Anmeldelser af apps

Her på siden kan du læse min liste af anmeldelser af apps, som kan hjælpe dit barns sproglige udvikling eller udvikling generelt. Anmeldelserne er baseret på min faglige viden og på min erfaring som aktiv talepædagog.

Nogle af appsene er designet til at understøtte den sproglige udvikling, imens andre har underholdningen langt mere for øje. Sidstnævnte kan selvfølgelig stadig være sprogstimulerende, men her har man ofte brug for voksnes hjælp til at få det optimale ud af spillet.

Alle spillene på min liste af apps kan findes i AppStore og er testet på en iPad. Jeg kan derfor ikke sige, om appsene også kan hentes andre steder eller bruges på andre enheder.

Derudover skal det også nævnes, at nogle af de gennemgåede apps er modtaget som gave fra eksempelvis forlaget. Hvis dette er tilfældet, står det altid ved den individuelle anmeldelse, selvom det selvfølgelig ingen indflydelse har på mine anmeldelser. Til sidst står der ved hver anmeldelse også en dato, for at indikere aktualiteten af de givne oplysninger.

Husk at holde jer opdateret her på siden for at læse om nye anmeldelser af apps. I kan også følge med på min facebook-profil, hvor opdateringerne selvfølgelig også løbende kommer ud.

For at give jer et umiddelbart overblik, har jeg her lavet en infographic med mine forslag til de tre bedste apps til forskellige sproglige områder. I kan se billedet i fuld størrelse ved at klikke på det, og I er også velkomne til at dele og bruge den, hvis I ikke ændrer i det oprindelige udseende.

Anbefalede apps til børn

Klik på billedet for at se min infographic over de bedste apps i fuld størrelse.

Anmeldelser af apps til ordforråd

Lær at rime

D. 6. april 2017

App Lær at rime

Lær at rime fra Miniklub – som nu skal hentes som en del af Miniklub Skole – går, som titlen selvsagt siger, ud på at lære at rime. Hele spillet er pakket ind i et fantastisk flot og gennemført havtema, hvor man skal rime med de farlige rime-pirater til en næsten klassisk jamaicansk melodi. Under hele spillet guides vi af den mexicanskklædte krabbe og blæksprutteprofessoren. Det lyder finurligt, ikke? Det er rigtig hyggeligt sat op, og tegningerne er virkelig skønne.

Appen er inddelt i tre sværhedsgrader – vist ved søstjerner, selvfølgelig. Alle niveauer tager udgangspunkt i et ord, som vises som et billede i bogen. Herefter skal man så vælge mellem henholdsvis tre, fire og fem billeder for at finde rim-matchet, som så også skal placeres i bogen.

Det er dog ikke alle billeder som er lige gennemskuelige, så her er det en stor fordel at man kan klikke på billederne for at høre hvad de forestiller. Eksempelvis er “fosil” og “wigwam” fra det tredje niveau måske ikke de mest kendte og nemmest gennemskuelige ord. Men det giver til gengæld også mulighed for at lære nye ord.

Som nævnt bliver vi hele tiden guidet igennem spillet af krabben og blæksprutten, hvilket hjælper barnet til at forstå hvad spillet går ud på. Til gengæld kan det også blive en lille smule langtrukkent i deres fortællinger.

Spillet er udviklet til børn i alderen 6-8 år, men da rimeevnen allerede begynder sin udvikling hos de fleste børn når de er 4 år, kan man faktisk godt bruge til de lidt yngre også. Men da det at rim-matche bestemte ord godt kan være en svær udfordring for rigtig mange børn, får børn ofte endnu mere ud af spillet, hvis en voksen sidder med og hjælper dem at rime sig vej igennem billederne. Ellers kan men nemlig godt risikerer at de bare prøver sig frem, og altså glemmer at lytte.

Appen koster 25kr., og kan forbedre barnets evner til at rime, hvilket igen kan forbedre både stavning og skrivning.

Lær at rime - Find det rigtige ord
Anmeldelse af Lær at rime

Billedbog, vendespil og quiz fra KidStatic

D. 7. april 2017

Jeg har valgt at gruppere seks forskellige spil fra KidStatic under kategorien “billedbøger, vendespil og quiz”, da de alle sammen består af de samme tre spil – bare med forskellige emner. Denne emneinddeling er rigtig god i forhold til den sproglige udvikling; især i forhold til ordforrådsudvikling.

De tre spil er meget klassiske, hvilket også gør spillene nemme at finde ud af for børnene. Det første spil er en billedbog, hvor man bladrer sig igennem billeder inden for emnet. De samme billeder bruges også i vendespillet, hvor man kan vælge mellem forskellige antal kort. Til sidst har vi også quizzen, hvor man skal vælge ét ud af fire billeder ud fra det nævnte ord.

Emnerne i spillene er de første ord, former og figurer, frugt og grønsager, musikinstrumenter, tal, og dyr. Det er nogle velvalgte ordkategorier til den sproglige udviklinger. Derudover er det visuelle primært baseret på fotografier, hvilket gør det både nemt genkendeligt for børnene, men også dejligt nemt at overføre den nye viden til den virkelige verden.

Spillene kan hentes gratis, og den fulde version kan efterfølgende købes for 16kr.

Spillene hedder:

 • De første ord til børn og babyer på dansk eller engelsk allerførste pegebog og billedbog spil
 • Former og figurer billedbog vendespil og quiz spil til børn på dansk
 • Vendespil pegebog og quiz med frugt og grøntsager til børn og babyer på dansk og engelsk…
 • Musikinstrumenter og lyde til mindre børn og småbørn – Børneapp med vendespil, pegebog og quiz
 • Lær at tælle til tallene på dansk 1 til 20

Kender du ordene?

D. 4. maj 2017

App Kender du ordene?

Kender du ordene? fra Gyldendal er virkelig god til at øve sprogforståelse på forskellige niveauer for de yngste skolebørn. Den arbejder både med enkeltord og i sætninger, så der er noget til alle niveauer. Man kan indledningsvis prøve et af spillene inden man køber hele pakken til 25kr.

Appen er inddelt i syv spil under kategorierne “synonymer”, “antonymer”, “forholdsord”, “ordsprog 1 og 2”, “hvad betyder ordet” og “talemåder”, som hver er inddelt i flere sværhedsgrader. Det er nogle meget interessante kategorier, og især at arbejde med hvad ordsprog betyder kan være utrolig lærerigt – for både børn og voksne.

I hver bane kan man trykke på spørgsmålstegnet oppe i øverste højre hjørne, for at høre hvad man skal. Det har sine fordele og ulemper, for det er ikke sikkert man lige bemærker spørgsmålstegnet, men det kan også være enormt tidstagende at skulle vente på en instruktion man egentlig godt kender når man spiller spillet for eksempelvis fjerde gang. At man aktivt skal vælge at høre en instruktion, giver jo også mulighed for at voksen kan give den tilpasset det enkelte barn. Det skal her nævnes, at den indtalte instruktion ikke bruger ordene synonymer og antonymer, så alle har en god chance for at forstå det.

En anden virkelig god funktion, er oplæsningsfunktionen man selv kan vælge til ved at trykke på ordene. Det gør at både læsekyndige og knap så læsekyndige elever kan få øvet deres sprogforståelse, som jo er uafhængig af læseevnen.

Appen er visuelt tiltalende, utrolig nem at bruge, og virkelig gennemtænkt! Jeg bruger den faktisk også sammen med førskolebørn, for selvom den er udviklet til 0.-2. klassetrin, så er sprogforståelsen god at øve længe før. Mange ordsprog er svære og ukendte for førskolebørnene, men synonymer og antonymer er begreber man sagtens kan begynde at arbejde med – godt nok ved at bruge beskrivelser som “samme som…” og “modsat”. Et virkelig godt materiale.

Anmeldelse af Kender du ordnene?
Øv ordsprog og synonymer

Pegebog for børn

D. 14. februar 2018

Denne pegebog af Tailmind er inddelt i syv kategorier: Dyr, køretøjer, musik, frugt, tøj, farver og hjem. I hver kategori indgår der flere fotografier som passer til den pågældende kategori. Når man trykker på fotografiet bliver der afspillet en lyd, f.eks. en gris der øffer eller et fly, og fotografiet bliver benævnt. Når man har bladret sig igennem alle fotografierne, kan man komme tilbage til menuen ved at trykke på det hus i øverste venstre hjørne.

