Anmeldelser af apps

Her på siden kan du læse min liste af anmeldelser af apps, som kan hjælpe dit barns sproglige udvikling eller udvikling generelt. Anmeldelserne er baseret på min faglige viden og på min erfaring som aktiv talepædagog.

Nogle af appsene er designet til at understøtte den sproglige udvikling, imens andre har underholdningen langt mere for øje. Sidstnævnte kan selvfølgelig stadig være sprogstimulerende, men her har man ofte brug for voksnes hjælp til at få det optimale ud af spillet.

Alle spillene på min liste af apps kan findes i AppStore og er testet på en iPad. Jeg kan derfor ikke sige, om appsene også kan hentes andre steder eller bruges på andre enheder.

Derudover skal det også nævnes, at nogle af de gennemgåede apps er modtaget som gave fra eksempelvis forlaget. Hvis dette er tilfældet, står det altid ved den individuelle anmeldelse, selvom det selvfølgelig ingen indflydelse har på mine anmeldelser. Til sidst står der ved hver anmeldelse også en dato, for at indikere aktualiteten af de givne oplysninger.

Husk at holde jer opdateret her på siden for at læse om nye anmeldelser af apps. I kan også følge med på min facebook-profil, hvor opdateringerne selvfølgelig også løbende kommer ud.

For at give jer et umiddelbart overblik, har jeg her lavet en infographic med mine forslag til de tre bedste apps til forskellige sproglige områder. I kan se billedet i fuld størrelse ved at klikke på det, og I er også velkomne til at dele og bruge den, hvis I ikke ændrer i det oprindelige udseende.

Anmeldelser af apps til ordforråd

Venderæs

D. 19. november 2018

Anmeldelse af Venderæs

Venderæs er et godt gammeldags vendespil – med et lille tvist. Du kan spille vendespil som du kender det, og så kan du spille det som et brætspil. Det er faktisk ret udfordrende – også for de voksne.

Den alternative måde at spille vendespillet på, var for mig i hvert fald var en helt ny oplevelse. Reglerne forklares indledningsvist, men jeg har personligt haft det bedste held med løbende at forklare reglerne for børnene, som ret hurtigt fik fat i det.

Jeg har brugt spillet sammen med børn helt ned til 3-års alderen, men selv de yngre skolebørn har haft det sjovt med særligt venderæs, hvor hastigheden nogle gange kunne blive skruet godt i vejret til stor underholdning for os alle sammen.

Noget er det virkelig gode ved appen er, at man nemt kan indstille sværhedsgraden i form af antal inddragede kort, så det kan tilpasses forskellige niveauer. Derudover kan man også vælge hvilke kort der skal bruges. Der er fra starten af lavet to sæt dyrekort, og så kan man selv lave et sæt kort med egne billeder. Det giver en fantastisk mulighed for at individualisere spillet med bestemte lyde, ordgrupperinger eller noget helt tredje.

Det eneste minus er den evige lille reklame på forsiden, som jeg personligt ikke synes har noget at gøre der. Det ændrer heldigvis ikke noget som helst for spiloplevelsen!

Venderæs er et rigtig sjovt lille spil, som bevarer mange fordele ved vendespil – mange benævnelser, træner hukommelse og koncentration – og så går der oven i købet længe inden det bliver kedeligt! Helt klart anbefalingsværdigt!

Venderæs er et alternativt vendespil
Lav dine egne vendespil med børnene

Lær at rime

D. 6. april 2017

App Lær at rime

Lær at rime fra Miniklub – som nu skal hentes som en del af Miniklub Skole – går, som titlen selvsagt siger, ud på at lære at rime. Hele spillet er pakket ind i et fantastisk flot og gennemført havtema, hvor man skal rime med de farlige rime-pirater til en næsten klassisk jamaicansk melodi. Under hele spillet guides vi af den mexicanskklædte krabbe og blæksprutteprofessoren. Det lyder finurligt, ikke? Det er rigtig hyggeligt sat op, og tegningerne er virkelig skønne.

Appen er inddelt i tre sværhedsgrader – vist ved søstjerner, selvfølgelig. Alle niveauer tager udgangspunkt i et ord, som vises som et billede i bogen. Herefter skal man så vælge mellem henholdsvis tre, fire og fem billeder for at finde rim-matchet, som så også skal placeres i bogen.

Det er dog ikke alle billeder som er lige gennemskuelige, så her er det en stor fordel at man kan klikke på billederne for at høre hvad de forestiller. Eksempelvis er “fosil” og “wigwam” fra det tredje niveau måske ikke de mest kendte og nemmest gennemskuelige ord. Men det giver til gengæld også mulighed for at lære nye ord.

Som nævnt bliver vi hele tiden guidet igennem spillet af krabben og blæksprutten, hvilket hjælper barnet til at forstå hvad spillet går ud på. Til gengæld kan det også blive en lille smule langtrukkent i deres fortællinger.

Spillet er udviklet til børn i alderen 6-8 år, men da rimeevnen allerede begynder sin udvikling hos de fleste børn når de er 4 år, kan man faktisk godt bruge til de lidt yngre også. Men da det at rim-matche bestemte ord godt kan være en svær udfordring for rigtig mange børn, får børn ofte endnu mere ud af spillet, hvis en voksen sidder med og hjælper dem at rime sig vej igennem billederne. Ellers kan men nemlig godt risikerer at de bare prøver sig frem, og altså glemmer at lytte.

Appen koster 25kr., og kan forbedre barnets evner til at rime, hvilket igen kan forbedre både stavning og skrivning.

Lær at rime - Find det rigtige ord
Anmeldelse af Lær at rime

Billedbog, vendespil og quiz fra KidStatic

D. 7. april 2017

Jeg har valgt at gruppere seks forskellige spil fra KidStatic under kategorien “billedbøger, vendespil og quiz”, da de alle sammen består af de samme tre spil – bare med forskellige emner. Denne emneinddeling er rigtig god i forhold til den sproglige udvikling; især i forhold til ordforrådsudvikling.

De tre spil er meget klassiske, hvilket også gør spillene nemme at finde ud af for børnene. Det første spil er en billedbog, hvor man bladrer sig igennem billeder inden for emnet. De samme billeder bruges også i vendespillet, hvor man kan vælge mellem forskellige antal kort. Til sidst har vi også quizzen, hvor man skal vælge ét ud af fire billeder ud fra det nævnte ord.

Emnerne i spillene er de første ord, former og figurer, frugt og grønsager, musikinstrumenter, tal, og dyr. Det er nogle velvalgte ordkategorier til den sproglige udviklinger. Derudover er det visuelle primært baseret på fotografier, hvilket gør det både nemt genkendeligt for børnene, men også dejligt nemt at overføre den nye viden til den virkelige verden.

Spillene kan hentes gratis, og den fulde version kan efterfølgende købes for 16kr.

Spillene hedder:

  • De første ord til børn og babyer på dansk eller engelsk allerførste pegebog og billedbog spil
  • Former og figurer billedbog vendespil og quiz spil til børn på dansk
  • Vendespil pegebog og quiz med frugt og grøntsager til børn og babyer på dansk og engelsk…
  • Musikinstrumenter og lyde til mindre børn og småbørn – Børneapp med vendespil, pegebog og quiz
  • Lær at tælle til tallene på dansk 1 til 20

Første objekter puslespil – for børn og småbørn

D. 6. april 2017

App BabyPuzzle

Denne app er modtaget som gave fra McPepper Games.

Appen er bygget op omkring 12 puslespilsplader, hvor man på hver plade skal placere fire brikker og efterfølgende poppe de svævende balloner, for at få sin velfortjente stjerne. Når man så har fået stjernerne på alle pladerne, får man også lov til at spille den sidste plade.

Appen er dejlig overskuelig, og har også nogle dejlig lyse farver, men desværre fremstår de enkelte brikker ikke til at være lavet i samme stil. Nogle er lidt grove, andre er blanke og de sidste er helt animerede. Derudover fanger opdelingen på de 12 plader også mit øje. Den første plade er baseret på former, og de to sidste er henholdsvis bogstaver og tal, som jo giver nogle fantastiske grupperinger. Resten er pladerne er desværre ikke helt så gennemførte. Eksempelvis er der én plade med en kartoffel, en gulerod og et løg, hvorefter de får selskab af et æg. Et mere gennemført brug af overkategorier havde løftet appen endnu højere i forbindelse med ordtilegnelse.

Appen er gratis, og kan købes i fuld udgave til 25kr.. Den er udviklet til de alleryngste – 0-5 år – hvilket jeg synes er super relevant og passende. Desværre kræver det faktisk en del præcision at placere puslespilsbrikkerne, hvilket gør det svært for de yngste at være med i legen. Appen hjælper selvfølgelig med at udvikle finmotorik, men det kræver faktisk en del til at starte med, at gennemføre spillet.

Puslespil til småbørn
Anmeldelse af puslespil

Peekaboo fra KidStatic

D. 7. april 2017

Peekaboo  er en fællesbetegnelse for fire spil KidStatic har lavet til de allermindste børn. Spillene er egentlig sat til at henvende sig til børn helt op til 5 års alderen, men jeg har prøvet spillet af på flere børn, og ingen af børnene over 3 år viste interesse. Men for de allermindste er det altså en stor succes.

Spillene er inddelt i emnerne dyr, biler, dyr i havet og ting i køkkenet. Alle spillene er dog bygget op efter samme mønster. I dyre-spillet, gemmer dyret sig bag ved en bunke sten, men vi kan høre den brøle. Når vi fjerner stenene kan vi så se at det er en bjørn, og det bliver også benævnt. Og sådan fortsætter det med ulve og mange andre. I bil-spillet gemmer bilerne sig bag ved afspæringer, og sådan fortsætter det hele vejen igennem. Det er rigtig godt med opdelingerne i emner, så man kan vælge det emne som barnet interesserer sig mest for.

Spillet er som udgangspunkt indstillet til engelsk, men man kan sagtens ændre det til dansk. På den måde bliver det til et rigtig godt ordtilegnelsesspil for de mindste. Og visuelt er spillene generelt også meget tiltalende. Personligt synes jeg måske at levendegørelsen af tingene i køkkenet er en tand for meget, men det er stadig godt lavet.

Appsene kan hentes gratis, og efterfølgende købes i fuld udgave til 22kr.

