næ kaster sig ud i.

Træklodser til billeder

Sprogligt potentiale

De klassiske klodser har vist sig overvældende gode til at øve forholdsord. Imens børnene har siddet og forsøgt at skabe et billede, kan man hjælpe dem ved at give instruktioner som ”den skal ovenover” eller ”den skal ligge under”. Det kræver selvfølgelig at børnene er ældre end 2 år, da de færreste i den alder har et særlig godt koncept omkring forholdsord, men til de 3-årige har det været meget effektivt!

Foruden forholdsord har man selvfølgelig altid mulighed for at snakke om de biler billederne forestiller. Det kunne eksempelvis være deres farve, funktion eller om de er store.

Opsamling

De klassiske klodser er meget “klassiske”, og er meget nemme at bruge. De har en god størrelse til de yngste, og det kreative aspekt i at skabe billeder kan underholde børnene meget længe. Sprogligt har man fine muligheder for at skabe sprogstimulerende kommunikation, men det er påkrævet at en voksen sidder med for at barnet for det bedste ud af det.

Anmeldelse af Hånddukker

Egmont Toys – D. 10. juli 2019

Fortæl historier med dukkerne

Hånddukker er generelt simple at bruge, og det samme gælder selvfølgelig også dem her. Jeg har fået bamsefamilien med en farbamse, en morbamse, og en lille bamse, samt en pige med lyst hår – alle karaktererne til at fortælle historien om Guldlok og de tre bjørne. Hver enkelt dukke kan selvfølgelig også fungere alene, og du kan selvfølgelig tilpasse dem til lige netop din historie. Der er altså masser af legemuligheder!

Man kan eksempelvis som voksen styre dukken og lade dem fortælle en spændende historie, eller man kan lade dukkerne interagere med børnene. Dukken kan også sendes på omgang mellem børnene, eller man kan deles om bamserne. Kombinationsmulighederne er stort set endeløse. Hvilken historie der skal fortælles med hånddukkerne er også nærmest en endeløs palet. Guldlok og de tre bjørne er selvfølgelig oplagt, men man kan også bruge bamserne eller pigen hver for sig, måske bruge en pige og en bamse sammen, eller måske bare en enkelt man interagerer med i sin historie til børnene.

Kvalitet

De tre bamser passer perfekt ind i universet fra Egmont Toys! De har det skønne gammelromantiske udseende, og er af virkelig god kvalitet. Pigen har ikke helt samme udstråling som bamserne. Nu er mennesker typisk meget sværere at lave i bamseform, men hun har ikke samme dybde, detaljeopmærksomhed og gammelromantiske udtryk som bamserne. Det er selvfølgelig også en smagssag, men for mig har hun ikke samme skønne udtryk som sine Egmont Toys-kollegaer.

Så ved jeg heller ikke om jeg bare har små hænder og kort fingre, men jeg har personligt svært ved at få armene til at bevæge sig specielt præcist, så min lege er typisk begrænset til en frisk bevægelig dukke med livlige arme, men andre kan muligvis have held med at udnytte armenes kommunikative evner også. Det er nu ikke noget stort minus, og det er en generel udfordring med hånddukker.

Et virkelig stort plus ved både dukken og de tre bamser er, at de kan vaskes ved 30 grader. Hos mig var både bamser og dukker igennem meget på legepladser, forbi nogle få leverpostejmadder og fik mange lange kram fra kærlige børn. Jeg vil tro det bliver aktuelt for de fleste hånddukker som bliver en del af børnenes hverdag, så det er skønt at de kan holde til al den kærlighed.

Skønne bamsehånddukker

Sprogligt potentiale

Her har vi et materiale hvis sproglige muligheder så godt som ingen ende vil tage! Der kan indledningsvis tales om dukkernes udseende, hvorefter man kan bevæge sig videre til den konkrete sproglige aktivitet man har valgt. Man kan kaste sig ud i dialogisk læsning, klassisk historiefortælling eller blandet dialog. Fordi man sidder med dukker, er det også oplagt at man skal indtage bestemte talemønstre – gammel, ung, sur, glad m.m. Man kan også vælge at farbamsen eksempelvis ikke kan huske et bestemt ord, og derfor er nød til at beskrive det i stedet for, og så skal de andre gætte det. Det kan også være at den lille bamse øver sig på en bestemt lyd, som børnene så skal hjælpe ham med at udtale, eller at morbamsen hele tiden siger det forkerte dyr, så børnene kan rette hende. Som sagt, så er mulighederne uendelige!