I pegebogen indgår også et spil, hvor der er fire forskellige fotografier fra forskellige kategorier. Ét af billederne bliver benævnt, og hvis man vælger rigtigt kommer man videre til de næste fire billeder. Også her kan man altid komme tilbage til menuen ved at trykke i øverste venstre hjørne.

Appens pegebog er god til at hjælpe børns ordforråd godt på vej, og kan lægge op til gode samtaler mellem forældre og barn. Spillet er også godt til børnenes ordforråd, og kan også hjælpe barnets forståelse på vej.

Generelt viser appen gode billeder af ting som er relevante for børn i førskolealderen. Hvad der dog er mere problematisk, er nogle af kombinationerne af ord og fotografier. Eksempelvis benævnes båden som færge, og flyglet benævnes som klaver. Det kan give problematikker i forhold til ordforrådstilegnelsen.

Appen koster 25 kr., og kan være virkelig god til udvikling af barnets tidlige ordforråd, hvis man altså tager forbehold for udfordringerne.

Første objekter puslespil – for børn og småbørn

D. 6. april 2017

App BabyPuzzle

Denne app er modtaget som gave fra McPepper Games.

Appen er bygget op omkring 12 puslespilsplader, hvor man på hver plade skal placere fire brikker og efterfølgende poppe de svævende balloner, for at få sin velfortjente stjerne. Når man så har fået stjernerne på alle pladerne, får man også lov til at spille den sidste plade.

Appen er dejlig overskuelig, og har også nogle dejlig lyse farver, men desværre fremstår de enkelte brikker ikke til at være lavet i samme stil. Nogle er lidt grove, andre er blanke og de sidste er helt animerede. Derudover fanger opdelingen på de 12 plader også mit øje. Den første plade er baseret på former, og de to sidste er henholdsvis bogstaver og tal, som jo giver nogle fantastiske grupperinger. Resten er pladerne er desværre ikke helt så gennemførte. Eksempelvis er der én plade med en kartoffel, en gulerod og et løg, hvorefter de får selskab af et æg. Et mere gennemført brug af overkategorier havde løftet appen endnu højere i forbindelse med ordtilegnelse.

Appen er gratis, og kan købes i fuld udgave til 25kr.. Den er udviklet til de alleryngste – 0-5 år – hvilket jeg synes er super relevant og passende. Desværre kræver det faktisk en del præcision at placere puslespilsbrikkerne, hvilket gør det svært for de yngste at være med i legen. Appen hjælper selvfølgelig med at udvikle finmotorik, men det kræver faktisk en del til at starte med, at gennemføre spillet.

Puslespil til småbørn
Anmeldelse af puslespil

Peekaboo fra KidStatic

D. 7. april 2017

Peekaboo  er en fællesbetegnelse for fire spil KidStatic har lavet til de allermindste børn. Spillene er egentlig sat til at henvende sig til børn helt op til 5 års alderen, men jeg har prøvet spillet af på flere børn, og ingen af børnene over 3 år viste interesse. Men for de allermindste er det altså en stor succes.

Spillene er inddelt i emnerne dyr, biler, dyr i havet og ting i køkkenet. Alle spillene er dog bygget op efter samme mønster. I dyre-spillet, gemmer dyret sig bag ved en bunke sten, men vi kan høre den brøle. Når vi fjerner stenene kan vi så se at det er en bjørn, og det bliver også benævnt. Og sådan fortsætter det med ulve og mange andre. I bil-spillet gemmer bilerne sig bag ved afspæringer, og sådan fortsætter det hele vejen igennem. Det er rigtig godt med opdelingerne i emner, så man kan vælge det emne som barnet interesserer sig mest for.

Spillet er som udgangspunkt indstillet til engelsk, men man kan sagtens ændre det til dansk. På den måde bliver det til et rigtig godt ordtilegnelsesspil for de mindste. Og visuelt er spillene generelt også meget tiltalende. Personligt synes jeg måske at levendegørelsen af tingene i køkkenet er en tand for meget, men det er stadig godt lavet.

Appsene kan hentes gratis, og efterfølgende købes i fuld udgave til 22kr.

Spillene hedder:

 • App til små børn med dyr i skoven bondegården junglen safari på dansk – gratis børnespil eller børn…
 • Biler, lastbiler og arbejdsmaskiner til småbørn og børn: Den første billedbog med ord, billeder og lyde…
 • Børnespil med dyr i havet, søen, floden og vandet på dansk til små børn
 • Ting i køkkenet – Børnespil til at lære de første ord til babyer og småbørn

Fotoalbum

D. 11. april 2017

Anmeldelse af Fotoalbum

Appen Fotoalbum fra KidStatic er bygget op omkring fire eksisterende albums med emnerne køretøjer, instrumenter, dyr, og frugt og grøntsager. Som udgangspunkt har man mulighed for at prøve med fire billeder fra hver kategori, og man har så muligheden for ar købe appen, hvilket giver adgang til resten af billederne.

Billederne er alle sammen fotografier, hvilket gør kendelsen af ordene nem. Det er selvfølgelig også bygget op af, at billederne er godt taget, og at der er valgt gode motiver.

Det er også utrolig nemt at bruge appen. Når man vælger et album, skal man vælge mellem to forskellige visninger, og kan også ændre sproget. Sproget er automatisk sat til dansk.

Som noget ret unikt, har man i appen mulighed for at lave flere albums. Man kan eksempelvis lave et album med tal eller farver, hvis man gerne vil øve det med barnet, eller man kan lave et album med billeder fra en ferie eller festlighed, for eksempelvis at øve barnets fortællerevne. Mulighederne er selvfølgelig endeløse! Og man kan som udgangspunkt lave alle de album man vil, og man kan altid gå tilbage og redigere i de albums man har lavet. Det er i øvrigt også super nemt, og man blive hele tiden guidet igennem billeder, tekst og eventuelt også indtaling, hvilket børnene ofte synes er enormt underholdende.

Det er virkelig en app med mange muligheder!

App Fotoalbum
Fotoalbum med dine billeder

Billedbog for børn – Rør og lyt

D. 20. februar 2013

Denne app fungerer både som en billedbog og som et spil. Der er seks kategorier, heriblandt musikinstrumenter og bondegårdsdyr, med sammenlagt over 200 forskellige billeder, ord og lyde.

I hver kategori trykker man på en tegning – eksempelvis et får – og et billede af dyret kommer frem. Dyrets navn står skrevet nederst i billedet og det læses højt, hvorefter en tilhørende lyd spilles. Ved at klikke på billedet kommer man tilbage til menuen med tegninger. Der er tre billeder med tilhørende lyd til hver tegning.

I indstillingerne – som i øvrigt er børnesikret – kan man indstille hvorvidt billedets navn skal stå på fotografiet, om lyden skal afspilles osv. Det er også muligt at vælge imellem syv forskellige sprog, hvor dansk er standard.

Appen koster 25kr., men kan fås i en light-version så man har mulighed for at afprøve appen inden køb.

Appen er brugervenlig og de ellers livagtige tegninger suppleres godt af de veludvalgte fotografier. De mange forskellige indstillingsmuligheder lægger også op til store variationsmuligheder i brugen. Eksempelvis kan man slå højtlæsningen fra, så barnet selv skal benævne billedet.

Anmeldelser af apps med bogstaver og lyde

Anmeldelse af Talepiloten

Talepiloten er udviklet af Sprogeriet, og er efter min mening den sjoveste og flotteste måde at arbejde med fonologien (udtalen) hos børnene på!

Indledningsvist skal man oprette en profil, og købe et abonnement enten som standard eller som professionel. Som standard – til 29kr./måned – får man mulighed for at oprette en enkelt profil med mulighed for at købe flere børn. og flere sproglyde. Som professionel – til 119kr./måned – får man hele pakken med mulighed for at tilknytte 50 børn til alle sproglyde på alle niveauer. Så uanset kan det godt blive en lidt dyr affære.

Den er dog efter min mening alle pengene værd!

Ideen med talepiloten er, at man sammensætter sin figur med hoved, krop og ben efter eget valg, så han/hun er klar til sin rejse. Og her er det bare med at lade fantasien løbe frit, så man kan få skabt din helt egen feprinsesse, piratrobot eller noget helt andet. Desværre kan man ikke senere lave sin figur om, men man kan slette sin figur og prøve igen – desværre mister man jo så også alle sine stjerner i spillet.