Spillene hedder:

  • App til små børn med dyr i skoven bondegården junglen safari på dansk – gratis børnespil eller børn…
  • Biler, lastbiler og arbejdsmaskiner til småbørn og børn: Den første billedbog med ord, billeder og lyde…
  • Børnespil med dyr i havet, søen, floden og vandet på dansk til små børn
  • Ting i køkkenet – Børnespil til at lære de første ord til babyer og småbørn

Fotoalbum

D. 11. april 2017

Anmeldelse af Fotoalbum

Appen Fotoalbum fra KidStatic er bygget op omkring fire eksisterende albums med emnerne køretøjer, instrumenter, dyr, og frugt og grøntsager. Som udgangspunkt har man mulighed for at prøve med fire billeder fra hver kategori, og man har så muligheden for ar købe appen, hvilket giver adgang til resten af billederne.

Billederne er alle sammen fotografier, hvilket gør kendelsen af ordene nem. Det er selvfølgelig også bygget op af, at billederne er godt taget, og at der er valgt gode motiver.

Det er også utrolig nemt at bruge appen. Når man vælger et album, skal man vælge mellem to forskellige visninger, og kan også ændre sproget. Sproget er automatisk sat til dansk.

Som noget ret unikt, har man i appen mulighed for at lave flere albums. Man kan eksempelvis lave et album med tal eller farver, hvis man gerne vil øve det med barnet, eller man kan lave et album med billeder fra en ferie eller festlighed, for eksempelvis at øve barnets fortællerevne. Mulighederne er selvfølgelig endeløse! Og man kan som udgangspunkt lave alle de album man vil, og man kan altid gå tilbage og redigere i de albums man har lavet. Det er i øvrigt også super nemt, og man blive hele tiden guidet igennem billeder, tekst og eventuelt også indtaling, hvilket børnene ofte synes er enormt underholdende.

Det er virkelig en app med mange muligheder!

App Fotoalbum
Fotoalbum med dine billeder

Anmeldelser af apps med bogstaver og lyde

Anmeldelse af Talepiloten

Talepiloten er udviklet af Sprogeriet, og er efter min mening den sjoveste og flotteste måde at arbejde med fonologien (udtalen) hos børnene på!

Indledningsvist skal man oprette en profil, og købe et abonnement enten som standard eller som professionel. Som standard – til 29kr./måned – får man mulighed for at oprette en enkelt profil med mulighed for at købe flere børn. og flere sproglyde. Som professionel – til 119kr./måned – får man hele pakken med mulighed for at tilknytte 50 børn til alle sproglyde på alle niveauer. Så uanset kan det godt blive en lidt dyr affære.

Den er dog efter min mening alle pengene værd!

Ideen med talepiloten er, at man sammensætter sin figur med hoved, krop og ben efter eget valg, så han/hun er klar til sin rejse. Og her er det bare med at lade fantasien løbe frit, så man kan få skabt din helt egen feprinsesse, piratrobot eller noget helt andet. Desværre kan man ikke senere lave sin figur om, men man kan slette sin figur og prøve igen – desværre mister man jo så også alle sine stjerner i spillet.

Når figuren er færdig, skal han/hun rejse afsted med helikopteren. Desværre styrter den ret hurtigt ned over et øhav, og man skal så bruge resten af spillet på at skaffe sine syv helikopterdele tilbage fra øboerne på øer som Enhjørningeøen, Robotøen og Tivoliøen. For at få helikopterdelene tilbage fra de skønne og livlige figurer, som i øvrigt er klædt på med virkelig gode stemmer, skal man låse op, bane vej og meget mere ved brug og identifikation af lyde i vekslende udgaver og på forskellige niveauer.

Det er så gribende og medrivende, for figurerne giver én lyst til at prøve igen og igen med deres mange forskellige tilråb.

Indledningsvist har man valgt en lydgruppe som barnet skal øve sig på, og det kan efterhånden være ret svært at gennemføre alle trinene på øerne med alle stjerner i behold. Spillet giver dog masser af mulighed for at prøve andre baner, så man kan samle ny energi til at forsøge at få alle stjernerne med næste gang.

Med nogle af lydene kan man godt blive i tvivl om hvad der siges – særligt ved de længere ord – men det skal jo også gerne blive sværere og sværere igennem spillet. Det kan derfor også være en stor fordel at have en voksen med – både for underholdningen, men særligt også for at hjælpe med at lytte.

Alt i alt et meget gennemført, flot, underholdende og lærerigt spil for børn i alle aldre. Det er fantastisk til børn med lydlige udfordringer, men det kan glæde alle børn, da lydopmærksomhed er en stor del af alle børns sproglige udvikling. Talepiloten har min helt klare anbefaling.

Anmeldelse af Talepiloten
Talepiloten til udtaletræning

Udtaleappen

D. 24. januar 2018

Anmeldelse af Udtaleappen

Denne app er modtaget som gave fra Speak Apps ApS.

Udtaleappen er lavet af Speak Apps Aps, som består af to audiologopæder. Appen har et meget højt fagligt niveau i dens arbejde med fonologi og børn med udtalevanskeligheder.

Appen henvender sig til børn i alderen 3-7 år, hvilket også passer med barnets sproglige udviklingsniveau ved udtalevanskeligheder, samt hvornår der skal sættes ind ved udtalevanskeligheder ift. lovgivningen. Der er altså tale om en app som er gennemarbejdet både fagligt og praktisk.

Barnet i fokus indtager rollen som katten, som har udtalevanskeligheder. Hvilken udtalevanskelighed katten har, vælger I helt selv indenfor valgmulighederne

  • /k/ vs. /t/
  • /g/ vs. /d/
  • /l/ vs. /n/

samt hvilken erstatning der er tale om. Dette giver jo en helt fantastisk mulighed for individuel tilpasning af sprogstimuleringen til det enkelte barn. Det er klart at appen ikke rummer alle former for udtalevanskeligheder, men den tager fat i nogle af de statistisk set mest typiske processer, så den har gode chancer for at ramme mange børn!

Udtaleappen er baseret på en ret unik tegnestil, som i hvert fald får mig til at tænke på idylliske Sverige. Og det samme gælder faktisk de utrolig tiltalende stemmer som følger os hele vejen igennem. Det er også enormt hyggeligt at man selv skal finde vej rundt på gården.

Til gengæld går det hele lidt langsomt. Der er en relativ lang intro og unaturligt lange pauser i samtalerne – også selvom taletempoet for eksempelvis katten er ret hurtig. Det langsomme tempo holdes hele vejen igennem spillet både i instruktioner og mellem hvert spil. Fordelen er til gengæld at der skabes et roligt miljø, som også lægger op til at barnet finder den ro der skal til for at koncentrere sig om opgaverne.

Speak Apps Aps anbefaler at en voksen sidder med når barnet spiller, hvilket jeg kun kan være enig i! I den første opgave skal barnet lydskelne mellem de to valgte lyde, men for at få lov til at gå videre må barnet ikke have mere end to fejl i den første lydskelneopgave – som jo er en meget svær disciplin. Teoretisk set er det selvfølgelig en meget vigtig og basal evne, men i praksis er det nok svært at holde barnets motivation ret længe uden at opleve spillets videre gang. Det kan selvfølgelig klares ved lidt hjælp fra den voksne.

Udtaleappen har altså et højt fagligt niveau, er fint lavet i en unik stil og arbejder med et meget vigtigt audiologopædisk område. Det er fantastisk at have mulighed for at bruge nogle rigtige logopædiske værktøjer.

Udtaleappen til børn
Lær udtale med Udtaleappen

Anmeldelser af apps til tal og farver

Lær farverne

D. 31. marts 2017

App Lær farverne

Lær Farverne er lavet af Miniklub – skal nu hentes som en del Minklub Skole – og indeholder ni forskellige tegninger som kan farvelægges med ti forskellige farver. Man bestemmer selv om farverne selv skal fylde ud inden for stregerne, eller om man selv vil farvelæge.

Når man vælger en farve, fortæller appen navnet på den farve man har valgt, hvilket giver barnet en tilegnelsesmulighed; selv uden voksne. Jeg vil dog anbefale at barnet leger med appen sammen med en voksen, så man sikrer at barnet får det optimale ud af appen. Samtale med en voksen kan oven i købet også lægge op til samtale om hvad tegningerne forestiller.

Appen er gratis, og kan skabe produktive rammer for tilegnelse af farverne.

Anmeldelse af lær farverne
Lær farverne farvelagt

Talgrisen

D. 11. april 2017

Anmeldelse af Talgrisen

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

Talgrisen er en app udviklet til at øve børnenes evne til at tælle, som er visualiseret i form af penge. Det gør det utrolig konkret for børnene at arbejde med, og dermed også lettere at forstå. Derudover er appen udviklet til børn i indskolingen, og er yderligere inddelt i tre niveauer, så alle børnene kan spille på netop deres niveau.

Appen har to spil, hvor det første spil er pungen. Baghistorien bag pungen er, at mor har travlt, så derfor skal du selv tage dine lommepenge. Det er faktisk en ret kreativ historie, men den bliver ikke forklaret når man går ind i spillet. Baghistorien står i informationen, og kan også høres når man trykker på ? inde i spillet.

Det andet spil i appen er sparegrisen, som skal slås i stykker, hvorefter man tæller op hvor mange penge der var i.

Afhængig af hvilket niveau man har valgt – let, mellem eller svær – skal man tælle enere, tiere og hundrede.

Beskrivelsen i appens information er virkelig god, men den bliver ikke verbaliseret imens man spiller, hvilket kan forringe brugeroplevelsen hvis børnene spiller selv. Spiller børnene sammen med en voksen – hvilket altid anbefales især første gang – kan de dog forklare hvordan man gør; hvis de altså har læst beskrivelsen.

Visuelt er tegninger og layout meget lig stilen i resten af Tim og Trine-serien, så det er dejlig velkendt og en ret spændende streg. Til gengæld er jeg ikke den største fan af indtaler, som ikke virker specielt naturligt. Men den er tiltag gengæld fuld forståelig, og spillet fungerer.

Talgrisen koster 29kr., og er en rigtig fint app til at øve at tælle, men afhængig hvor langt barnet er på egen hånd, vil jeg helt sikkert anbefale at en voksen lige hjælper barnet i gang.

