Anmeldelse af Minimale Par-kassen fra Sprogeriet

Jeg har været så heldig at modtage Sprogeriets kasse med Minimale Par som gave, så jeg kunne anmelde den. Anmeldelsen er baseret på min erfaring og viden som uddannet audiologopæd, samt afprøvning af indholdet sammen med nogle af de børn jeg selv underviser.

Minimale par-kort og svupper

Kort med minimale par

Minimale Par-kassen indeholder selvfølgelig rigtig mange minimale par – også flere end jeg nok havde regnet med. Som mange af os måske har erfaret, er det faktisk ret svært at finde illustrative minimale par. Men Sprogeriet har faktisk formået at finde og illustrere hele fem minimale par til hver af deres 13 lydpar. Disse mange kort er let og overskueligt placeret i en kasse med fine rumdelere, så kortene er nemme at få fat i.

De små kasser med de minimale par er der oven i købet to af i Minimale Par-kassen, så der er faktisk to af hvert sæt minimale par – hvis du skulle få lyst til at lille vendespil. Til sidst følger der også fem bombekort med, som kan indgå i udvalgte aktiviteter med børnene.

Kasserne med kortene er rigtig fine og praktiske, selvom man virkelig skal være opmærksom på at kortene er MEGET glatte. Da jeg nævnte det for Sprogeriet, fortalte de at materialet til kortene var valgt for at svupperen bedre kunne få fat. Det er helt sikkert også tilfældet, men jeg nævner det lige for jer også, da kortene er røget på gulvet et par gange for mig og børnene.

Den nævnte svupper er en lille sugekop på pind, som kan bruges til at svuppe kortene i de forskellige aktiviteter. Det er en ret sjov lille tilføjelse, som giver rigtig meget glæde for de børn jeg har brugt den sammen med.

Barriere

Aktiviteter med minimale par

I kassen er der også en barriere, som er en sammenfoldelig plade der stilles i fire små træklodser, så den kan fungere som skærm mellem dig og barnet. Barrieren har på hver side seks tegninger, så den kan bruges i de forskellige aktiviteter sammen med barnet.

Barrieren er selvfølgelig en veludvalgt del af Minimale Par-kassen, og har virkelig hjulpet flere børn til en større forståelse af deres udtale. Men ligesom svupperen tilføjede den også lidt ekstra spænding til aktiviteterne, som gav børnene lyst til at prøve igen og igen.

Vejledning

Vejledning til undervisning med minimale par

Til sidst medfølger der også en grundig vejledning, som beskriver de to undervisningsmetoder inden for metoden ”minimale par”: ”Perception-produktion” og ”Meningsfuld intervention”. Begge tilgange er inddelt i faser som giver barnet mulighed for både at lytte og selv at udtale. Til hver fase følger der eksempler på aktiviteter til at opnå formålet for hver enkelt fase, samt grundige instruktioner til instruktioner, feedback og fremgangsmåde. Beskrivelserne kan bruges som de er, eller de kan være et godt udgangspunkt til mere individuel tilpasning.

Uanset om du bruger beskrivelserne som de er, eller om du tilpasser dem i større eller mindre grad, så er beskrivelserne meget grundige. Jeg følte mig derfor meget hurtigt tryg i at kaste mig ud i undervisningen af børnene.

Løbende igennem hele vejledningen er der små talebobler, som beskriver enten elementer fra den bagvedliggende forskning, eller giver små tip til din undervisning. For mig var det en fantastisk måde at få serveret de forskellige oplysninger på, som ellers godt kan ligge i en meget omfangsrig og meget lang vejledning – som for mig i hvert fald godt kan være en lidt stor mundfuld at komme igennem.

Hvis jeg så alligevel skulle få lyst til at læse mere, så er der en lille liste med referencer i vejledningen, samt en ret grundig teoretisk baggrund for materialet Minimale Par i Sprogeriets egen blog. Sidstnævnte indeholder faktisk alt det jeg ville forvente af redegørelse for teoretisk baggrund, men hvor er det dog rart at jeg kan læse op på den uden at jeg behøver at slæbe rundt på den i mit materiale. Jeg har personligt i hvert mere lyst til at slå op i min lille vejledning, når det er præsenteret så let og overskueligt.

I midten af vejledningen ligger en komplet liste over de brugte minimale par. Nu er illustrationerne igennem hele materialet virkelig gode, så de fleste ord er overraskende nemme at gætte, men det er nu også rart at kunne slå dem op – om ikke andet, så for en sikkerheds skyld.

Afslutning

Minimale Par fra Sprogeriet

Generelt er indholdet i Minimale Par-kassen af en utrolig god kvalitet, og man har virkelig fornemmelsen af et godt og gennemtænkt produkt lige fra starten af. Noget som virkelig springer i øjnene, er de utrolig flotte illustrationer! Der er valgt en meget børnevenlig streg og nogle dejlige farver, og så er det oven i købet lykkedes dem at illustrere nogle virkelig svære ord – eksempelvis ord som ”dumme” og ”bander”.

Minimale Par er et gennemarbejdet materiale, som er lige så skønt at arbejde med som logopæd, som for børnene. Dette inkluderede også de børn som havde modtaget logopædisk undervisning igennem en længere periode, hvor kassen var et interessant alternativ til de ellers kendte materialer.

Minimale Par-kassen har min helt klare anbefaling til alle logopæder, som støder på børn med milde til moderate udtalevanskeligheder. Materialet er nemt at bruge, ser fantastisk ud og er virkelig gennemtænkt fra start til slut!

Del teksten på de sociale medier…