Når figuren er færdig, skal han/hun rejse afsted med helikopteren. Desværre styrter den ret hurtigt ned over et øhav, og man skal så bruge resten af spillet på at skaffe sine syv helikopterdele tilbage fra øboerne på øer som Enhjørningeøen, Robotøen og Tivoliøen. For at få helikopterdelene tilbage fra de skønne og livlige figurer, som i øvrigt er klædt på med virkelig gode stemmer, skal man låse op, bane vej og meget mere ved brug og identifikation af lyde i vekslende udgaver og på forskellige niveauer.

Det er så gribende og medrivende, for figurerne giver én lyst til at prøve igen og igen med deres mange forskellige tilråb.

Indledningsvist har man valgt en lydgruppe som barnet skal øve sig på, og det kan efterhånden være ret svært at gennemføre alle trinene på øerne med alle stjerner i behold. Spillet giver dog masser af mulighed for at prøve andre baner, så man kan samle ny energi til at forsøge at få alle stjernerne med næste gang.

Med nogle af lydene kan man godt blive i tvivl om hvad der siges – særligt ved de længere ord – men det skal jo også gerne blive sværere og sværere igennem spillet. Det kan derfor også være en stor fordel at have en voksen med – både for underholdningen, men særligt også for at hjælpe med at lytte.

Alt i alt et meget gennemført, flot, underholdende og lærerigt spil for børn i alle aldre. Det er fantastisk til børn med lydlige udfordringer, men det kan glæde alle børn, da lydopmærksomhed er en stor del af alle børns sproglige udvikling. Talepiloten har min helt klare anbefaling.

Anmeldelse af Talepiloten
Talepiloten til udtaletræning

Udtaleappen

D. 24. januar 2018

Anmeldelse af Udtaleappen

Denne app er modtaget som gave fra Speak Apps ApS.

Udtaleappen er lavet af Speak Apps Aps, som består af to audiologopæder. Appen har et meget højt fagligt niveau i dens arbejde med fonologi og børn med udtalevanskeligheder.

Appen henvender sig til børn i alderen 3-7 år, hvilket også passer med barnets sproglige udviklingsniveau ved udtalevanskeligheder, samt hvornår der skal sættes ind ved udtalevanskeligheder ift. lovgivningen. Der er altså tale om en app som er gennemarbejdet både fagligt og praktisk.

Barnet i fokus indtager rollen som katten, som har udtalevanskeligheder. Hvilken udtalevanskelighed katten har, vælger I helt selv indenfor valgmulighederne

 • /k/ vs. /t/
 • /g/ vs. /d/
 • /l/ vs. /n/

samt hvilken erstatning der er tale om. Dette giver jo en helt fantastisk mulighed for individuel tilpasning af sprogstimuleringen til det enkelte barn. Det er klart at appen ikke rummer alle former for udtalevanskeligheder, men den tager fat i nogle af de statistisk set mest typiske processer, så den har gode chancer for at ramme mange børn!

Udtaleappen er baseret på en ret unik tegnestil, som i hvert fald får mig til at tænke på idylliske Sverige. Og det samme gælder faktisk de utrolig tiltalende stemmer som følger os hele vejen igennem. Det er også enormt hyggeligt at man selv skal finde vej rundt på gården.

Til gengæld går det hele lidt langsomt. Der er en relativ lang intro og unaturligt lange pauser i samtalerne – også selvom taletempoet for eksempelvis katten er ret hurtig. Det langsomme tempo holdes hele vejen igennem spillet både i instruktioner og mellem hvert spil. Fordelen er til gengæld at der skabes et roligt miljø, som også lægger op til at barnet finder den ro der skal til for at koncentrere sig om opgaverne.

Speak Apps Aps anbefaler at en voksen sidder med når barnet spiller, hvilket jeg kun kan være enig i! I den første opgave skal barnet lydskelne mellem de to valgte lyde, men for at få lov til at gå videre må barnet ikke have mere end to fejl i den første lydskelneopgave – som jo er en meget svær disciplin. Teoretisk set er det selvfølgelig en meget vigtig og basal evne, men i praksis er det nok svært at holde barnets motivation ret længe uden at opleve spillets videre gang. Det kan selvfølgelig klares ved lidt hjælp fra den voksne.

Udtaleappen har altså et højt fagligt niveau, er fint lavet i en unik stil og arbejder med et meget vigtigt audiologopædisk område. Det er fantastisk at have mulighed for at bruge nogle rigtige logopædiske værktøjer.

Udtaleappen til børn
Lær udtale med Udtaleappen

Træn dit øre

D. 3. maj 2017

App Træn dit øre

I Træn dit øre fra Gyldendal, kan børnene træne deres fonologiske opmærksomhed; altså deres lydlige opmærksomhed. Der er både nogle relativt lette opgaver, og så er der også en del sværere, som kræver at man virkelig lytter godt efter.

Der er i alt otte små spil, som alle træner den fonologiske/lydlige opmærksomhed på forskellige måder. De kan selvfølgelig udvælges afhængig af sværhedsgraden barnet kan, hvilket jo selvfølgelig kan øges efterhånden som barnet bliver bedre.

Den lydlige opmærksomhed er en stærk forudsætning for en god læse- og staveudvikling, og er også essentiel i den generelle sproglige udvikling. Det er en fantastisk app til både læsepædagoger, talepædagoger og dansklærere, da den arbejder med et uundværligt område, samt har et meget højt fagligt niveau, som passer perfekt til eleverne i 0. til 2. klasse.

Jeg har dog også brugt den meget sammen med førskolebørn, for at øge deres opmærksomhed på enkeltlydene. Da appen er utrolig nem at bruge, kan den sagtens bruges til den yngre gruppe børn; eventuelt suppleret op med lidt ekstra hjælp til at klare opgaverne.

For bare at nævne nogle af de opgaver spillet præsenterer, kan nævnes identificere forlyden, identificere hvor mange lyde der er i det pågældende ord, og identificere i hvilket ord en specifik lyd optræder.

Der er altså tale om otte spil som til sammen virkelig favner tilegnelsen af lydlig opmærksomhed. Instruktionerne til hver opgave kan høres ved at trykke på spørgsmålstegnet i øverste højre hjørne, og de er så præcis at mange børn vil kunne lave opgaverne uden voksenhjælp; selvom mange dog virkelig ville kunne få gavn af lidt voksenhjælp og -samtale over opgaverne. Det er i øvrigt nogle utrolig behagelige stemmer som er valgt til indtalerne.

Denne app har min største anbefaling! Det er en app vi i både talepædagogernes og læsepædagogernes verden har ventet længe på! Og så koster den endda kun 25kr. for hele pakken.

Øv lydlig opmærksomhed
Anmeldelse af app Træn dit øre

Bogstaver

D. 4. maj 2017

App Bogstaver

Gyldendal har lavet flere spil, hvoraf det ene er Bogstaver, som har til formål at lære børn mellem 0. og 2. klasse om bogstaverne i det danske alfabet. Appen er dejlig nem at bruge, så der kan være fuld opmærksomhed på selve spillet.

Spillet er inddelt i fem spil med hver sit formål.

 • “1 Lotteri”: Vælg bogstav baseret på bogstavnavn
 • “2 Lotteri”: Vælg bogstav baserer på bogstavlyd
 • “Store og små”: Match de store og små bogstaver
 • “Stort eller lille”: Placer de store og små bogstaver i de rigtige kopper
 • “Konsonant eller vokal”: Placer vokaler og konsonanter i de rigtige kopper

Spillet lægger altså op til den helt basale tilegnelse af bogstaver med alt hvad det tilhører. Fagligt værdsætter jeg især at der er brugt tid og plads til både bogstavernes navne og lyde, da begge dele er grundlæggende for den videre skrive- og læsetilegnelse.

Fordi spillet er så nemt at bruge, og fordi formålet i spillet er den allertidligste bogstavtilegnelse, kan spillet faktisk også bruges til de ældste førskolebørn – hvis altså interessen, motivationen og lysten er til det.