Anbefaling af Talgrisen
Visualiser at tælle med Talgrisen

Lær at tælle pirater sjovt

D. 30. marts 2017

App Pirate Fun

Pirate Fun 123 er et hyggeligt lille tal-spil til børn som har fået smag for tal og at tælle.

Man skal ikke lade sig narre af titlen, for med et hav af sprogmuligheder er Pirat Sjov 123 oplagt til førskolebørnene som gerne vil tælle til ti, men også til de lidt ældre børn som måske gerne vil øve både de tyske og engelske tal. Sværhedsgraden er dog mere passende til de yngste.

Spillet er baseret på den klassiske aktivitet, hvor man trækker en streg mellem tallene 1-2-3-osv., hvorefter et skib, en mast eller en blæksprutte kommer frem. Igennem de forskellige baner udvikler historien sig, og man kan sammen med barnet fortælle piratens fantastiske fortælling.

Foruden sproget er der tre indstillingsmuligheder, hvoraf den første er hints, hvor man altså kan vælge om barnet skal have hjælp til at finde det næste tal i rækken, eller om de skal have lov til at prøve sig frem. Man kan også slå musikken til og fra, samt starte spillet forfra hvis man nu eksempelvis allerede har gennemført det eller der er flere børn som spiller.

De to første baner er gratis, hvorefter man kan købe den resterende del af spillet til 25kr.

Sjov med pirater i app
Anmeldelse af Pirate Fun 123

Børnespil – Male spil for børn

D. 18. juli 2022

Malespil for boern

Jeg har længe ledt efter en maleapp, som kunne underholde både piger og drenge i både vuggestue, børnehave og skole. Og det har jeg endelig fået med Bimi Boos maleapp, som indeholder mange interessante motiver og farvemuligheder.

Maleappen er inddelt i ni forskellige grupper af motiver, som blandt andet inkluderer jul, halloween, dyr, dukker og dinosuarer. Det er meget intuitivt for børnene at bladre rundt imellem grupperne og vælge lige netop den gruppe som de ønsker at undersøge nærmere. Når man så bladrer igennem eksempelvis skoletegningerne, så er man pludselig ovre i musik, og så ovre i biler. Der er altså ingen grænser imellem grupperingerne når man først har trykket sig ind. På den ene side er det rart med en flydende overgang som man ikke hele tiden skal frem og tilbage, men mange børn bliver faktisk lidt forvirrede og kan ikke finde ud af hvilken vej de skal bladre. Men efter lidt bladren frem og tilbage, så skal børnene nok finde dét de skal bruge.

Når man så har valgt sin tegning, er det hele syv forskellige former for tegnematerialer, som blandt andet inkluderer en blyant, en pensel, en spand maling og tapet. Og indenfor hvert tegnemateriale er der et hav af forskellige farver og mønstre. Der er altså masser af muligheder for at kombinere farver og stile, og skabe nogle virkelig flotte og kreative tegninger.

Foruden det store udvalg af både motiver og farver, er der også nogle mere tekniske muligheder. Der er selvfølgelig en slettefunktion, som fungerer rigtig godt, men også en tilbagefunktion, som vi ofte kender det fra tekstredigeringsprogrammer. Børnene er ikke så vant til at bruge den, men når de først har fået det lært, bliver de også meget glade for den. Der er også en tydelig knap til at tage et billede, men en funktion jeg virkelig nyder, er den grønne tjek-knap. Med den ryger man tilbage til oversigten over tegninger, og kan se hvor langt man er nået med alle tegningerne. Det vil sige at man kan gemme sine fremskridt og arbejde videre på dem igen næste gang.

Til sidst skal også nævnes den fantastiske funktion, at man aldrig kommer til at tegne uden for stregerne. Det kan selvfølgelig være en ulempe hvis man gerne vil have lidt mere kreativ frihed, men de fleste børn nyder virkelig at få den hjælp. Man skal dog vænne sig til, at man ikke kan farvelægge øjnene.

Alt i alt er Børnespil – male spil for børn utrolig gennemført og har virkelig mange spændende muligheder for at både piger og drenge i alle aldre kan udfolde sig kreativt! Appen koster lidt, men i det mindste er det et engangsbeløb, og så er der også mulighed for at man kan prøve den gratis udgave først. Men den er efter min mening alle pengene værd! Den er min bedste anbefaling!

Hvad vil du tegne?
Kreative muligheder med farver

Anmeldelser af apps med bøger

H.C. Andersens Eventyr

D. 19. november 2018

Anmeldelse af H.C. Andersens Eventyr

Selv den dag i dag er H.C. Andersen en stor del af manges barndom. Og i appen H.C. Andersens Eventyr fra Lindhardt og Ringhof kan man få lov til at kravle dybt ind i den smukke og eventyrlige verden.

Appen er inddelt i fire kategorier som kan skabe underholdning i masser af timer for både store og små. Den første kategori består af tre små spil som giver liv til en masse kendte eventyr, og som oven i købet også er med til at give en endnu større forståelse af handlingen. De første er quizprægede hvor man får lov til at arbejde med forskellige elementer fra eventyrene, hvor det sidste spil ”Find vej” er mere udfordrende i en aktiv grad, da man skal lede en lille kugle igennem en labyrint.

De tre andre kategorier består af 16 tegnefilm, otte lydbøger, og til sidst otte bøger – alle sammen med udgangspunkt i H.C. Andersens mest kendte og elskede eventyr, selvfølgelig. Personligt var det for mig en stor fornøjelse i lydbøgerne at høre den så utroligt velkendte stemme fra Jesper Klein! Men Sebastian Klein gør det bestemt også godt i indlæsningen af de skønne bøger.

Hele appen er en meget veludført eventyrlig oplevelse med skønne og farverige illustrationer, stemningsfyldt musik og så de velkendte og veludvalgte eventyr fra vores alle sammen H.C. Andersen. Der er altså tale om en app som giver mulighed for at lytte og se utrolig mange eventyr, som oven i købet bagefter kan gennemarbejdes i de tre små hyggelige spil, som giver en fantastisk og unik mulighed for at skabe en endnu dybere forståelse for eventyrene.

Appen H.C. Andersens Eventyr har min absolutte anbefaling til børn i mange aldre som ønsker at høre, se og opleve en masse skønne eventyr, som bare aldrig bliver for gamle! Man kan i alle fire kategorier prøve en enkelt udgave, hvorefter man har mulighed for at tilkøbe flere spil, lydbøger, film og bøger.

Godnathistorier

D. 25. marts 2017

App Godnathistorier for børn

I AppStore kan man downloade appen Godnathistorier, som indeholder gode gamle historier som “En ulv i fåreklæder”, “Den standhaftige tinsoldat”, “Frøprinsen” og mange flere.

Man bladrer sig igennem historierne som i en almindelig bog fyldt med farverige billeder, og man vælger også selv om man vil læse højt eller om appen skal læse højt for én.

Appen er gratis, og indeholder allerede “Drengen der råbte ulv”. De resterende 29 historier kan købes for 8kr. pr. stk.

Anmeldelse af Godnathistorier til barnlige sjæle
Kendte godnathistorier

Pixi Børnebøger

D. 4. maj 2017

App Pixi Børnebøger

Pixi fra Lindhart og Ringhof er en app med flere bogsamlinger i; blandt andet “Klassiske historier”, “Rasmus Klump”, “spøgelseshistorier”, samt “Kaj og Andrea”. Alle samlinger er præsenteret i form af huse, hvorimellem der selvfølgelig også er små skilte, som man kan finde vej mellem de mange muligheder.

For at øge brugervenligheden, ville det have været en fordel hvis hver enkelt hus havde haft en titel, så man ikke var tvivl om hvilke historier der gemmer sig i det enkelte hus. Det skal så retfærdigvis siges at nogle af husene er ret nemme at gennemskue – eksempelvis spøgelseshuset – men ved andre bliver det rent gætværk, og så kan der være meget frem og tilbage.

I samlingen af “Klassiske historier” er der et gratis eksemplar, men ellers kan alle bøgerne købes til individuelle priser eller som samlede pakker med mængderabat. Udvalget af historierne er ganske bredt, og dækker faktisk rigtig mange behov og ønsker. Og ved at man kan vælge kun at købe ganske få ad gangen, så behøver man ikke købe en helt masse man faktisk ikke er interesseret i. Det store udvalg og individualitet gør også det visuelle meget blandet, da den originale bogs udseende med billeder og tekst, er fuldstændigt bevaret.

Man kan vælge enten at få historierne læst højt, hvor børnene i stedet følger med i både billede og tekst. Hvis børnene allerede kan læse lidt, kan de selv læse højt. Her kan der også være en stor fordel at have en voksen ved sin side, som kan hjælpe med eventuelle svære ord eller vendinger. Der er altså tale om en super praktisk app, som gør det muligt at have rigtig mange bøger samlet ét sted.

Anmeldelse af app Pixi Børnebøger
Spøgelseshistorier

Anmeldelser af apps til læsning og stavning

Læsehesten

D. 31. juli 2024

Læsehesten er udviklet af Thorwest Development ApS, og er designet til at hjælpe elever med at lære at læse. Appen er designet i et herligt børnevenligt univers med en venlig Læsehest ved navn Bjørn som vært i dette væld af lækre farver og tegninger. Faktisk er verdenen så indbydende, at det næsten er ærgerligt at der ikke er flere spil eller opgaver gemt rundt omkring, for mange er nysgerrige efter hvad der gemmer sig længere inde i verdenen.

Der er i alt fire forskellige spil med hver sine fordele og ulemper.

I det første spil skal barnet finde den vokal som er blevet væk i ordet. Ordene er dejligt overskuelige i længde, og foruden bogstaverne er der også en tegning til at illustrere hvilket ord vi leder efter. Det er en skøn detalje at man kan få ordet læst højt ved at trykke på tegningen, men også at bogstavlydene siges i det pågældende ord når man trykker på det enkelte bogstav. At der bruges lyde frem for navne, er virkelig en stor hjælp! Det er kun lige når eksempelvis <r> optræder til sidst i et ord som ”bær” der kan være lidt bøvl. Her lyder <r> som bekendt ikke som den eksempelvis gør i starten af ord som ”ræv”. Men det giver da fantastiske muligheder for en snak om hvordan placeringer og andre bogstaver kan påvirke bogstavers udtaler.