Opsamling

Hånddukker er en gammel opfindelse, som findes i alverdens udgaver. Og alle har det til fælles at de kan være rammerne for nogle helt fantastiske sproglige muligheder. Det er især inden for historiefortællingen at dukkerne er kendte – og det er med god grund. Vær kreativ og brug dukkerne på forskellig vis, for at få det meste ud af det!

Anmeldelse af stabelklodser

Egmont Toys – D. 10. juli 2019

Leg med klodser

Materialet består af 10 stabelklodser med de altid velkendte flotte tegninger fra Egmont Toys. Tegningerne forestiller en masse skønne dyr, hvor langt de fleste af dem er kendte for danske børn – får, ænder, køer, grise og killinger. Stabelklodserne er faktisk nærmere små æsker som kan stables både oven på hinanden, og inde i hinanden, hvorefter de kan lukkes sammen med et låg, så de fylder mindst muligt til opbevaring.

Kvalitet

Stabelklodserne er i den velkendte gode kvalitet fra Egmont Toys. De kan holde til meget, og der skal virkelig meget til for at de bliver slidt. Klodserne er lavet af meget stærk karton, så de er ikke for tunge for de mindste børn, men de er alligevel stærke nok til at de ikke får mærker og hurtigt går i stykker. Som forhandleren også selv gør opmærksom på, så gør materialevalget også at de ikke så nemt laver mærker i gulvet, og så larmer de heller ikke helt så meget når de ramler sammen om ørene på barnet i et glædeshvin.

Stabelklodser med dyr og tal

Leg med stabelklodser

De fleste små børn elsker at bygge det højeste tårn de overhovedet kan, og for mange er lykken så bagefter at vælte hele herligheden med vældigt brag. Afhængig af barnets koordineringsevne, kan det dog godt tage lidt tid inden alle klodserne når at blive stablet oven på hinanden, men lykken er stor når de endelig får bygget tårnet, der for mange kan være lige så højt som dem selv.

Foruden den åbenlyse fysiske del af legen, er der også mange samtalemuligheder gemt i de ni kasser. Hver kasse har flere forskellige dyr tegnet på siderne, så her er det bare at gå i krig med dyrenes individuelle navn, farve, størrelse, hvad den spiser, om den er farlig, hvor den bor henne og hvad den siger.

Derudover er der på hver klods en enkelt side med et tal og det samme antal dyr – eksempelvis ni katte, otte ællinger osv. Barnet kan altså her øve sig i både at tælle antallet af dyr, samt aflæse det skrevne tal. Tallene kan selvfølgelig også bruges som hints til rækkefølgen på klodserne.

Stabelklodserne er anbefalet til børn fra 3 år, men jeg har også prøvet dem sammen med 2-årige. Tårnet bliver ret højt, så der var nogle af børnene som havde lidt svært ved at nå de øverste par stykker. De små børn væltede nu tit tårnet inden det blev et reelt problem. Klodserne var nemme at holde ved for alle aldersgrupper, og tegningerne var meget tiltalende og let genkendelige.

Jeg har også brugt klodserne til at øve forståelse blandt de forskellige børn. Her har jeg lagt et udvalgt antal klodser frem, og derefter bedt barnet om at finde noget bestemt ud fra forskellige instruktioner. Det kunne være rimelig nemt, som ”Hvor er der en ko?”, eller noget lidt sværere, som ”Kan du finde et dyr som spiser græs?”.