Der er faktisk kun et enkelt minus ved appen. I de to sidste spil, hvor man skal placere bogstaverne i kopperne, læser appen ikke ordet højt når man trykker på koppen. Det kræver at der er én med som kan læse, med mindre barnet skal gætte sig vej. Dette er muligvis en fejl som snart rettes i fremtidige opdateringer, for andre Gyldendal-udgivelser har nemlig denne funktion.

Det er altså alt i alt den helt perfekte app til bogstavtilegnelse på forskellige måder, som kan være med til at give den dybeste forståelse for bogstaverne. Og som en lille bonus, så kan man endda prøve et af spillene, inden man eventuelt køber hele pakken til 25kr.

Anmeldelse af appen Bogstaver
Identificer bogstaver

Anmeldelser af apps til tal og farver

Lær farverne

D. 31. marts 2017

App Lær farverne

Lær Farverne er lavet af Miniklub – skal nu hentes som en del Minklub Skole – og indeholder ni forskellige tegninger som kan farvelægges med ti forskellige farver. Man bestemmer selv om farverne selv skal fylde ud inden for stregerne, eller om man selv vil farvelæge.

Når man vælger en farve, fortæller appen navnet på den farve man har valgt, hvilket giver barnet en tilegnelsesmulighed; selv uden voksne. Jeg vil dog anbefale at barnet leger med appen sammen med en voksen, så man sikrer at barnet får det optimale ud af appen. Samtale med en voksen kan oven i købet også lægge op til samtale om hvad tegningerne forestiller.

Appen er gratis, og kan skabe produktive rammer for tilegnelse af farverne.

Anmeldelse af lær farverne
Lær farverne farvelagt

Talgrisen

D. 11. april 2017

Anmeldelse af Talgrisen

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

Talgrisen er en app udviklet til at øve børnenes evne til at tælle, som er visualiseret i form af penge. Det gør det utrolig konkret for børnene at arbejde med, og dermed også lettere at forstå. Derudover er appen udviklet til børn i indskolingen, og er yderligere inddelt i tre niveauer, så alle børnene kan spille på netop deres niveau.

Appen har to spil, hvor det første spil er pungen. Baghistorien bag pungen er, at mor har travlt, så derfor skal du selv tage dine lommepenge. Det er faktisk en ret kreativ historie, men den bliver ikke forklaret når man går ind i spillet. Baghistorien står i informationen, og kan også høres når man trykker på ? inde i spillet.

Det andet spil i appen er sparegrisen, som skal slås i stykker, hvorefter man tæller op hvor mange penge der var i.

Afhængig af hvilket niveau man har valgt – let, mellem eller svær – skal man tælle enere, tiere og hundrede.

Beskrivelsen i appens information er virkelig god, men den bliver ikke verbaliseret imens man spiller, hvilket kan forringe brugeroplevelsen hvis børnene spiller selv. Spiller børnene sammen med en voksen – hvilket altid anbefales især første gang – kan de dog forklare hvordan man gør; hvis de altså har læst beskrivelsen.

Visuelt er tegninger og layout meget lig stilen i resten af Tim og Trine-serien, så det er dejlig velkendt og en ret spændende streg. Til gengæld er jeg ikke den største fan af indtaler, som ikke virker specielt naturligt. Men den er tiltag gengæld fuld forståelig, og spillet fungerer.

Talgrisen koster 29kr., og er en rigtig fint app til at øve at tælle, men afhængig hvor langt barnet er på egen hånd, vil jeg helt sikkert anbefale at en voksen lige hjælper barnet i gang.

Anbefaling af Talgrisen
Visualiser at tælle med Talgrisen

Pirate Fun 123

D. 30. marts 2017

App Pirate Fun

Pirate Fun 123 er et hyggeligt lille tal-spil til børn som har fået smag for tal og at tælle.

Man skal ikke lade sig narre af titlen, for med et hav af sprogmuligheder er Pirat Sjov 123 oplagt til førskolebørnene som gerne vil tælle til ti, men også til de lidt ældre børn som måske gerne vil øve både de tyske og engelske tal. Sværhedsgraden er dog mere passende til de yngste.

Spillet er baseret på den klassiske aktivitet, hvor man trækker en streg mellem tallene 1-2-3-osv., hvorefter et skib, en mast eller en blæksprutte kommer frem. Igennem de forskellige baner udvikler historien sig, og man kan sammen med barnet fortælle piratens fantastiske fortælling.

Foruden sproget er der tre indstillingsmuligheder, hvoraf den første er hints, hvor man altså kan vælge om barnet skal have hjælp til at finde det næste tal i rækken, eller om de skal have lov til at prøve sig frem. Man kan også slå musikken til og fra, samt starte spillet forfra hvis man nu eksempelvis allerede har gennemført det eller der er flere børn som spiller.

De to første baner er gratis, hvorefter man kan købe den resterende del af spillet til 25kr.

Sjov med pirater i app
Anmeldelse af Pirate Fun 123

Anmeldelser af apps med bøger

Disney Storybook

D. 8. oktober 2015

Disney har udgivet flere spændende apps med historier over deres populære film; eksempelvis “Modig”, “Toy Story” og mange flere. Én af de nyeste er Frost, hvor man følger den spændende historie om søstrene Anna og Elsa i det fjerne og snart sneklædte kongerige. I løbet af historien er der små aktiviteter som man kan løse inden man læser videre, og flere steder er et lille klip fra filmen også implementeret. Efter at have vist kortfilmen “Frozen Fever” i biograferne i forbindelse med spillefilmen Askepot, er den historie også kommet med i appen; dog uden aktiviteter.

Desværre er disse historier på originalsproget engelsk, hvilket kan gøre dem mindre attraktive for de danske børn herhjemme. Til gengæld kan man slå fortælleren fra, og i stedet selv fortælle historien til sit barn. Det gør det gerne ekstra vigtigt at man læser historien igennem inden, for ellers kan oversættelserne godt blive lidt langtrukne. Derudover kan man også få barnet selv til at fortælle historien, hvis de efterhånden kender den godt fra højtlæsning og efter at have set filmen flere gange; og her kan der jo altid hjælpes med spørgsmål og hints i de flotte billeder.

Appsene koster gerne omkring 30kr., og kan være virkelig god til at udvikle den narrative evne hos barnet.

Read Along

D. 27. januar 2014

I denne gratis app kan man høre og selv læse med på tre klassiske eventyr af H.C. Andersen: “Fyrtøjet”, “Den grimme ælling” og “Den lille havfrue”.

De tre eventyr bliver læst højt, og følges af farverige billeder. Man kan hele tiden følge med i teksten, og får dermed både hørt og set ordene for sig. Man kan også slå oplæsningen fra, og dermed selv læse eventyret højt.

Denne app er god til for det første at få hørt tre gode og klassiske eventyr, men også for skolebørn til at få hørt historien samtidig med at de selv følger med i teksten. Efterhånden som læseevnerne vokser, kan de selv læse teksten; måske endda læse den højt for mindre søskende.

I indstillingerne kan man vælge sprog for appen, så det vil sige at den også kan bruges til at øve sig på blandt andet engelsk og tysk.

Pixi Børnebøger

D. 4. maj 2017

App Pixi Børnebøger

Pixi fra Lindhart og Ringhof er en app med flere bogsamlinger i; blandt andet “Klassiske historier”, “Rasmus Klump”, “spøgelseshistorier”, samt “Kaj og Andrea”. Alle samlinger er præsenteret i form af huse, hvorimellem der selvfølgelig også er små skilte, som man kan finde vej mellem de mange muligheder.

For at øge brugervenligheden, ville det have været en fordel hvis hver enkelt hus havde haft en titel, så man ikke var tvivl om hvilke historier der gemmer sig i det enkelte hus. Det skal så retfærdigvis siges at nogle af husene er ret nemme at gennemskue – eksempelvis spøgelseshuset – men ved andre bliver det rent gætværk, og så kan der være meget frem og tilbage.

I samlingen af “Klassiske historier” er der et gratis eksemplar, men ellers kan alle bøgerne købes til individuelle priser eller som samlede pakker med mængderabat. Udvalget af historierne er ganske bredt, og dækker faktisk rigtig mange behov og ønsker. Og ved at man kan vælge kun at købe ganske få ad gangen, så behøver man ikke købe en helt masse man faktisk ikke er interesseret i. Det store udvalg og individualitet gør også det visuelle meget blandet, da den originale bogs udseende med billeder og tekst, er fuldstændigt bevaret.