Jeg synes også at det er en fantastisk detalje, at ordet faktisk bliver læst højt uanset om man vælger den rigtige eller den forkerte vokal. Så får barnet virkelig mulighed for at lytte. Desværre hopper den rigtige vokal op på plads lige så snart du trykker på den, så barnet skal ikke nødvendigvis selv lytte sig frem til den rigtige vokal, men kan bare trykke sig vej igennem.

I det andet spil skal barnet finde det første bogstav i ordet. Det her spil kører efter samme principper som det første spil, bortset fra at det altså kun er det første bogstav som der fokuseres på, og der kan være tale om både konsonanter og vokaler. I det her spil bliver det igen tydeligt hvordan bogstavlyde hurtigt kan påvirkes af hinanden, da eksempelvis <n> og <g> efter hinanden siger /ng/, og altså ikke med et hårdt /g/. Men det var nu ikke noget nogle af de børn jeg spillede det med rigtigt bed mærke i.

I det tredje spil skal tre forskellige billeder matches med tre forskellige skrevne ord. Spillet er egentlig simpelt nok, men hvis man har svært ved at læse, hvilket mange spillere af spillet nok har, er der ikke megen hjælp at hente. De fleste billeder er helt sikkert tydelige, men ”rat” var der mange børn der havde svært ved at kende, så det kunne have været fantastisk for dem at kunne trykke for billedet for at få det læst højt så de bedre kunne lede efter relevante ledetråde i det tre skrevne ord. Til gengæld kan man trykke på det skrevne ord, så det bliver læst højt. For at øge læsenødvendigheden havde jeg nok byttet rundt, så børnene kunne få hjælp til at afkode billederne, og så selv skulle læse ordene, men det kan være at det er for svært for for mange børn. Uanset, så undrer det mig lidt at der i oplæsningen er sat artikler på ordene – såsom ”et rat” og ”en ske” – når der i alle andre oplæsninger i appen ellers aldrig bruges artikler.

I det fjerde spil, skal man prikke på alle vokalerne i de præsenterede ord. Her lægger vi ud med ret korte ord med typisk kun én vokal, hvorefter man langsomt bevæger sig op til længere ord med flere vokaler. Det fungerer rigtig godt.

I øverste højre hjørne i alle fire spil, sidder der et lille spørgsmålstegn og en lille pære. Hvis man trykker på spørgsmålstegnet, fortælle Bjørn om hvordan spillet spilles. Det er virkelig skønt, at man ikke skal igennem den forklaring hver gang man åbner et spil, men det er også virkelig skønt at det er nemt at få adgang til en lille genopfriskning. Pæren giver lidt hjælp passende til det spil man er i. Det gør appen langt mere fleksibel, og langt flere børn på forskellige læsetrin kan altså være med.

Der er et eller andet psykologisk rart over at færdiggøre noget, eller nå en eller anden form for milepæl, så for nogle børn har det været lidt påfaldende at man ikke kan ”gennemføre” nogle af spillene. Personligt synes jeg dog at det er fantastisk at spillet faktisk husker hvor langt vi nåede sidste gang, så man ikke skal igennem de samme ord igen og igen, men faktisk får lov til at opleve mange forskellige ord.

I appbeskrivelsen står der at appen ønsker at man skal lære at læse, men det er ikke i alle spil at jeg er helt enig i, at det måske er det man gør… Faktisk synes jeg at man primært øver at stave, men det er stadig en god detalje at ordene altid læses højt! Det gør mig egentlig ikke så meget, for det er stadig nogle skønne spil som hver øver noget meget vigtigt! Bare ikke altid læsning.

Generelt synes jeg at Læsehesten er en virkelig god og lærerig app, og den er da også gerne en del af de materialer jeg bruger sammen med børnene som går til læse- og stavetræning.

360 ord

D. 13. juli 2024

Appen 360 ord er udviklet af Time2Learn, som også har udviklet flere andre læringsspil inden for læsning. Appen 360 ord har fokus på 360 udvalgte ord, som er de ord vi på dansk bruger alleroftest. Så jo mere automatiseret genkendelsen af netop disse ord er, jo lettere bliver læsningen.

Foruden at de 360 ord ofte optræder i danske tekster, så har de også den uheldighed med sig, at de staves enormt uregelmæssigt. Det vil sige at der ikke er meget hjælp at hente i stavningen og læsningen af dem; andet end at lære dem stort set udenad. Udenadslære kræver dog en del gentagelser og masser af stimuli, hvilket man så kan få her i appen.

Appen er grundlæggende opdelt i to dele: Træning og selve spillet. Til trods for opdelingen, så er stort set alle spillene ens. De tager nemlig udgangspunkt i seks ord ad gangen, hvor der nævnes et enkelt ord man så skal udvælge blandt de i alt seks præsenterede. Der er dog rig mulighed for at stige i niveau, så ordene kan blive sværere og sværere. Der er selvfølgelig variationer, såsom oplæsning af hvert enkelt ord inden start, tidsbegrænsninger eller udvælgelse af et bestemt ord man ønsker at træne.

Spildelen adskiller sig dog generelt fra træningsdelen ved, at alle spil får en score. Som en lille ekstra bonus kan man så bruge disse scorer til at følge ens udvikling, da man kan gøre brug af de i alt fire profiler, så man kan følge hver enkelt spillers udvikling. Hele ideen med spillet er at træne automatiseringen af afkodningen af netop disse 360 ord, hvilket vil sige, at hastighed er nøgleordet. Så jo hurtigere du læser, så flere point får du.

Nu vi snakker om bonusser, så kommer spillet faktisk selv med to ekstrabaner, som dukker op i ny og næ. Som i mange andre spil, så kan man her tjene sig nogle meget lettere point til sin samling.

Der er desværre ikke så stor variation i spillet, så det holder ikke interessen blandt mange af børnene ret længe ad gangen. Men det kan fint bruges til nøjagtigt det spillet selv har lovet – at trænge de 360 mest frekvente skriftlige ord på dansk. Jeg bruger det oftest selv som noget vi skal inden der er fri leg, så når vi har gennemført én eller to baner, så kan vi spille noget andet som belønning for godt arbejde.

Knæk læsekoden

D. 19. november 2018

Anmeldelse af Knæk læsekoden

I appen Knæk Læsekoden fra Time2Learn kan man øve sig op at skrive bogstaverne og øve deres lyd, for at skabe grundlag til netop at knække læsekoden.

Inde i appen kan man vælge at træne de forskellige bogstaver eller spille små spil med dem.

Vælger man at træne bogstaverne bliver man først introduceret til hvordan bogstavet skrives imens bogstavets lyd siges. Appen kan vælge hvilke bogstaver der trænes – hvilket kan være særlig godt hvis man stadig er tidligt i tilegnelsen – eller man kan selv vælge hvilke bogstaver man ønsker at øve – hvilket kan være særlig gavnligt hvis det er nogle bestemte bogstaver man bøvler med. Når man begynder at have styr på de enkelte bogstaver, kan man bevæge sig videre til kategorien ”vrøvleord”; også kaldet nonord. I stedet for bogstaver vises nu ord som ”pø”, ”tæ” og ”ky” som også trænes visuelt, taktilt og auditivt – man ser, man rør og man hører ordene.

Vælger man at spille kan man vælge mellem ”Bogstaver”, ”Vrøvleord” eller ”120 ord”. Under kategorierne ”Bogstaver” og ”Vrøvleord” bliver bogstavlyden eller vrøvleordet benævnt, hvorefter man vælger det bogstav eller det vrøvleord man kan høre ud af fire mulige. Kategorien ”120 ord” fungerer egentlig på samme måde, men her tages der udgangspunkt i de 120 mest frekvente ord på dansk. I alle spillene får man point ift. om der bliver svaret rigtigt og hvor hurtigt man har gjort det, hvilket sagtens kan fungere som en motivation for barnet.

En god funktion der er gennemgående i alle de forskellige kategorier er, at man kan genhøre bogstavlyden, vrøvleordet eller ordet igen og igen – ligeså mange gange man har brug for.

Spillet er udviklet til børn i alderen 4-10 år, og kan dermed både hjælpe førskolebørn som har interesse i bogstaverne, samt de unge skolebørn, som gerne vil supplere skolens skriftsproglige undervisning. Jeg har også nogle gange brugt appen til at træne lydlig opmærksomhed hos børn, som gerne vil have bogstavets visuelle støtte i tilegnelsen.

Appen er godt lavet med en simpel layout, som ikke distraherer fra appens egentlig mål. Det er klart tænkt som en træningsapp, og da den kun har enkelte legende elementer, kan det være nødvendigt at have en voksen med til at holde fokus og ikke skifte til mere underholdende apps.

Lær at stave med Knæk læsekoden
Lyt, stav og træn bogstaver og ord

Læseappen

D. 24. januar 2018

Anmeldelse af Læseappen

Denne app er modtaget som gave fra Speak App Aps.

Læseappen er lavet af to logopæder, som her giver os en app til supplement i læseundervisningen. Appen er designet således at den både kan hjælpe børn i starten af læseudviklingen, samt børn som er nået en del længere.

Appen arbejder med følgende discipliner indenfor læsningen:

  • Visuel skelneevne
  • Bogstaverne og deres lyde
  • Forlydsøvelser
  • Rimskelnen både med ord og vrøvleord
  • Fonologisk subtraktion/orddeling
  • Lydsyntese og den første fonologiske skrivning/alfabetiske skrivning

Indholdet følger den teoretiske udvikling indenfor læsning, og starter – lidt atypisk – faktisk helt nede ved den visuelle skelneevne. Det er et ret interessant valg, hvor vi faktisk skal helt ind i den anden opgave før bogstaverne kommer med på banen.

Rent visuelt bevares den idylliske stemning som vi allerede kender fra Udtaleappen af samme udviklere. Stemningen i tegningerne og hvordan man som spiller selv skal finde rundt på gården er stadig både hyggelig og inddragende.

Stemmerne til de forskellige figurer er ændret siden Udtaleappen, men tempoet er stadig langsomt. Der er altså stadig en lang introduktion, unaturligt lange pauser i alle interaktionerne, og også en del langsomme introduktioner til hvert enkelt spil. Dette langsomme tempo kan være med til at få børnene ned i roligt tempo, hvor de kan bruge al den tid der skal bruges til at klare opgaverne.

