Hjælp til særligt sensitive børn
De store udfordringer for børn som er særligt sensitive er typisk at bearbejde forskellige sanseindtryk, samt at forstå dem selv og deres følelsesmæssige reaktioner.
Og noget af det vigtigste for børnene er accept! Børnene føler sig typisk anderledes fordi deres reaktionsmønstre ofte adskiller sig fra majoriteten, og til trods for at mange sensitive børn skal have hjælp til sundere reaktionsmønstre, så er der jo ikke noget galt med barnet bare fordi det opfatter verden anderledes og mere intenst. Så hvis vi accepterer at barnet og at dets oplevelser er okay, så er vi allerede nået langt i processen med at lære barnet at håndtere alle følelserne og de mange input.
Her ses en liste over de bedste forslag jeg har fundet i forhold til særligt sensitive børn:
- Sæt ord på oplevelser og forventninger sammen med barnet
- Se situationen fra forskellige vinkler
- Bekymringskasse eller pytkasse
- Forbered altid barnet på forandringer og tiltag – store som små
- Understøt forklaringer med eksempler og visualiseringer
- Anerkend og accepter barnets oplevelse og følelser
- Tag udgangspunkt i det enkelte barn
- Prøv at forstå frem for at dømme
- Skab en god kontakt mellem barn og voksen
- Giv barnet mulighed for at udtrykke sig og hjælp eventuelt til
- Hjælp barnet til at holde pauser, så det kan bearbejde indtryk
- Hjælp det sensitive barn med at håndtere situationen
- Det kan være nødvendigt at finde løsninger og sundere reaktionsmønstre senere når børnene ikke længere er overstimuleret
- Skab rutiner og genkendelighed i hverdagen
- Skab stabile spisemønstre
- Skab gode søvnvaner
Bekymringskassen eller pytkassen er noget jeg har set i flere daginstitutioner som har virket godt for flere børn. Det er typisk tilbagevendende dagligdagssituationer som kan få plads i pytkassen, da barnet faktisk rationelt godt kan se at det ikke behøver at tage meget plads at man ikke lige kom først hen til håndvasken, selvom den umiddelbare reaktion er meget stærkere. Det kræver hjælp fra pædagoger og forældre at sortere indholdet til pytkassen, men det er et ret interessant og praktisk værktøj for de børn det virker for.
Det er selvfølgelig vigtigt at understrege at det ikke er alle forslag der fungerer lige godt for alle børn. Så forslagene skal selvfølgelig suppleres op af jeres viden om det enkelte barn. De gode søvn- og spisevaner, samt rutiner er dog gavnlige for alle slags børn, og, ligesom ved alle andre børn, er det jo overordentlig vigtigt at der tages udgangspunkt i det enkelte barn.
Tag altid udgangspunkt i det enkelte barn!
Jeg har mødt mange som snakker om hvor vigtigt det er at vi ikke behandler børnene forskelligt, for så føler de sig jo anderledes end de andre. Og selvom vi selvfølgelig aldrig kan blive uenige om at børn ikke skal udstilles negativt, så synes jeg samtidig også at det er synd at børn skal lære at alle er ens. Børn er jo – ligesom voksne – forskellige fra hinanden med de fordele og ulemper det nu engang rummer, og er det ikke også en af de gaver livet giver os?
Børn skal behandles forskelligt, for de er jo forskellige.
Ikke værre, og ikke bedre, bare individuelt.