Man kan vælge enten at få historierne læst højt, hvor børnene i stedet følger med i både billede og tekst. Hvis børnene allerede kan læse lidt, kan de selv læse højt. Her kan der også være en stor fordel at have en voksen ved sin side, som kan hjælpe med eventuelle svære ord eller vendinger. Der er altså tale om en super praktisk app, som gør det muligt at have rigtig mange bøger samlet ét sted.

Anmeldelse af app Pixi Børnebøger
Spøgelseshistorier

Godnathistorier

D. 25. marts 2017

App Godnathistorier for børn

I AppStore kan man downloade appen Godnathistorier, som indeholder gode gamle historier som “En ulv i fåreklæder”, “Den standhaftige tinsoldat”, “Frøprinsen” og mange flere.

Man bladrer sig igennem historierne som i en almindelig bog fyldt med farverige billeder, og man vælger også selv om man vil læse højt eller om appen skal læse højt for én.

Appen er gratis, og indeholder allerede “Drengen der råbte ulv”. De resterende 29 historier kan købes for 8kr. pr. stk.

Anmeldelse af Godnathistorier til barnlige sjæle
Kendte godnathistorier

Mikro Dingo og Lydret Dingo

D. 4. maj 2017

Mikro Dingo og Lydret Dingo er to apps fra Gyldendal fyldt med letlæselige bøger, hvoraf den første er gratis, og resten kan købes enten enkeltvis eller samlet med en mængderabat. Ideen er at skave bøger som er bygget op omkring så mange lydrette ord som muligt, uden at miste betydningen af sætningerne.

Bøgerne er primært baseret på lydrette ord, hvilket vil sige at der er en lige forbindelse med bogstaverne og deres individuelle standardlyde. Dette gør sig blandt andet gældende i ordet hus, hvor h, u og s udtales uden afvigelser, hvorimod u i mund udtales som et å, og dermed ikke lydret.

Kombineret med bøgernes lave LIX-tal er bøgerne super lette at gå til, men for de lidt ældre børn kan teksterne hurtigt blive ensformige.  Bøgerne er visuelt dog alt andet end kedelige, med en ret unik og farverig tegnestil.

I bøgerne har man mulighed for både selv at læse og få læst historien højt, så de kan bruges både til almindelig højtlæsning, samt at skolebarnet kan øve sig i den spændende læsekunst.

Anmeldelser af apps til læsning og stavning

Læseappen

D. 24. januar 2018

Anmeldelse af Læseappen

Denne app er modtaget som gave fra Speak App Aps.

Læseappen er lavet af to logopæder, som her giver os en app til supplement i læseundervisningen. Appen er designet således at den både kan hjælpe børn i starten af læseudviklingen, samt børn som er nået en del længere.

Appen arbejder med følgende discipliner indenfor læsningen:

 • Visuel skelneevne
 • Bogstaverne og deres lyde
 • Forlydsøvelser
 • Rimskelnen både med ord og vrøvleord
 • Fonologisk subtraktion/orddeling
 • Lydsyntese og den første fonologiske skrivning/alfabetiske skrivning

Indholdet følger den teoretiske udvikling indenfor læsning, og starter – lidt atypisk – faktisk helt nede ved den visuelle skelneevne. Det er et ret interessant valg, hvor vi faktisk skal helt ind i den anden opgave før bogstaverne kommer med på banen.

Rent visuelt bevares den idylliske stemning som vi allerede kender fra Udtaleappen af samme udviklere. Stemningen i tegningerne og hvordan man som spiller selv skal finde rundt på gården er stadig både hyggelig og inddragende.

Stemmerne til de forskellige figurer er ændret siden Udtaleappen, men tempoet er stadig langsomt. Der er altså stadig en lang introduktion, unaturligt lange pauser i alle interaktionerne, og også en del langsomme introduktioner til hvert enkelt spil. Dette langsomme tempo kan være med til at få børnene ned i roligt tempo, hvor de kan bruge al den tid der skal bruges til at klare opgaverne.

For at klare opgaverne er det – ligesom i Udtaleappen – påkrævet at barnet har meget få fejl. Dette følger selvfølgelig teorien, da mange af opgaverne kræver at opgaven forinden mestres. I praksis kan det dog være svært at bevare børnenes interesse og motivation, hvis hver enkelt disciplin skal mestres. Dette kan dog afhjælpes ved at voksen sidder med i spillet og hjælper lidt til. Ved at en voksen sidder med, kan man også få meget ud af appen, da der er mulighed for individualisering.

En funktion som i skrivende stund er på vej til appen, er muligheden for at låse alle baner op, hvilket jo giver en fleksibilitet i spillet, som kan gavne mange børn.

Læseappen er en app med et meget højt fagligt niveau sat op i et idyllisk og unikt univers. Man har i appen også mulighed for at skifte mellem brugere, hvilket giver store muligheder. For både private og professionelle kan man altså med samme app lade hvert barn følge sit eget tempo.

Læseappen - Til børn
Lær at læse med Læseappen

Ordjagt

D. 30. marts 2017

App Ordjagt

Ordjagt er et udfordrende spil hvor man skal stave så mange ord som muligt ud af de 16 bogstaver der er til rådighed. Man kan kun bruge hvert bogstav én gang, så når man ikke kan stave flere ord, får man 16 nye bogstaver. Hvert spil løbet over 90 sekunder, så man skal tænke hurtigt.

Nogle børn vil i sådanne spil trykke vilkårligt på tasterne, så for at sikre en læring, kan det være nødvendigt at sidde med barnet og snakke om de ord de staver til.

Appen koster 8kr., og kan være en lidt alternativ måde at øve sine allerede udmærkede staveevner.

Ordjagt for skolebørn
Anmeldelser af Ordjagt

Læs ord

D. 3. maj 2017

Appen Læs ord

I appen Læs ord fra Gyldendal skal man selv læse sig vej igennem forskellige ord, og derigennem udføre forskellige opgaver. Eksempelvis skal man identificere hvilket bogstav der mangler, dele lange sammensatte ord op i rigtige ord, identificere billeder og vælge det rigtige sagte ord.

Appen er til de børn som allerede har tilegnet sig visse læsekompetencer, da de her får øvet deres afkodningsfærdigheder. Spillene er også niveauinddelt, så man kan udvælge de opgaver som passer bedst til den enkelte elevs niveau. Efterhånden kan sværhedsgraderne selvfølgelig øges.

Læs ord er en rigtig fin app elever i 0.-2. klasse, og lægger op til stor individualitet med grundige instruktionsmuligheder ved at trykke på spørgsmålstegnet i hvert spil. Jeg kunne dog godt have brugt en mulighed for at trykke på billederne for at høre hvad de forestiller. Mange af billederne giver sig selv, men der er altså også billeder som øger opgavens sværhedsgrad unødvendigt, da der skal bruges energi på at gætte hvad billedet forestiller. Det skal dog siges, at det tvinger eleverne til selv at sige ordene højt, og lytte til deres egen udtale, hvilket helt sikkert også har sine fordele.

Appen koster 25kr. i sin fulde størrelse, men man kan forinden prøve et enkelt spil af.

Anmeldelse af Læs ord
Læs ord i forskellige spil

Læs og forstå

D. 3. maj 2017

Appen Læs og forstå

Denne app fra Gyldendal er en god blanding af de to elementer læsning er bygget op af: Afkodning og forståelse. De er fordelt på fire spil, hvor man skal identificere sande og falske ytringer, sætte sætninger i rigtig rækkefølge, finde det rigtige svar og bygge sætninger op.

Flere af spillene involverer et lille tekststykke man skal læse, og i andre spil kan sætningerne læses højt, hvilket altså er med til at differentiere i sværhedsgrader.

I hvert spil kan man trykke på spørgsmålstegnet oppe i højre hjørne, og få en ret god og præcis instruktion til hvad spillet går ud på. Eleverne i 0. til 2. klasse kan altså godt selv spille spillenene, men der kan være store fordele i at have en voksen med, for at sikre at eleverne får det meste ud af opgaverne.

Man kan prøve et enkelt spil af, inden man eventuelt køber hele spillet til 25kr.