For at klare opgaverne er det – ligesom i Udtaleappen – påkrævet at barnet har meget få fejl. Dette følger selvfølgelig teorien, da mange af opgaverne kræver at opgaven forinden mestres. I praksis kan det dog være svært at bevare børnenes interesse og motivation, hvis hver enkelt disciplin skal mestres. Dette kan dog afhjælpes ved at voksen sidder med i spillet og hjælper lidt til. Ved at en voksen sidder med, kan man også få meget ud af appen, da der er mulighed for individualisering.

En funktion som i skrivende stund er på vej til appen, er muligheden for at låse alle baner op, hvilket jo giver en fleksibilitet i spillet, som kan gavne mange børn.

Læseappen er en app med et meget højt fagligt niveau sat op i et idyllisk og unikt univers. Man har i appen også mulighed for at skifte mellem brugere, hvilket giver store muligheder. For både private og professionelle kan man altså med samme app lade hvert barn følge sit eget tempo.

Læseappen - Til børn
Lær at læse med Læseappen

Lydrette ord – lær at læse og stave

D. 11. maj 2017

Lær at læse og stave med Lydrette ord

Lydrette ord er en app jeg har lavet i samarbejde med KidStatic med støtte fra STIL. Appen fokuserer på den allerførste del af læse/stavetilegnelsen, nemlig lydrette ord, hvilket gøres igennem fem små spil

  • Lær bogstavernes navn og tilhørende lyd
  • Lyt efter begyndelsesbogstavet i lydrette ord
  • Stav til lydrette ord med hjælp fra udvalgte bogstaver
  • Læs lydrette ord ved at sætte bogstavernes lyde sammen
  • Stav til udvalgte lydrette ord

Sværhedsgraden er langsomt stigende, så den følger udviklingen hos barnet igennem tilegnelsen. Der er igennem appen hele tiden fokus på kombinationen mellem bogstav og lyd, som er så vigtig i den første udvikling; hvilket også gør appen særligt egnet til ordblinde børn, da det netop er her de har vanskeligheder.

Det helt særlige er spil nummer fire, hvor barnet skal læse lydrette ord ved at kombinere bogstavernes lyde. Dette gøres ved at trække en markør igennem ordet, imens maskotten siger lydene i ordet højt. Ideen med at lydene skal glide over i hinanden er virkelig god, og jeg vil klart anbefale det didaktiske værktøj – at der i læsningen er fokus på at lydene skal glide over i hinanden – da jeg i mange tilfælde ser at børnene kan lydene enkeltvis, men har svært ved at se et sammenhængende ord når lydene siges hver for sig. Desværre har det teknisk været svært at få den helt samme effekt i spillet, men den hjælper virkelig godt på vej for barnet til at høre det sammenhængende ord.

Lydrette ord er anbefalet til børn i 0. til 2. klasse, hvor den særligt er god til børn i starten af deres tilegnelse i 0. og 1. klasse, da appen hele tiden lægger op til at lytte efter lydene i bogstaverne. Derudover er den særligt god til ordblinde børn eller børn med læse/stavevanskeligheder i 1. og 2. klasse, netop da der er fokus på at knytte lyd til bogstav samt mange gentagelser.

Lydrette ord - Lær at læse og stave
Læs ord ved at knytte bogstavernes lyde sammen

Husk 120 ord

D. 15. oktober 2023

Vendespil

Husk 120 ord er udviklet af Anders Peter Amsnaes, og er designet til iPad. Appen er del af en større læringsserie for børn i alderen 3-10 år, hvor man blandt andet kan lære om alfabetet og tal.

På dansk har vi 120 ord som vi bruger utrolig meget, og ifølge udvikleren udgør de faktisk op imod 50% af de brugte ord i diverse tekster. Ordene er også nogle af de ord hvis stavemåde kan være næsten umulig at lytte sig frem til, hvorfor børn ofte har brug for utrolig mange gentagelser før de kan stave sig vej igennem ordene. Disse 120 hyppigst brugte ord på dansk inkluderer blandt andre ”hvis”, ”de”, ”har”, ”få”, ”skal” og ”sagde”.

Appen Husk 120 ord er lavet som et vendespil med 12 stik pr. runde. Det er altså helt tilfældigt hvilke af de 120 ord som indgår for hver runde som spilles. Spillet spilles som vi kender det: Man trykker på et kort, hvorefter ordet læses op, og når man finder to ens, forbliver de på pladen. Kortene har lidt forskellige farver og nogle har små billeder på; alt sammen for at give lidt variation og underholdning til spillet.

Indlæringen af de 120 ord sker både auditivt og visuelt; altså ved at ordene både høres og ses for hver gang et kort vendes. Og jo flere gange barnet spiller spillet, jo oftere hører og ser barnet ordene, hvorved chancen for læring stiger.

Spillet er generelt simpelt bygget op med en forside og selve vendespillet. Forsiden viser de fem bedste highscores, link til de andre spil i serien, samt en knap til at starte spillet. Både selve spillet og forsiden er sat på en tavle-lignende plade, som alt sammen byder ind til den generelle skolestemning.

Husk 120 ord er efter min mening den bedste app vi har lige nu til træning af de 120 hyppigste danske ord. Min eneste kritik er, at man desværre ikke kan styre hvilke ord som udvælges til hver runde i vendespillet. Man kan altså ikke præcisere træningen, hvorfor den bliver mere generel. Og så kunne det have været en skøn funktion, hvis man kunne vælge om man ville spille som én eller to spillere, men det kan man selv løse på forskellige måder. Så alt i alt er det et rigtig godt spil!

Vendespil med laeseord
Laering for alle

ABC huskespil

D. 13. juli 2024

ABC huskespil er udviklet af Anders Peter Amsnaes, som også har udviklet Husk 120 ord, som jeg bruger flittigt blandt læsebørnene. Men som titlerne selv afslører, er der i denne app fokus på bogstaverne, og for at være helt præcis, så er der her tale om bogstavernes navne.

Spillet er lavet som et vendespil med 12 stik pr. runde, og det er her helt tilfældigt hvilke af alfabetets 29 bogstaver som indgår i den enkelte runde. Vendespillet fungerer til gengæld som man nok ville forvente det, hvor man trykker på ét kort ad gangen, hvorefter bogstavets navn siges. Og finder man to ens, har man et stik. Alle kortene bliver på skærmen indtil spillet er færdigt.

Foruden bogstavet i dens store form, er der på stort set alle kortene også en lille tegning af en lille ting som starter med det pågældende bogstav. Kun enkelte kort har ikke en lille tegning, såsom W, Q og X.

Der bliver altså spillet på så mange læringsstile som muligt med både bogstavets udseende og navn, samt en enkelt lille visuel forbindelse. Så jo oftere barnet spiller spillet, jo større chance er der for at de lærer hele alfabetet at kende – dog kun bogstavernes navn og store form.

Spillet er visuelt bygget op omkring en tavle både på forsiden og inde i selve spillet. På forsiden kan man se de bedste highscores, links til de andre spil i serien, samt en startknap, selvfølgelig.

ABC huskespil er god til at øve genkendelsen af alfabetets store bogstaver på en sjov måde. Desværre er det i spillets nuværende form ikke implementeret at man kan spille som to spillere. Det bestemmer man selvfølgelig selv, men spillet holder altså ikke øje med hvem der vinder, men det vil børnene typisk gerne hjælpe med.

Ordkløveren

D. 26. juni 2020

Anmeldelse af Ordkloeveren

En vigtig del af et barns læseudvikling er at lære at inddele ord i stavelser. Det kan Ordkløveren 1: Prik og del fra Time2Learn hjælpe med på en ret underholdende og gennemtænkt facon! Det her spil er en helt ny udgave af Ordkøkkenet, som jeg tidligere har både anmeldt og brugt.

Ordkløveren er inddelt i tre niveauer: Lær, Brug og Avanceret. Før den omfattende opdatering, var niveauerne inddelt i forretter, hovedretter og specialiteter, hvor opgaverne var skrevet op som opskrifter. Så de nye titler og opgaver har måske ikke helt samme stemning som oprindeligt, men til gengæld er læringen kommet meget mere i fokus med ord som overholder visse skriftsproglige regler.

I al sin enkelthed skal man hakke ordene op i stavelser, så de kan komme i kokkens gryde. Det er meget intuitivt, da man blot markerer med fingeren på tabletten hvor delingerne skal være. Det fremgår altid i højre side hvor mange delinger man skal lave, og man kan ændre i dem indtil man er helt tilfreds. Til sidst kommer kniven ind og deler ordet op, så ingrediensen kan komme i gryden. Hvis man nu er kommet til at sætte delingen et forkert sted, vil kniven ikke skære, kokken bliver gnaven og ingrediensen kan ikke komme i gryden, hvorefter man får serveret det næste ord. Uanset om delingen er korrekt eller ej, så bliver ordet nu også læst op, så barnet kan høre om de har læst ordet korrekt. Og som en lille lækker detalje, så følge udtalen faktisk kniven, så man rigtig kan følge med.

Man har altid haft mulighed for at prikke vokalerne, så de kan hjælpe én med at finde ud af hvor delingerne skal være. Nu er der faktisk flere ord som ikke kan deles, da de kun indeholder en enkelt vokal, så her er opgaven alene at markere vokalen. Det her element er en stor del af især den første læring, så det er en rigtig fin opgradering. Derudover er der også adgang til alle retterne/reglerne fra starten af, så man gå ind og øve sig på lige netop det element man har svært ved.

Den største ændring i Ordkløveren, som helt sikkert er en fantastisk stor opgradering, er hele læringselementet! Der er lagt op til at man starter med Niveau 1 og arbejder sig igennem alle retterne. Retterne hedder ikke længere noget så fantastisk som ”Gris med gris” og ”Ruskomsnusk”, men til gengæld ”Regel 1” og ”Regel 2”. Det har selvfølgelig ikke helt samme underholdningsniveau, men det har forklaringerne for hver enkelt regel til gengæld. Her beskrives eksempelvis delingen mellem to konsonanter som ”slikreglen”, da de skal deles lige ligesom slik.

Alt i alt er der altså tale om en meget komplet spiloplevelse fulgt til dørs af kreative tegninger, som er som taget ud af et dejligt småskørt børneunivers med alle de forventede lydeffekter som hører sig til. De mange forskellige elementer hjælper i samlet flok med til at holde motivationen højt hos børnene, som ofte elsker blandingen af den seriøse læring og underholdende opbygning. Og det oven i købet helt ned til at de med vundne guldmønter kan købe nye køkkenredskaber til arbejdet.