Opsamling

Stabelklodserne er et rigtig pænt og godt sæt stabelklodser. Tegningerne er flotte, og klodserne er behagelige at arbejde med. Nogle børn nyder mest den fysiske udfordring i at fuldføre hele tårnet, og andre foretrækker at snakke om de mange dyr og deres individuelle karakteristika. Uanset, kan klodserne være både sjove og hyggelige at lege med. Jeg oplevede den største interesse blandt børn i alderen 2-4 år.

Anmeldelse af Family Quartet

Egmont Toys – D. 8. juli 2019

Firkortsfisk med nye kort

Family Quartet er en skøn ny måde at tænke det gode gamle kortspil ”Fisk” på. I stedet for tal, er der her fokus på de klassiske bondegårdsdyr, hvor hver enkelt spiller forsøger at samle et stik bestående af fire kort ved at bede om bestemte kort hos medspillerne. Den der har flest stik når alle kortene er brugt, vinder spillet.

Kvalitet

Family Quartet kommer i en praktisk lille æske, som er ret robust. Den kan derfor holde til mange ture med familien, uden at blive slidt og bøjet. Selve spillekortene er lavet af tykt papir med lidt glans, så de er behagelige at røre ved. Men til trods for glansen, så er de ikke for glatte i børnehænderne.

De mange tegninger af de otte forskellige dyr er i den sædvanlige skønne streg som Egmont Toys er karakteriseret af. Det gør dyrene let genkendelige, samt i en lidt ældre stil, som jeg personligt holder virkelig meget af. Foruden min personlige smag, så er det også en tegnestil mange børn synes at kunne lide.

I spillet er der vedlagt en spilvejledning, som beskriver hvordan Egmont Toys anbefaler at man spiller det. Her opstod der dog lidt forvirring hos mig med det budskab de forsøgte at sende. I vejledningen står der på engelsk, at man skal have mindst ét kort i det potentielle stik for at bede om andre spilleres kort, men på dansk står der at man skal have hele to kort før man kan bede om nye kort. På dansk ville det nok give et meget langt spil, hvor mange ikke vil kunne få nye kort med mindre de samler dem op fra bunken.

Derudover er aldersgrænsen heller ikke entydig, da æsken siger +3 år, imens vejledningen siger +5 år. Jeg har prøvet spillet sammen med 3-årige, og for mange er den foreslåede spilform lidt for svær for de fleste af dem.

Letgenkendelige bondegårdsdyr

Sprogligt potentiale

Family Quartet spilles som nævnt stort set lige som det gode gamle fiskespil, hvor hver spiller forsøger at samlet sig et stik bestående af fire kort, ved at bede om de enkelte kort hos medspillerne. Egmont Toys foreslår at denne sætning lyder ”Jeg vil gerne have føllet fra Heste-stikket?”, hvor jeg lavede om til ”Må jeg be’ om dit føl fra hestestikket?”, da jeg synes den formulering passer bedst til det danske sprog. Uanset hvilken formulering man vælger, er det en god måde at øve brugen af ”jeg” på.

Man kan selvfølgelig også gå helt over i den gode gamle formulering og bruge ”Må jeg be’ om alle dine grise?”. Egmont Toys har dog et lidt mere kompliceret spil i tankerne. De foreslår nemlig at man kun kan bede om et helt bestemt kort fra et bestemt stik. Det vil sige at man i stedet for en tilfældig gris beder om en specifik gris – moren, faren, babyen eller grisens hus. Disse kategorier går igennem alle otte stik, men ved nogle af dyrene kan det være ret svært at skelne faren fra moren – som eksempelvis ved grisen. Bag på kassen kan man se hvordan kategorierne er fordelt på de otte stik, så man ikke behøver at beskrive sig vej igennem alle små detaljer på billedet, selvom det helt sikkert har været en spændende prøve et par gange.

Som sagt gemmer der sig i denne spilform virkelig mange skønne beskrivelsesmuligheder eller genkendelsesevner, som jo selvfølgelig skal trænes, men det kan faktisk være ret svært for nogle børn! Jeg vekslede derfor en del imellem at vi skulle beskrive et specifikt kort eller om vi gik efter et hvilket som helst kort fra et bestemt stik. Det havde både noget at gøre med barnets sproglige niveau, samt hvilken tid vi havde til rådighed, da beskrivelsesudgaven kan tage ret lang tid.