Anmeldelse af Læs og forstå
Sæt sætningerne i den rigtige rækkefølge

Tim og Trine, Tim og Trine i dårligt humør, og Tim og Trine på tur

D. 11. april 2017

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

Madam Bachs Forlag har lavet i alt fire apps med Tim og Trine, hvoraf de tre af dem er bygget op på samme måde, men med forskellige udgangspunkter. Det første spil hedder Tim og Trine, og de to næste spil har tilføjet henholdsvis …på tur og …i dårligt humør. Ideen her har fra forlagets side været at skabe scenarier som børnene kan sætte sig ind i.

Spillet er udviklet til de yngste skolebørn i alderen 6 til 11 år, og er inddel i tre sværhedsgrader efter lixtal. Jo lavere lixtal, jo nemmere er læseniveauet.

Når man har valgt sit niveau, bliver man præsenteret for et billede, hvorefter man skal tage stilling til om hver af de otte sætninger passer til. Bagefter får man vist en liste med sine svar – rigtige som forkerte – hvor man så også har mulighed for at prøve sine forkerte sætninger af igen. Personligt synes jeg godt at det kan være svært at genkende hvilke af børnene der er drenge, og hvilke der er piger, da tegnestilen ikke gør det særlig nemt – i hvert fald ikke for mig og de børn jeg har prøvet appen sammen med.

Så får man billedet at se igen, og man kan herefter skrive sine egne sætninger til hvad der sker på billedet. I den proces får man hjælp af en ordbog, som også kan læse de foreslåede ord op.

Når man er nået alle 12 billeder igennem, kan man gemme sin bog som man nu har skrevet, og oven i købet sende den – eksempelvis til ens lærer. Hvor meget hjælp man får igennem spillet kan man også tilpasse, da henholdsvis læse- og stavehjælp kan slås til og fra. Og man kan til enhver tid starte spillet forfra og fortælle nye historier ud fra billederne.

Appen koster 25kr., og hvis det bliver vel udnyttet, har appen altså nogle helt fantastiske muligheder for de yngste elever.

Lydrette ord – lær at læse og stave

D. 11. maj 2017

Lær at læse og stave med Lydrette ord

Lydrette ord er en app jeg har lavet i samarbejde med KidStatic med støtte fra STIL. Appen fokuserer på den allerførste del af læse/stavetilegnelsen, nemlig lydrette ord, hvilket gøres igennem fem små spil

 • Lær bogstavernes navn og tilhørende lyd
 • Lyt efter begyndelsesbogstavet i lydrette ord
 • Stav til lydrette ord med hjælp fra udvalgte bogstaver
 • Læs lydrette ord ved at sætte bogstavernes lyde sammen
 • Stav til udvalgte lydrette ord

Sværhedsgraden er langsomt stigende, så den følger udviklingen hos barnet igennem tilegnelsen. Der er igennem appen hele tiden fokus på kombinationen mellem bogstav og lyd, som er så vigtig i den første udvikling; hvilket også gør appen særligt egnet til ordblinde børn, da det netop er her de har vanskeligheder.

Det helt særlige er spil nummer fire, hvor barnet skal læse lydrette ord ved at kombinere bogstavernes lyde. Dette gøres ved at trække en markør igennem ordet, imens maskotten siger lydene i ordet højt. Ideen med at lydene skal glide over i hinanden er virkelig god, og jeg vil klart anbefale det didaktiske værktøj – at der i læsningen er fokus på at lydene skal glide over i hinanden – da jeg i mange tilfælde ser at børnene kan lydene enkeltvis, men har svært ved at se et sammenhængende ord når lydene siges hver for sig. Desværre har det teknisk været svært at få den helt samme effekt i spillet, men den hjælper virkelig godt på vej for barnet til at høre det sammenhængende ord.

Lydrette ord er anbefalet til børn i 0. til 2. klasse, hvor den særligt er god til børn i starten af deres tilegnelse i 0. og 1. klasse, da appen hele tiden lægger op til at lytte efter lydene i bogstaverne. Derudover er den særligt god til ordblinde børn eller børn med læse/stavevanskeligheder i 1. og 2. klasse, netop da der er fokus på at knytte lyd til bogstav samt mange gentagelser.

Lydrette ord - Lær at læse og stave
Læs ord ved at knytte bogstavernes lyde sammen

Rikke Rotte, Henning Hare og Karlo Kat fra Madam Bachs Forlag

D. 11. april 2017

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

Her har vi en serie på tre spil fra Madam Bachs Forlag til hver 25kr., som alle tre er bygget op på samme måde, men ud fra forskellige historier om henholdsvis Rikke Rotte, Henning Hamster og Karlo Kat.

Appsene er inddelt i tre små individuelle spil: Læs bog, læs ord, og lav sætninger.

I det første spil læser man sig igennem en 12 sider lang bog om et af de tre dyr. Man kan selv bogen, eller man kan trykke på de enkelte ord for at læse dem højt. Det er en fantastisk mulighed, som gør en kombination mellem selv at læse og få hjælp til det et virkelig effektivt værktøj.

I det andet spil skal man placere de enkelte ord på de respektive ting på billederne fra bogen. Man kan igen selv læse ordet eller få det læst højt ved at trykke på det. I det sidste spil står ordene spredt på billederne, hvorefter man skal samle dem i en sætning.

Alle tre spil tager udgangspunkt i historien fra bogen, men i de to sidste spil er det ikke nødvendigvis de samme ord og sætninger man skal arbejde med, hvilket før appen både udfordrende og spændende hele vejen igennem.

ReadingKidz

D. 8. juli 2017

Appen ReadingKidz

I sommeren 2017 genudgav Learning by Play deres læseapp ReadingKidz. Mange af elementerne er bevaret, imens der selvfølgelig også er kommet nye elementer til som forbedrer den samlede app.

I appen kan man tilknytte forskellige profiler, så vi kan følge det enkelte barns udvikling. Med appen følger der mulighed for tre profiler, hvorefter flere kan tilkøbes.

Herefter vælges barnets niveau, hvor det for mange vil være oplagt at starte på det laveste niveau, og derefter bevæge sig opad. Niveauerne starter med læsekort, hvorefter man skal matche spil og læsekort, så stavning og match, og til sidst skal man stave uden hjælpemidler. Det er altså masser af plads til udfordringer for barnet som er i gang med den tidlige læse- og staveudvikling.

I alle fire sværhedsgrader kan man vælge imellem de mange emner – såsom dyr, kroppen, køkken og legepladsen – som alle er valgt ud fra børnenes begrebsverden. På den måde holdes spillet interessant, konkret og relevant for børnene, så deres opmærksomhed kan holdes længere.

Hvis man i et spil laver en fejl, bliver denne fejl efterfølgende gennemgået igen, bare på niveauet under. Det vil sige at hvis man eksempelvis på niveau fire stavede forkert, bliver det pågældende ord vist igen som var det på niveau tre. Det er en virkelig god detalje, for man får her mulighed for at øve sig igen på ord som måske var ekstra svært for barnet.

Som en helt ny og ekstra funktion kan man efter hver gennemført emneboks fodre sine kæledyr, hvor vi starter med en sød panda. Jo mere barnet øver sig, jo flere dyr får barnet. Og hvis barnet ikke husker at øve sig tit, så forsvinder dyrene. Det er en meget interessant godbid barnet får ud af appen – foruden forbedrede læse- og staveevner – og den kan være meget tillokkende for at huske at øve sig lidt hver dag.

Hele vejen igennem appen ledsages vi af det lille animerede grønne ansigt med den pudsige stemme, som kort og konkret fortæller os hvad vi skal i hvert spil. Generelt er spillet både flot og elegant med klare og børnevenlige farver, som suppleres af de flotte og letgenkendelige billeder.

ReadingKidz er en app til børn i den tidligere læse/staveudvikling, hvilket både animationer og opsætning bakker op om. Appen er grundig inden for sit valgte område, og har min klare anbefaling til børn som er i gang med at lære at læse og stave.

Anmeldelse af ReadingKidz
Lær at læse og stave med ReadingKidz

Lær at læse og stave med Tim og Trine

D. 11. april 2017

App Lær at læse med Tim og Trine

Denne app er modtaget som gave fra Madam Bachs Forlag.

I appen Lær at læse med Tim og Trine til 29kr. har man mulighed for at spille tre spil: Læs, stav og skriv, skriv, og stav. Alle tre spil tager udgangspunkt i en billedserie på tolv billeder, som altså er baggrund for både læsning og stavning.