Tidligere manglede der en hel del læringselementer, men det må man sige ikke længere at være tilfældet! Inddelingen ved at man først skal lære en masse regler, derefter bruge dem på kryds og tværs, for til sidst at gennemarbejde en masse forskellige emner såsom ”Synonymer for skøn” og ”YouTube”, som også lige gemmer på et par enkelte undtagelser her og der. Til sidst stopper kniven også hvis den støder på en fejl. Det vil sige at hvis man laver en fejl i starten af ordet, finder man ikke ud af om de næste delinger så er rigtige, for hele ordet bliver dermed kasseret. Desværre får man altså stadig ikke vist hvad den rigtige deling ville være når man laver en fejl, men ved at have en voksen ved sin side, kan man mindes som reglerne, snakke om undtagelserne og sammen prøve sig vej igennem og alligevel få det sidste læringselement med.

Til trods for de to nævnte punkter er appen stadig noget af det bedste skriftsproglige læringsmateriale jeg har set til dato. Spillet er underholdende og lærerrigt i en meget komplet opsætning! Jeg vil helt sikkert anbefale appen! Jeg glæder mig helt sikkert til at Ordkløveren 2 også kommer.

prik og del ord
Laer orddeling paa en sjov maade

Lær at læse og stave med Tim og Trine

D. 11. april 2017

App Lær at læse med Tim og Trine

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

I appen Lær at læse med Tim og Trine til 29kr. har man mulighed for at spille tre spil: Læs, stav og skriv, skriv, og stav. Alle tre spil tager udgangspunkt i en billedserie på tolv billeder, som altså er baggrund for både læsning og stavning.

I det første spil – læs, stav og skriv – skal du vælge om de forskellige sætninger passer til det viste billede. Efterfølgende kan du så se sætningerne, og rette dem som eventuelt var forkerte. Næste skridt i det første spil er så stavningen, hvor man kan vælge et ord fra billedet, som man så skal stave sig vej igennem. Bagefter komme tredje og sidste skridt – nemlig skrivningen – hvor man kan skrive sine egne sætninger, ord eller hele historie til billedet.

Så er første billede gennemført, og man kan nu bevæge sig videre til næste billede.

Hvis det nu er stavningen eller skrivningen man virkelig gerne vil øve sig på, så kan man tage et af de to andre spil i appen.

Appen er baseret på lix 4, som er et forholdsvist let niveau, men da appen også er udviklet til de yngre skolebørn – 6-10 år – passer det jo helt perfekt.

Billederne er ret sjove, og bestemt ikke kedelige. Den særlige og karakteristiske tegnestil til Tim og Trine-serien er meget genkendelig, og ganske underholdende for mange børn.

Anmeldelse af Lær at læse med Tim og Trine
Flere små spil med læsning

Tim og Trine, Tim og Trine i dårligt humør, og Tim og Trine på tur

D. 11. april 2017

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

Madam Bachs Forlag har lavet i alt fire apps med Tim og Trine, hvoraf de tre af dem er bygget op på samme måde, men med forskellige udgangspunkter. Det første spil hedder Tim og Trine, og de to næste spil har tilføjet henholdsvis …på tur og …i dårligt humør. Ideen her har fra forlagets side været at skabe scenarier som børnene kan sætte sig ind i.

Spillet er udviklet til de yngste skolebørn i alderen 6 til 11 år, og er inddel i tre sværhedsgrader efter lixtal. Jo lavere lixtal, jo nemmere er læseniveauet.

Når man har valgt sit niveau, bliver man præsenteret for et billede, hvorefter man skal tage stilling til om hver af de otte sætninger passer til. Bagefter får man vist en liste med sine svar – rigtige som forkerte – hvor man så også har mulighed for at prøve sine forkerte sætninger af igen. Personligt synes jeg godt at det kan være svært at genkende hvilke af børnene der er drenge, og hvilke der er piger, da tegnestilen ikke gør det særlig nemt – i hvert fald ikke for mig og de børn jeg har prøvet appen sammen med.

Så får man billedet at se igen, og man kan herefter skrive sine egne sætninger til hvad der sker på billedet. I den proces får man hjælp af en ordbog, som også kan læse de foreslåede ord op.

Når man er nået alle 12 billeder igennem, kan man gemme sin bog som man nu har skrevet, og oven i købet sende den – eksempelvis til ens lærer. Hvor meget hjælp man får igennem spillet kan man også tilpasse, da henholdsvis læse- og stavehjælp kan slås til og fra. Og man kan til enhver tid starte spillet forfra og fortælle nye historier ud fra billederne.

Appen koster 25kr., og hvis det bliver vel udnyttet, har appen altså nogle helt fantastiske muligheder for de yngste elever.

Læseguld 1 & 2

D. 15. oktober 2023

Læseguld og Læseguld 2 er begge udviklet af Time2Learn og Minitutor. I begge spil arbejdes der med sammensætning af bogstaver for at skabe læseguld – altså rigtige ord – og fokuserer altså på den tidligste læsetilegnelse.

Hvert spil har hver seks forskellige niveauer, som alle spilles på sammen måde: Man skal vælge den eller de rigtige forbogstaver for at danne et ord med den sidste del af ordet. Så skal der stå b-å, j-å, s-å eller m-å. I hver runde er der to rigtige svar og to forkerte, og når man mener at man har fundet den rigtige, kan man trække i håndtaget for at høre svaret.

Man kan i begge spil vælge imellem ”normal” og ”hurtig”. Det har ikke noget med sværhedsgrad eller krav til spilhastighed at gøre. I stedet siger det nærmere noget om indledningen. Ved ”normal” gennemgås hver enkelt lydkombination nemlig inden man kan prøve at finde de rigtige match, hvor gennemgangen springes over ved ”hurtig”. Man har dog ved begge altid mulighed for at trykke på de enkelte lyde for at høre dem igen.

Begge spil sigter efter et højt læringsniveau, og dermed ikke så mange forstyrrende og underholdende elementer. Der er dog ikke slækket på layouten af den grund, og begge spil lever til alkymiststemningen.

Læseguld henvender sig til elever i 0.-2. klassetrin, og Læseguld 2 henvender sig til elever i 2.-4. klassetrin. Det kan ved begge spil være en stor hjælp i starten at have lidt hjælp med på sidelinjen, da det kan være en svær øvelse indtil man har knækket metoden.

Der er også kælet for de faglige detaljer ved kun at bruge lydrette ord. På den måde kan børnene nøjes med at fokusere på metoden, og ikke også på hvordan udvalgte bogstavers udtale kan påvirkes. Der er dog også inkluderet lidt andre lyde, da de er meget brugt på dansk, så som endelsen -e i løve.

Som en ekstra bonus, er det endda muligt at vælge fire forskellige profiler, så man hele tiden kan følge sin egen udvikling. Der er også masser af informationer at finde for alle nysgerrige sjæle der gerne vil vide mere om de faglige og didaktiske overvejelser som ligger bag spillene.

Læseguld og Læseguld 2 er virkelig gode til at træne et virkelig svært og vigtigt element i læse-/stavetræningen. Det kan som sagt være nødvendigt for barnet med lidt hjælp, særligt i starten, men det ser jeg bestemt ikke som nogen ulempe. Der kan være nogle af udtalerne af lydene/bogstaverne som kan være lidt misvisende eller direkte svære at høre, men alle der har arbejdet med isolation af bogstaveudtaler ved også, hvor svært det kan være at indtale særligt i et digitalt medie. Begge spil har dog stadig min varmeste anbefaling!

Anmeldelser af apps med flere små spil

Find-It

D. 4. december 2018

Anmeldelse af Find It

Find It fra My First Apps er modtaget som gave til anmeldelse. Appen er lavet til de alleryngste børn – faktisk helt ned til 1,5 år – og er da også et dejlig simpelt spil, som særligt i længden, primært tiltaler de yngre førskolebørn.

Find It består af 12 scener, hvor passende dyr siger pænt ”hej”, inden de kort tid efter siger ”farvel” hvorefter de gemmer sig forskellige steder. Det er så barnets opgave at finde dyret, så det kan komme frem og gøre det igen. Hvis man ikke kan finde dyret, så kommer det selv frem, inden det gemmer sig igen.

Som sagt er spillet meget simpelt, og der er masser af plads og tid til at få snakket med barnet om selvfølgelig scenerne, farverne, dyrene, og så faktisk også hvor de har gemt sig henne. Det er her faktisk oplagt at snakke med barnet om forholdsord, som man kan bruge i instruktioner for at hjælpe barnet til at finde dyret.

Uden en voksen er der fine muligheder for at øve koncentration, opmærksomhed m.m., men sammen med en voksen kan der komme endnu flere fine sproglige elementer på, som fint kan tilpasses det enkelte barns sproglige niveau.

Et enkelt lille minus er dog, at spillet faktisk aldrig slutter… Dyret bliver ved med at gemme sig indtil du selv vælger at få tilbage til forsiden. Her har jeg savnet at spillet har en afslutning – eventuelt 5-10 runder – hvorefter man sendes tilbage til forsiden. Det kunne nemlig også opfordre barnet til at prøve lidt flere forskellige scener og dyr, hvor det lige nu på et eller andet tidspunkt bare bliver mættet og finder en anden app.

Led efter dyrene i Find It
Hvor gemmer dyret sig henne i Find It

BabyChef

D. 4. december 2018

Anmeldelse af Baby Chef

Jeg har modtaget BabyChef som gave fra My First App, og har brugt den sammen med forskellige børn. BabyChef er en rigtig sød app, som er bygget op af 20 retter som barnet kan sammensætte med forskellige ingredienser.

Børnene kan eksempelvis sammensætte deres helt egen pizza, lagkage eller måske lægge forskellige lækkerier på grillen. Der er virkelig mange samtalemuligheder om hvad de enkelte ingredienser hedder, hvor de kommer fra, hvilke farver de har og hvordan de smager.

Appen er virkelig flot med behagelige farver, og skønne sammensætninger. Så er den også super nemt at bruge for stort set alle aldersgrupper, og da mad er noget der berører os alle, er den faktisk interessant for de fleste børn i ret lang tid.