Foruden selve spilformen er der også gode muligheder for at snakke om alle otte skønne dyregrupper som spillet indeholder. Man kan snakke både om overkategorien af dyr, såsom hund, samt hvad hver af de enkelte fire billeder indeholder, såsom hvalp og voksen hund. Billederne kan som nævnt godt være ret ensformige, så der er ikke altid så meget forskellige at snakke om, men uanset kan man altid snakke om hvad dyret hedder, hvad det siger, hvad det laver på bondegården, og hvad det spiser.

Opsamling

Family Quartet er et godt lille familiespil med en del forskellige sproglige potentialer. Man kan påvirke en del af sværhedsgraden, men selv i den mest simple form er spillet generelt bedst for 4-årige og ældre børn. Spillet er lavet i en god kvalitet, og så ser det oven i købet virkelig skønt ud med charmerende tegninger. Spillet har helt sikkert min anbefaling!

Anmeldelse af Memo Farm Animals

Egmont Toys – D. 8. juli 2019

Vendespil med bondegårdsdyr

Det gode gamle vendespil vil altid være en klassiker blandt børnene! Vendespillet træner både hukommelsen og ordforråd, og kan endda også bruges til at træne udtalen og sætningsdannelse. Det er nemt at spille, og så får man oven i købet også øvet turtagning. Et skønt spil til virkelig mange kontekster.

Kvalitet

Hvert enkelt kort er lavet af et meget tykt materiale, så det er nemt at få fat i på bordet og det bøjer ikke i børnenes hænder. Derudover ser hvert enkelt kort også virkelig skønt ud med Egmont Toys klassiske tegninger. De er altid let genkendelige for børnene med den gammeldags charmerende streg og behagelige farver. Baggrundsfarverne på hvert kort giver dem også et virkelig godt helhedsindtryk, samtidig med at de ikke giver en masser distraherende oplysninger til børnene.

Børnevenligt vendespil

Sprogligt potentiale

Som nævnt har vendespillet mange sproglige potentialer, hvilket blandt andet inkluderer ordforrådet. I dette konkrete tilfælde trænes særligt ordforrådet omkring bondegårdsdyr, som hest, egern, svane, æsel og mange flere. Afhængigt af hvor barnet er i sin sproglige tilegnelse, kan spillet selvfølgelig også bruges til at øve udtalen. Jeg har eksempelvis brugt spillet til spontantaletræningen, hvor barnet skal mestre alle udtale i løbet af sine spontane tale. Så hvis barnet eksempelvis har øvet /s/, har vi lyden både initialt (i starten af ord) i ordet svane, medialt (i midten af ord) i ordet æsel, og i en final konsonantklynge (i slutningen af ord med flere konsonanter efter hinanden) i ordet hest. Mulighederne er nemmest endeløse.

Derudover kan man også træne syntaks, altså sætningsdannelse. Ofte nøjes vi i vendespillet med at sige ”æsel” og ”egern” efterhånden som vi vender kortene. Man kan dog også udvide sætningerne ved eksempelvis at sige ”Det er et æsel og det er et egern”. Det kan godt tage lidt træning – selv for den voksne – men det er en god og struktureret måde at øve en simpel sætningsopbygning.

Opsamling

Memo Farm Animals er lidt af en klassiker indenfor spilverdenen. Vendespillet findes i mange forskellige udgaver med mange forskellige fokusområder. I det her spil er der som sagt fokus på bondegårdsdyr, som præsenteres med flotte tegninger og skøn romantisk stil. Spillet er ret stort med hele 48 kort – altså 24 stik. Det kan godt være mange kort for yngre børn at skulle overskue, men her kan man sagtens tilpasse materialet ved at fjerne nogle stik for at gøre spillet overskueligt igen. Memo Farm Animals har min anbefaling til alle som leder efter et kvalitetsvendespil med bondegårdsdyr.

Del denne side på sociale medier…