I det første spil – læs, stav og skriv – skal vælge om de forskellige sætninger passer til det viste billede. Efterfølgende kan så se sætningerne, og rette dem som eventuelt var forkerte. Næste skridt i det første spil er så stavningen, hvor man kan vælge et ord fra billedet, som man så skal stave sig vej igennem. Bagefter komme tredje og sidste skridt – nemlig skrivningen – hvor man kan skrive sine egne sætninger, ord eller hele historie til billedet.

Så er første billede gennemført, og man kan nu bevæge sig videre til næste billede.

Hvis det nu er stavningen eller skrivningen man virkelig gerne vil øve sig på, så kan man tage et af de to andre spil i appen.

Appen er baseret på lix 4, som er et forholdsvist let niveau, men da appen også er udviklet til de yngre skolebørn – 6-10 år – passer det jo helt perfekt.

Billederne er ret sjove, og bestemt ikke kedelige. Den særlige og karakteristiske tegnestil til Tim og Trine-serien er meget genkendelig, og ganske underholdende for mange børn.

Anmeldelse af Lær at læse med Tim og Trine
Flere små spil med læsning

120 ord

D. 4. maj 2017

App 120 ord

Denne app fra Wizkids har fokus på 120 hyppige danske ord, som er udvalgt af Dansklærerforeningen. Ordene som bruges i appen, er eksempelvis “også”, “se”, “siger”, “til” og “alle”. Det er ord som vi selvsagt benytte ofte, men desværre også er ord som kan være enormt svære at stave til, da de sjældent følger de lydrette regler. Eksempelvis giver der jo ingen lydlig mening at ordet “det” slutter med bogstavet “t”.

Appen er primært inddelt i tre slags opgaver, hvor man i den første opgave  først ser ordet blive stavet og efterfølgende selv har muligheden for at stave det efter en skitse. I den anden opgave blive ordet først præsenteret, hvorefter man selv skal sætte bogstaverne i den rigtige rækkefølge. Til sidst skal man finde det oplæste ord blandt flere ord. Som en ekstra mulighed kan man udvælge 10 ud af de i alt 120 ord som barnet herefter skal gennemarbejde enkeltvis med alle tre opgaveformer.

Appen er udformet i en klassisk skolestil med en træramme og en tavlebaggrund. Den er meget tiltalende, og en tydelig indtalt instruktion, så man altid ved hvad man skal.

Det er en fantastisk app til at øve, træne og repetere de 120 mest brugte ord! Og den har så gode indtaler, at barnet oven i købet selv kan sidde og arbejde i sit helt eget tempo. Jeg ville nødig undvære den i min egen praksis.

Anmeldelse af app 120 ord
Øv dig på 120 af de hyppigste danske ord

Anmeldelser af apps med flere små spil

Rasmus Klump

D. 28. januar 2016

Rasmus Klump er inddelt i 11 små spil med hver sine muligheder og formål.

Det første er et fjernsyn indeholdende små film med Rasmus Klump og hans venner på forskellige eventyr. Herefter følger en bog som indeholder små puslespil, hvor man skal placere figurer og ting på deres rette pladser, imens Rasmus Klump fortæller os hvad vi flytter på.

I de næste to lege kan man enten danse med Rasmus Klump eller læse om hans mange eventyr. Ved sidstnævnte bestemmer man selv om man selv vil læse historien, eller om den skal læses højt.

I jukeboksen kan man høre og synge med på alle Rasmus Klumps sange, og på skiltet kan man lede efter forskellige figurer fra de kendte historier. Disse myldretegninger kan godt være lidt svære at overskue, for der mange figurer, og billedet stort, så det kan være lidt af en udfordring at finde dem alle. Men så er det jo godt at man altid kan bede om hjælp.

Man kan også lægge puslespil med rigtigt udseende brikker, spille vendespil med Pelle eller eksempelvis en voksen, og så kan man selvfølgelig også pynte pandekager. Til sidst kan man også farvelægge Rasmus Klump-tegninger og sætte et hav af klistermærker på her og der.

Alle spillene, med undtagelse af dansene som alle skal købes, har en gratis prøve, hvorefter man kan købe sig adgang til flere til forskellige priser.

For at barnet får det maksimale sproglige ud af disse mange spil, kan det være en stor fordel at man sidder sammen med barnet og sætter ord på alt det i laver, og også gerne får barnet til at sætte ord på og stille spørgsmål til nye elementer!

Sjov i cirkus

D. 30. marts 2017

App Sjov i cirkus

Denne app indeholder fire små spil, som alle kan bruges lærerigt i forhold til udvikling af dit barns sprog.

Der indgår to puslespil; et stort og et lille puslespil.
I det lille puslespil skal man eksempelvis ved hjælp af enkelte dele som den højre pote, halen, hovedet osv. samle en bjørn der kører på cykel. Her får man altså rig mulighed for at snakke med barnet om elementerne på den ting man samler, samt at barnet får øvet finmotorik for at samle puslespillet.
I det store puslespil, skal man sætte figurerne i de rigtige felter. Her kan man især snakke om hvad hver figur er og få sat deres funktion i cirkus på.

Man kan også samle et klovne-ansigt, hvor man kan tilpasse hatten, øjne, hår, mund m.m. Hver enkelte ting har mange farver og former, som igen giver rig mulig for en god snak mellem barnet og forældrene.

Til sidst kan man sammensætte sin egen manege, hvor man kan indsætte klovne, kanoner, jonglører og meget mere i sjove sammensætninger. Her kan man med barnet øve forholdsord ved at give instruktioner til barnet: “Sæt kanonen ved siden af kanonkongen”, “Sæt aben bag ved klovnen” og “Sæt løven foran tigeren” osv.

Appen kan hentes gratis, så man har mulighed for at prøve alle spillene. Der er dog nogle begrænsninger på, som kan fjernes ved at købe appen for 25kr. Til gengæld har man mulighed for at prøve appen inden og se om det er noget dit barn kunne være interesseret i.

Anmeldelse Sjov i cirkus
Sjov i cirkus med dyr i manegen

Puslespil fra KidStatic

D. 7. april 2017

Puslespil kan være godt for børns generelle udvikling; både i form af fornemmelse af former i forhold til hinanden og finmotorik. KidStatic har udviklet fem puslespil indenfor emnerne: Bondegårdsdyr, frugt og grønt, vilde dyr, prinsesser, og til sidst arbejdsmaskiner og køretøjer.

Som udgangspunkt indeholder puslespil ikke nødvendigvis sprog, men det kræver ikke meget indsats for at snakke med barnet med om brikken skal være oppe, nede, midten eller ude i siden. Man kan også snakke om de brikker man sætter på plads, hvad de forestiller, og hvad der ellers er af uddybende samtalemuligheder for billedet.

Alle fem puslespil er lavet til børn i alderen 0-5 år. Alle puslespillene har to udgaver: Individuelle brikker som skal sættes ind i billedet, ligesom mange træpuslespil, og én stor figur som skal samles af mindre dele. Sidstnævnte er typisk den sværeste, da det kræver mere overblik. KidStatic har dog lavet det geniale træk, at barnet ikke behøver at sætte brækken præcist af, men behøver kun at glide hen over brikkens rette plads, hvorefter den automatisk sættes ind.

Visuelt er spillet også rigtig flot, og er meget tiltalende for børnene. Appsene kan hentes gratis, og efterfølgende købes i fuld udgave til 16kr.

Spillene hedder:

 • Puslespil for små børn med dyr på bondegården – Gratis børnespil 1 til 3 år
 • Puslespil for børn med frugt og grønt – Gratis og sjov app til småbørn og babyer
 • Vilde dyr i skoven, junglen og savannen – Gratis puslespil for børn
 • Spil for piger med prinsesser – Gratis prinsesse puslespil til pige børn og småbørn
 • Arbejdsmaskiner og køretøjer til drenge – Gratis puslespil med gravemaskiner og store maskiner

Anmeldelser af blandede apps

Trunky Fishing

D. 31. marts 2017

App Trunky Fishing

Trunky Fishing Game til 22kr. er baseret på det gode gamle spil hvor man skal fange fiskene med åben mund med fiskestangen. I appen agerer man selv fiskestangen, hvor man skal fange fiskene i fem forskellige spil.