Desværre slutter spillet aldrig… Uanset hvilken ret man har lavet, er der ikke rigtig nogen slutning på det, så det bliver lidt antiklimatisk for børnene. Her kunne jeg godt have brugt enten en kamerafunktion, så man kunne se sine retter i et samlet galleri, eller ved at man kunne spise tingene man har sat i retten.

Lav retter med BabyChef
Sammensæt dine egne retter med BabyChef

Build a Toy 1

D. 4. december 2018

Anmeldelse af Build a Toy 1

Jeg har modtaget spillet Build a Toy fra My First App som gave, og har prøvet den sammen med forskellige børn i alderen 2-3 år.

Spillet er dejlig intuitivt og super nemt at bruge. På forsiden kan man vælge hvilket af de tolv stykker legetøj man har lyst til at bygge, hvorefter man får vist stregen på det valgte legetøj, og de enkelte dele i højre side. Legetøjet samles lidt som et puslespil, hvorefter et glad ansigt vises som belønning for et godt arbejde.

Jeg havde personligt nok håbet på lidt forskellige tilgange til at bygge legetøjet, så der både skulle bruges maling, skruetrækker, hammer og en masse andre kreative tiltag. Men Build a Toy er helt sikkert et fint lille puslespil, hvor barnet sammen med en voksen eller et andet barn kan snakke om hvilket legetøj der er tale om, hvordan det skal samles, hvilke farver det har og meget mere.

Appen tiltager primært de yngre børn, som har nydt den intuitive spilform og den simple opbygning. Layoutet er rigtig fint med varme farver og en tydelig tegnestil.

Hvilket legetøj vil du gerne bygge?
Byg legetøj sammen med barnet

Rasmus Klump

D. 19. november 2018

Anmeldelse af Rasmus Klump

Rasmus Klump er inddelt i 11 små spil med hver sine muligheder og formål.

Det første er et fjernsyn indeholdende små film med Rasmus Klump og hans venner på forskellige eventyr. Herefter følger en bog som indeholder små puslespil, hvor man skal placere figurer og ting på deres rette pladser, imens Rasmus Klump fortæller os hvad vi flytter på.

I de næste to lege kan man enten danse med Rasmus Klump eller læse om hans mange eventyr. Ved sidstnævnte bestemmer man selv om man selv vil læse historien, eller om den skal læses højt.

I jukeboksen kan man høre og synge med på alle Rasmus Klumps sange, og på skiltet kan man lede efter forskellige figurer fra de kendte historier. Disse myldretegninger kan godt være lidt svære at overskue, for der mange figurer, og billedet stort, så det kan være lidt af en udfordring at finde dem alle. Men så er det jo godt at man altid kan bede om hjælp.

Man kan også lægge puslespil med rigtigt udseende brikker, spille vendespil med Pelle eller eksempelvis en voksen, og så kan man selvfølgelig også pynte pandekager. Til sidst kan man også farvelægge Rasmus Klump-tegninger og sætte et hav af klistermærker på her og der.

Alle spillene, med undtagelse af dansene som alle skal købes, har en gratis prøve, hvorefter man kan købe sig adgang til flere til forskellige priser.

For at barnet får det maksimale sproglige ud af disse mange spil, kan det være en stor fordel at man sidder sammen med barnet og sætter ord på alt det i laver, og også gerne får barnet til at sætte ord på og stille spørgsmål til nye elementer!

Rasmus Klump er alt det man kan forestille sig om Rasmus Klump og hans venner. Farverne og tegningerne er helt igennem fantastiske, og med de mange forskellige spil-muligheder er der underholdning til mange timer.

Spil sjove spil med Rasmus Klump og hans venner
Forskellige aktiviteter

My Profession

D. 4. december 2018

Anmeldelse af My Profession

Jeg har modtaget My Profession som gave fra My First App, som jeg har brugt sammen med forskellige børn for at vurdere det sproglige potentiale for børnene.

Appen indeholder 12 fine små spil, som gerne er bygget op af fem professioner i venstre side, og fem karakteristika i højre side. Så skal man herefter parre en profession med en karakteristik, som eksempelvis en læge med sygehuset, eller en betjent med et lyssignal.

Disse små spil lægger altså op til lidt tankeaktivitet fra barnets side for at finde frem til de rigtige kombinationer. Derudover er det også en oplagt stund for forældrene til at skabe små samtaler med barnet om professionerne, hvad de laver, hvad de skal bruge og hvordan de udfører deres arbejde.

Spillet er dejlig intuitivt, og så er det oven i købet også tegnet rigtig fint med varme farver og børnevenlige motiver. Personligt faldt jeg særligt for de nærmest gammeldags illustrerede børn på appens ikon, som også er at finde inde i selve spillet, men desværre er ikke dem alle sammen som er illustreret med den samme streg. Det ærgrer mig lidt – både for den røde tråd igennem spillet, og fordi der er noget virkelig charmerende over børnene med de lidt store hoveder. Men jeg skal da også være ærlig at indrømme at ikke et eneste barn lod sig mærke med det, og at det kun var mig som foretræk den ene streg frem for den anden.

Snak om forskelligt arbejde med My Profession
Sæt jobs sammen med My Profession

Animated Puzzle

D. 4. december 2018

Anmeldelse af Animated Puzzle

Animated Puzzle fra My First app er modtaget i gave til anmeldelse, og er prøvet af sammen med forskellige børn. Appen er rigtig god sammen med de yngre førskolebørn, og karakteriserer sig særligt ved at have bevægelige animationer på.

I appen kan du prøve at lave 15 forskellige puslespil, som altid har fire brikker, man bytter rundt på indtil billedet afslører sig. Tegningerne er søde, sjove og fyldt med dejlige varme farver. Billederne er i det hele taget meget tiltalende, og giver børnene lyst til at prøve mere.

For mig er det et minus at der ikke rigtig sker noget efter et samlet puslespil. En gul smiley dukker op i bunden af billedet, men ellers dukker puslespillet bare op igen. Flere af børnene ville også gerne gå tilbage til deres gennemførte puslespil og se billedet igen, hvilket desværre ikke lader sig gøre her. Det kunne godt efterlade en lidt tom følelse hos børnene, men det gør det selvfølgelig dejlig nemt at bruge appen flere gange med flere børn.

Lav puslespil med dyr
Flyt rundt på brikkerne til billedet kommer frem

MatchitupChristmas

D. 19. november 2018

Anmeldelse af MathcitupChristmas

Nogle gange kan det være svært at sige hvorfor et bestemt spil lige falder i børnenes smag, fordi man som voksen måske synes det er lidt for simpelt. Da jeg fik det her spil i hænderne, kunne jeg sagtens se det hyggelige i det, men gad vide om børnene synes det er for kedeligt?

Jeg har fået tilsendt MatchitupChristmas fra My First App, som jeg har brugt sammen med førskolebørnene i aldrene 2-5 år, hvor børn helt op til 4-års-alderen faktisk har fået meget ud af det simple sammensætningsspil. Spillet består af 18 baner/runder, hvoraf de 11 af dem er i et farverigt juletema. De resterende er blandt andet i emnerne påske og halloween, så det er skam ikke kun et spil for juletiden.

Spillet går i al sin enkelthed ud på at man bliver præsenteret for eksempelvis en krop, som man skal sætte det rigtige hoved på ud af rigtig mange forskellige muligheder. Andre gange skal du matche farver, former eller noget helt andet. Der er altså meget rig mulighed for at snakke om alt det som gør at tingene passer sammen eller måske bare slet ikke passer sammen.

Jeg kunne personligt godt mangle en mere tydelig måde at hver runde sluttede på. I skrivende stund bliver en færdiggjort runde belønnet med en smiley, hvorefter runden starter forfra. Her ville jeg måske gerne sendes tilbage til forsiden eller videre til næste runde. Det er selvfølgelig en smagssag, for man kan jo bare selv trykke på tilbageknappen og vælge sin næste udfordring.

MathitupChristmas er et meget simpelt spil, som faktisk kan underholde mange børn ret længe, og som også giver gode muligheder for at skabe snakke om figurer, farver og meget andet.

Match ting fra jul, påske og halloween i MatchitupChristmas
Snak om farver, former og meget mere i MatchitupChristmas

Teachers’ Pack

D. 19. november 2018

Anmeldelse af Teachers Pack

Jeg har modtaget Teachers’ Pack i gave fra My First App, som består af 15 små spil, som jeg har prøvet af sammen med børn i aldrene 2-4 år. Denne app er én ud af en serie på tre apps i alt.

De 15 spil er fordelt i kategorierne

  • ”Match it up”, hvor man skal finde den matchene frugt, køretøj eller lignende.
  • ”Families”, hvor man skal vælge ud fra overkategorier som hunde og legetøj.
  • ”Series”, hvor man skal sætte billederne i den rigtige rækkefølge ud fra antal, højde eller lignende.
  • ”Sort it out”, hvor man skal sortere ud fra forskellige regler, så som hvad der er i luften, på jorden og i vandet.
  • ”What’s Diff”, hvor man skal udvælge det billede som er anderledes end de tre andre.
  • ”Opposites”, hvor man skal sætte to billeder op som er modsætninger af hinanden.

Spillet er dejlig intuitivt, så der er gerne masser af overskud til at fokusere på læringen frem for reglerne. Der er ikke noget tale i appen, så rent sprogligt er der ikke meget input. Derimod giver stilheden masser af muligheder for at man som voksen kan sætte fokus på lige netop dét, barnet har brug for. Måske skal barnet øve farver eller former, eller måske endda lære lidt flere ord. Stilheden giver også barnet mulighed for selv at producere en masse ord og lyde.

Layoutmæssigt er spillet ret simpelt og meget behageligt. Der er brugt gode, varme farver, og en nogenlunde ens stil hele vejen igennem, som giver en god helhedsoplevelse.

Teachers’ Pack er en rigtig god app til at øve koncepter som overkategorier, forhold og visuel skelneevne, hvorefter man selv kan sætte yderligere sproglige elementer på.

Spil mange små slags spil til den sproglige udvikling
Overkateogirer, match og meget mere i Teachers Pack

Puslespil fra KidStatic

D. 7. april 2017

Puslespil kan være godt for børns generelle udvikling; både i form af fornemmelse af former i forhold til hinanden og finmotorik. KidStatic har udviklet fem puslespil indenfor emnerne: Bondegårdsdyr, frugt og grønt, vilde dyr, prinsesser, og til sidst arbejdsmaskiner og køretøjer.