Det første spil er helt klassisk, hvor det gælder om at fange så mange fisk som muligt.
I de næste tre spil skal man til gengæld høre godt efter, og enten fange fiskene i de rigtige farver, med de rigtige tal eller med de rigtige bogstaver.
Det sidste spil kombinerer både farver, bogstaver og tal.

Spillet øver selvfølgelig både farver, tal og bogstaver, men også finmotorik og tålmodighed, da fisken som skal fanges ikke altid er lige hurtig til at åbne munden.

En sød lille elefant sidder hele tiden ved sidekanten og hepper med, og selvom titlen på spillet er engelsk, foregår hele spillet på dansk. Til sidst har spillet også den lille finurlighed at man både kan spille selv og sammen med én, hvilket kan skabe en lille konkurrence med dig og barnet, eller to børn.

Anmeldelse af runky fishing
Fang fiskene i appen trunky fishing

Mit hus

D. 30. marts 2017

App Mit Hus

Appen indeholder et hus med i alt ni værelser som alle kan dekoreres med døre, vinduer, gulvtæpper, møbler, planter, udstyr, pynt,  mennesker i forskelligt tøj, alder og køn, og meget mere.

Denne app er god til særligt to ting når dit barns sprog er i udvikling:

 1. Oplagt mulighed for at udvide dit barns ordforråd og få snakket om alle de mange hverdagselementer som indgår i spillet.
 2. Øve forholdsord, hvis man giver barnet instruktioner i hvordan elementerne kan indsættes: “Sæt sengen under vinduet”, “Sæt tasken oven på tæppet”, “Sæt stolen foran bordet” osv.

Appen kan hentes gratis til både iPhone og iPad, hvor man har mulighed for at prøve appen og se de mange ting som indgår. For at gøre alle elementerne tilgængelige, kan man købe hele appen for 25kr.

Mit hus med ni værelser
Anmeldelse af Mit Hus

FarmPuzzle

D. 6. april 2017

App Farm Puzzle

Denne app indeholder fem forskellige puslespil som kan spilles med 12, 24 eller 35 brikker. Billederne tager udgangspunkt i bondegårdslivet, og består af glade og klare farver.

Når man lægger puslespillet kan man trykke på en lille and i nederste venstre hjørne for at tilføje brikkernes omrids, billedets omrids eller fjerne det hele igen; på den måde kan man yderligere tilpasse sværhedsgraden.

Puslespil er godt til at øve barnets evne til problemløsning og man kan også øve forholdsord når man snakker om hvor brikkerne placeres i forhold til hinanden. Det er alt sammen med til at hjælpe barnets sproglige udvikling på vej.

Spillet kan hentes gratis til iPad og iPhone, hvor man kan prøve ét af puslespillene i alle tre sværhedsgrader. For at låse de resterende fire puslespil op, kan man købe appen for 19kr.

Anmeldelse af Farm Puzzle
Anmeldelse af app-puslespil

BabyAnimals

D. 6. april 2017

App BabyAnimals

Denne app er bygget op omkring forskellige puslespil, hvor man skal sætte små dyr på deres forudbestemte plads. Der kommer løbende små puslespil til, og de varierer også i om man sætter hele brikker på plads, eller samler én figur ved delbrikker.

Desværre kræver det en del finmotorik at få brikkerne på plads, hvilket ikke stemmer helt overens med den lave aldersgruppe spillet ellers henvender sig til. Men til gengæld er layoutet virkelig flot! Det er tale om både flotte farver og tegninger, og et lækkert flow.

Ud over at appen kan være meget underholdende for børnene, så kan det også hjælpe den sproglige udvikling på vej. Man kan blandt andet snakke med barnet om hvad dyrene hedder, hvad de spiser, hvor de bor henne og så videre. Man kan også fortælle små historier ud fra puslespillene, eller snakke om at brikkerne skal placeres højt, lavt eller længere ud til siden.

Anmeldelse af BabyAnimals
Puslespil for børn og småbørn

Dr. Pandas Legetøjsbiler

D. 10. september 2015

Dr. Pandas Legetøjsbiler er et underholdende spil for børn mellem 2 og 6 år.

Ud af fire byer kan Dr. Panda selv bestemme, hvilken by han vil besøge og hvilket køretøj, han vil drøne rundt i. Han kan vælge lastbiler, politibiler og brandbiler mm. som transportmiddel, der hver især har realistiske lydeffekter. Ibyerne er der spændende aktiviteter; eksempelvis kan man lade bommene gå ned ved jernbanen eller give blæksprutten i havnen en snurretur. Til de større børn er der faktisk også opgaver som Dr. Panda skal løse. Sommetider er der tyve og husbrande på spil, og så må Dr. Panda hente politibilen eller brandbilen, så der er ro og orden i byen igen.

Man kan spille flere sammen på én gang, hvorfor det er nemt at interagere med børnene og få en snak om spillet. Der er rigtig mange detaljer i de enkelte byer, som giver anledning til at benævne, hvad I ser og samtidig har byens borgere gang i aktiviteter, som I kan få længere snakke om. Derfor kan Dr. Pandas Legetøjsbiler varmt anbefales som god sprogstimulering.

Appen koster 25kr., og kan bruges som et alternativt sprogstimulerende spil.

Sanglege – Børnesange med fagter

D. 17. april 2017

App Sanglege - Børnesange med fagter

Appen Sanglege – Børnesange med fagter af FAOX I/S indeholder 11 kendte danske børnesange, alle med fagter. Appen er opstillet let og overskueligt med alle sangene på en liste med navn og et lille symbol som indikerer sangen.

Når den enkelte sang afspilles, kommer en video med en kvinde som synger hele sangen og benytter sig af de kendte fagter. Man kan vælge at afspille sangene enkeltvis eller dem alle sammen efter hinanden.

De inkluderede sange er: “Lille Peter Edderkop”, “10 indianerbørn”, “Hjulene på bussen”, “Jens Petersens ko”, “Drala”, “Bjørnen sover”, “Mester Jakob”, “Oppe i Norge”, “Giraffen Gumle”, “Pruttesangen” og “Hvis du ser en krokodille”.

Appen giver mulighed for at købe forskellige mængder af sange, og giver mange muligheder for sproglig udvikling.

Anmeldelse af Børnesange med fagter
Syng sammen med barnet med gode fagter

Fantastisk bil og lastbil vask – De sjove biler rengøring spil for små børn og småbørn

D. 6. april 2017

App Car Wash

Denne app er modtaget som gave fra McPepper Games.

McPepper Games har lavet appen med det lange navn “Fantastisk bil og lastbil vask – De sjove biler rengøring spil for små børn og småbørn”. Appens navn er desværre ikke et særlig godt eksempel på en god dansk formulering, men spillet fungerer nu stadig fint, så lad det ikke skræmme dig væk.

I spillet skal man vaske forskellige biler. Der er i skrivende stund 14 muligheder, og længere man kravler hen ad listen, jo mere fantasifulde bliver bilerne – listen starter med en almindelig rød bil, og slutter faktisk af med en ufo.

Når man har valgt sit køretøj, går man over i vaskehallen, hvor det ser ud til at køretøjet har været i en seriøs paintball-kamp. Det bliver altså nødvendigt at bruge alle værktøjerne i bunden af skærmen. Værktøjerne inkluderer blandt andet en svamp, et håndklæde og lup til at finde bakterier. Man får så stjerner efter hvor grundigt man benytter hvert værktøj.

I sig selv er der ikke meget sprog i appen, men der kan faktisk implementeres en del imens man leger. Man kan eksempelvis snakke om de enkelte værktøjer, og hvad de rent faktisk gør ved bilen.  Man kan selvfølgelig også snakke om hvad der er sket med bilen, altså hvorfor den er beskidt, og selve den handling man er i gang med nu.

Det er et hyggelig lille spil til 29kr., som kan have gode sproglige muligheder – især sammen med en voksen – men det kan også bare være en lille adspredelse for de mindste i en travl hverdag.

Anmeldelse af app Car Wash
Vask biler

Har I prøvet nogle af appsene?

Hvis I har fået prøvet nogle af appsene af, må I meget gerne sende mig en mail om hvordan det er gået. Jeg elsker at høre jeres erfaringer.

Del denne side på sociale medier…

Sprogstimulering med iPad og apps