Som udgangspunkt indeholder puslespil ikke nødvendigvis sprog, men det kræver ikke meget indsats for at snakke med barnet med om brikken skal være oppe, nede, midten eller ude i siden. Man kan også snakke om de brikker man sætter på plads, hvad de forestiller, og hvad der ellers er af uddybende samtalemuligheder for billedet.

Alle fem puslespil er lavet til børn i alderen 0-5 år. Alle puslespillene har to udgaver: Individuelle brikker som skal sættes ind i billedet, ligesom mange træpuslespil, og én stor figur som skal samles af mindre dele. Sidstnævnte er typisk den sværeste, da det kræver mere overblik. KidStatic har dog lavet det geniale træk, at barnet ikke behøver at sætte brækken præcist af, men behøver kun at glide hen over brikkens rette plads, hvorefter den automatisk sættes ind.

Visuelt er spillet også rigtig flot, og er meget tiltalende for børnene. Appsene kan hentes gratis, og efterfølgende købes i fuld udgave til 16kr.

Spillene hedder:

  • Puslespil for små børn med dyr på bondegården – Gratis børnespil 1 til 3 år
  • Puslespil for børn med frugt og grønt – Gratis og sjov app til småbørn og babyer
  • Vilde dyr i skoven, junglen og savannen – Gratis puslespil for børn
  • Spil for piger med prinsesser – Gratis prinsesse puslespil til pige børn og småbørn
  • Arbejdsmaskiner og køretøjer til drenge – Gratis puslespil med gravemaskiner og store maskiner

Anmeldelser af blandede apps

Pango Halloween

D. 7. oktober 2020

Laes anmeldelse af Pango Halloween-app

Pango er som altid ude på alverdens eventyr, og denne gang besøger han et hjemsøgt hus på sin Trick-or-treat-tur. Desværre er rummene i huset meget mørke, så man skal hjælpe ham med at tænde lyset ved at finde de forskellige spøgelsespar. For hvert par du finder, lyser tingene op, indtil du har fundet alle spøgelsesparrene, og hele rummet bliver lyst.

Spillet har, som alle Pango-spil, en skøn layout med gode farver og tiltalende figurer – selv spøgelserne er virkelig søde. Noget andet som også er karakteristisk for Studio Pango, er, at der stort set ikke tales hele vejen igennem spillet. Det giver til gengæld rig mulighed for både børn og voksne, til at tale om spøgelsernes farver, om de er glade eller sure, om de har hatte på eller noget andet spændende.

Igennem spillet besøger man fem forskellige værelser, som alle sammen er dekoreret i en hyggelig gammel stil, som passer til den hjemsøgte stemning. En detalje findes helt sikkert i, at ikke alle rummene er ens fra gang til gang. Nogle gange besøger vi et voksenværelse, men andre gange er det et børneværelse med en køjeseng. Og biblioteket er nogle gange erstattet med et laboratorie, og så videre.

For at komme videre til det næste værelse, skal man som nævnt matche spøgelserne i par, ved at klikke på de forskellige ting i rummene. Hold godt øje, for nogle gange bevæger de sig lidt. Og for hvert rum man kommer ind i, er der selvfølgelig flere og flere spøgelser som skal findes, hvilket øger sværhedsgraden sammen med de ligheder spøgelserne nu kan have. Eksempelvis kan der i et rum godt være to lyserøde spøgelser, hvor man så skal skelne mellem det lyserøde spøgelse som har en sløjfe og det lyserøde spøgelse som har blomster.

Pango Halloween er et fantastisk hyggeligt spil at hive frem til halloween, da den indeholder en masse af den stemning som vi forbinder med netop dén årstid! Men mange børn synes nu det er en skøn stemning at hive frem stort set hele året, og med alle dens sproglige muligheder, gør det bestemt heller ikke noget!

Besog det hjemsogte hus sammen med Pango
Kan du finde alle de gemte spogelser

My Little Pony

D. 17. januar 2019

Anmeldelse af My Little Pony

Jeg har modtaget My Little Pony som gave fra PlayDate Digital, som jeg har brugt sammen med forskellige børn, for at teste dens brugervenlighed og muligheder.

Essensen i appen er at man skaber historier med de forskellige karakterer børnene kender så godt fra My Little Pony-serien. Den første mulighed er at man hjælper med at fortælle en historie som allerede er forberedt, hvor der selvfølgelig er masser af muligheder og næsten uudtømmelige mulige historier. Den anden mulighed er at man helt selv skaber sin historie ved at vælge scene, karakterer og meget mere. Man kan endda bygge sin historie op med flere scener.

 

Appen er super nem at bruge, og der er utrolig mange muligheder for at skabe og fortælle mange forskellige historier. Der er masser af tilpasningsmuligheder, og det kan godt tage et par gange før børnene har fundet alle mulighederne.

Selve oplevelsen med appen er generelt positiv med skøn layout, frisk baggrundmusik, og mulighed for at gemme historierne på sin tablet. Desværre fungerer den interne gemmefunktion ikke særlig godt…

Desværre findes appen kun på engelsk. Jeg har selv brugt appen sammen med danske etsprogede børn, hvor jeg så helt har undladt at bruge den del af appen, hvor noget af historien allerede er fortalt, og i stedet holdt mig til at bruge den kreative og selvstændige del, hvor børnene selv har fortalte historier.

Generelt en rigtig fin app, som giver virkelig mange muligheder for kreative historiefortællin

Lav historier med figurerne fra My Little Pony
My Little Pony - Historier for børn

FarmPuzzle

D. 6. april 2017

App Farm Puzzle

Denne app indeholder fem forskellige puslespil som kan spilles med 12, 24 eller 35 brikker. Billederne tager udgangspunkt i bondegårdslivet, og består af glade og klare farver.

Når man lægger puslespillet kan man trykke på en lille and i nederste venstre hjørne for at tilføje brikkernes omrids, billedets omrids eller fjerne det hele igen; på den måde kan man yderligere tilpasse sværhedsgraden.

Puslespil er godt til at øve barnets evne til problemløsning og man kan også øve forholdsord når man snakker om hvor brikkerne placeres i forhold til hinanden. Det er alt sammen med til at hjælpe barnets sproglige udvikling på vej.

Spillet kan hentes gratis til iPad og iPhone, hvor man kan prøve ét af puslespillene i alle tre sværhedsgrader. For at låse de resterende fire puslespil op, kan man købe appen for 19kr.

Anmeldelse af Farm Puzzle
Anmeldelse af app-puslespil

My Play Home

D. 19. november 2018

Anmeldelse af My Play Home

Hvis jeg skulle beskrive My Play Home fra PlayHome Software Ltd med meget få ord, så ville det nok være ”interaktiv billedbog”. Det er en app som giver dig mulighed for at skabe din helt egen historie ved at interagere med billederne i appen, og derfor rummer den mange muligheder for at barnet kan udvikle sig.

Til at starte med har man kun adgang til køkkenet og stuen, men hvis du køber dig adgang til hele appen, får du flere rum og figurer der kan inddrages.

I hvert rum har du mulighed for at placere figurer og ting, og få dem til at interagere med hinanden ved at flytte lidt rundt med dem. Eksempelvis kan figurerne sidde på møblerne, de kan drikke og spise i køkkenet, de kan klæde om og sparke til bolte, du kan åbne låger og flytte rundt på stort set alt. Det kan godt være lidt svært nogle gange at få tingene og figurerne til at gøre lige det du havde tænkt.

Stilen i appen er ret simpel, men også meget behagelig. Det er en rolig tegnestil, som også både er indbydende og gammeldags hyggelig.

Barnet kan sagtens sidde selv og lege med de mange rum i huset, men for at få det optimale ud af spillet med samtaler, ordbenævnelse og sætningsopbygning, er det nok bedst at en voksen sidder med. Det er så den voksnes opgave at hjælpe barnet til at fortælle historier, eller bare sætte ord på det som sker.

Jeg vil gerne anbefale My Play Home både til at spille for børn alene og sammen med andre, hvor både sproget og det kreative kan udfordres. I sin lite-version kan man hurtigt løbe tør for ting at lave, men i sin fulde version er der underholdning og lærdom i mange timer!

Leg med familien i jeres helt eget hus i My Play Home
Sprogstimulering - My Play Home

Pango

D. 19. november 2018

Pango er en spilserie fra Studio Pango, som indeholder mange forskellige apps om dyret Pango i mange forskellige situationer. Spilformerne er også forskellige afhængigt af hvilken app man vælger, men stilen er den samme fra gang til gang.

Nogle af de bedste Pango-apps er efter min mening:

  • Pango Comics, består af et hav af små tegneserier med Pango og alle de andre små dyr.
  • Pango Land, hvor du kan besøge Pango og alle vennerne i deres små huse, hvor du kan interagere med alle tingene, figurerne og husene.
  • Pango Pirate, hvor du skal hjælpe Pirat Pango rundt på de forskellige øer og lede efter skatte imens du interagerer med de forskellige ting i spillet.
  • Pango Sheep, hvor du skal hjælpe Pango med at indfange alle sine får igen. Det er egentlig ret simpelt, men faktisk vældig udfordrende fordi banen er så stor.

Pango er et spil uden tale, hvilket gør den dejlig nem at tilpasse det enkelte barn man sidder sammen med. Til gengæld er der ikke meget sproglig input fra appens side, hvis barnet sidder alene.

Layoutet i Pango-spillene er rimelig simpelt, men bestemt ikke kedeligt! Der er valgt nogle dejligt varme farver, og små simple effekter. Der er altså masser af mulighed for at snakke om hvad man laver og de ting man interagerer med.

Der findes mange flere Pango-spil end dem som er nævnt her, men de nævnte er efter min mening nogle af de bedste, og klart anbefalingsværdige. Jeg har brugt dem sammen med førskolebørn, hvor vi har øvet både udtale, spontantale, sætningsopbygning, fortællinger, ordforråd og meget mere. Appene har som sagt masser af muligheder netop fordi de er så fleksible.

Har I prøvet nogle af appsene?

Hvis I har fået prøvet nogle af appsene af, må I meget gerne sende mig en mail om hvordan det er gået. Jeg elsker at høre jeres erfaringer.

Del denne side på sociale medier…

Sprogstimulering med iPad og apps